Aki a blogot rendszeresen olvassa rájöhetett, hogy nagyon szeretem a quiche-t. Gyakran készítek ebédre vagy vacsorára, (ha marad akkor hidegen is esszük reggelire) és mindig az aktuális kedvenccel töltöm meg. Most például éltem a fügeszezon adta lehetőségekkel (na nehogy azt higgyétek, hogy tobzódunk benne, és ami van is nagyon drága). A füge mellé kecskesajtot is tettem bele, hiszen nagyon jó ízkombinációt képez a kettő, akár nyersen sajtok mellé is lehet kóstolni friss fügét.
Ez a quiche teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült, ezért ilyen barnás a tésztája (nem égett oda). Persze mindez csak egy opció, a sima finomliszt pont úgy jó bele.
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt
17 dkg hideg vaj
1 tojás sárgája
csipet só
hideg víz (amennyit a tészta felvesz)
A töltelékhez:
5 db tojás
1 pohár (125 ml) natúr joghurt
0,5 dl tej
csipet só
bors
4 szem füge
kevés kecskesajt (ízlés szerint)
Elkészítés:
A töltelékhez a tojásokat és a joghurtot simára keverem. Csipet sóval, borssal ízesítem.
A fügét megmosom, vékonyabb karikákra vágom fel.
A hideg tésztát kiveszem a hűtőből és sütőpapírt helyezek rá, majd kerámia babszemeket (vagy sima rizst nehezéknek). Előmelegített sütőben sütöm így ,vakon' (blind baking) 180 Celsius-fokon 15 percig. Ezután a babszemeket és a sütőpapírt is kiemelem a formából és még 5 percig sütöm csak magában a tésztát.
A tepsit kiemelem a sütőből és ráöntöm a tojásos tölteléket, a fügét elhelyezem a tetején és kecskesajtot is morzsolok rá. További 20-25 percig sütöm. Amikor a közepe nem rezeg kész. Hűlni hagyom és szeletelem is.
Salátával vagy magában is nagyon finom ebéd!
Jó étvágyat!
8 megjegyzés:
Nagyon guszta!!! Én saláta nélkül kérhetnék egy kis szeletkét, csakis az íze kedvéért.:)
Ez nagyon jól néz ki! Biztosan finom, és szimpatikus, hogy tk lisztből készült! Biztosan ki fogom próbálni! :) Bár a füge itt is horror áron van...:(
Nagyon jó, a füge és a kecskesajt mámorító páros, ez pedig egy egészséges, fincsi pite. A gyerekeim mondjuk tuti nem ennék meg, de én igen:)
Annyira jól néz ki, és nagyon finom is lehet! :) Fügét ritkán veszünk, de ez a quiche mindenképpen megérne egy próbát! :)
Szia Gizi, egy szelet mindenképpen jár:) Főleg mert még egy csomó a nyakamon maradt!
Julia: köszi szépen.Hallottam, hogy az Aldiban árultak akciós fügét:)
Szia Trollanyu, képzeld Abi evett belőle egy keveset, de szerintem csak azért mert azt hitte valami édesség:)
Hankka, kösi szépen, én is rikán veszek, iagzából ebben az évben ,fedeztem fel':)
Csodálatosan néz ki! :))
Csodás, imádom a fügét, a quiche-t ...:)
Fügét még nem próbáltam soha sóssal párosítani, de ez nagyon jó lehet!!! És a képek persze megint szemet gyönyörködtetőek!
Megjegyzés küldése