2012. szeptember 19., szerda
Színes délután
Nem kell sokat részleteznem, hogy majdnem minden gyerek szereti a palacsintát, és persze a felnőttek kedvence is egyben. Gyerekkoromban ettem a legfinomabbat: dédnagymamám készítette és talán az emlékek szépítik meg, de még mindig a számban van az íze. Disznózsíron sült ki, mint miden az ő konyhájában és talán pont ettől volt benne valami, valami ami még különlegesebbé tette. Persze azóta sem ettem olyat, és a disznózsír is száműzve van a konyhából. Pedig milyen finom...
A ma délutáni ,pancake', ahogy ezt a vastag, amerikai recept alapján készült verziót nevezik, már régóta kedvencem. Gyakran hétvégi reggelikre is elkészítem. Igazán remélem, hogy egyszer Abi is majd úgy gondol vissza rá, hogy ilyet vagy ehhez hasonlót csak az ő anyukája tud készíteni. Nincs benne semmi ördöngősség, de az írótól jellegzetes íze lesz, amit persze joghurttal is ki lehet váltani.
Ez a recept korábban már szerepelt a blogon, de most lássuk újra:
Pancake hozzávalók (kb. 12-15 db kisebb palacsintához):
2 db tojás
12 dkg liszt (fele finomliszt fele teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
8 dkg zabpehely
3 csapott evőkanál nyírfacukor
fél teáskanál sütőpor
csipet só
4 dl író (buttermilk)
sütéshez olaj (szőlőmagolaj)
Elkészítése:
Mindent összeverek egy nagy keverőtálban és kézi habverővel simára keverek. A hagyományos palacsintánál jóval sűrűbb tésztát kapok. Serpenyőben vajat vagy olajat forrósítok és merőkanállal kisebb adagot sütök ki egyenként. Amikor púposodik (bugyog) a teteje, akkor lehet megfordítani.
Feltétnek ez alkalommal ricotta és bogyós gyümölcsök (ribizli, fekete áfonya) kerültek rá.
Jó étvágyat!
Labels:
erdei gyümölcs,
író,
liszt,
palacsinta,
pancake,
ribizli,
ricotta,
szőlőmagolaj,
tojás,
tönkölyliszt,
zabpehely
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
10 megjegyzés:
Erika, ez valami gyönyörű!Még sosem csináltam amerikai palacsintát, kedvet kaptam Tőled!:)
Annyira guszták! Most már tényleg nekiállok én is :)
Hm! :) Jó ötletet adtál, mit kezdjek a maradék íróval, ami túrókészítés utána várakozik a hűtőben. Nagyon szépek a fotóid!!!
Szia Szofi, igazán hasonló mint a sima csak kicsit vastagabb. Finom:)
Köszi Vikvi:)
Titi, köszi, örülök hogy tetszik a recept, én most látom csak milyen klassz könyves blogod is van!:)
Szia Erika!
Ma én is palacsintát sütöttem, és idekukucskáltam a hírleveledben pedig ezek a gyönyörűséges fotók vártak. :)))
Ezeket a "dundikat" hétvégén ki is próbálom, ma hagyományos sült, de nagyon finom lett. Mandulatejjel csináltam, nagyon jó. :))
Szia Ági, köszi szépen. Ezek a dundik is finomak, ehhez konkrétan író kell (buttermilk) de persze mandulatejjel vagy natúr joghurttal is lehet helyettesíteni. Én is nagyon szeretem a mandulatejet (Alpro), minden reggel azzal csinálom a zabkásámat.:)
De szép, nagyon tetszik!
Nnnna Erika, ez már kínzás! :) Mindjárt nekiállok én is! :)
Az írótól tényleg nagyon finom lesz minden, már én is tapasztaltam!
Jól hangzik, és istenien néz ki a krémesajttal és bogyósokkal a tetején! Nagyon fincsi lehet! :)
Köszi lányok!
Megjegyzés küldése