2012. szeptember 5., szerda

Nyári almatorta


Nyári, mert még egy hete Pesten készítettem el ezt a tortát egy kisebb babazsúrra. Szerencsére finom almát Dublinban is lehet kapni. Egyike azon gyümölcsöknek, melynek itt is van és jó a szezonja. Nem véletlen hát, hogy az ír almabor (cider) világhírű és issza ezt boldog boldogtalan.
A recept Lorraine Pascale nevét dícséri, aki egy brit topmodellből avanzsált celeb séf, cukrász. Szakácskönyvei több mint egymillió példányban keltek el csak az Egyesült Királyságon belül.
(A recept a Blikk Nők Konyha augusztusi számában is megtalálható.)

Hozzávalók (20 cm-es kapcsos tortaformához):

Az almás töltelékhez:
4  db közepes alma
10 dkg vaj
4 dkg nyírfacukor
1 tk fahéj
1 tk őrölt gyömbér
1 tk (Kotányi) muffin fűszerkeverék (szegfűszeg, fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt gyömbér, bors van benne)

A tésztához:
20 dkg nyírfacukor (vagy más kedvünk szerint használt cukor)
22 dkg liszt
1 csomag sütőpor
csipet szódabikarbóna
2 db tojás
10 dkg vaj

Dió vagy mandula a tetejére
Kevés lekvár

Az almákat megpucolom, gerezdekre vágom. Kis edénykében megolvasztom a 10 dkg vajat és kevés cukorral karamellizálom, beleszórom a fűszereket (fahéjat, gyömbért, muffin fűszerkeveréket) majd az almákat is beleteszem és 5 percig párolom, hűlni hagyom.

20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vajazok és lisztezek ki.

A tésztához összekeverem a száraz összetevőket: lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sütőport. 10 dkg vajat olvasztok meg és kikeverem a tojásokkal, majd ezt is a liszthez adom.

Az almás-fűszeres tölteléket hozzáadagolom a tésztához és kanállal simára keverem.
Formába öntöm és előmelegített sütőben (180 Celsius-fokon) sütöm bő 50 percet vagy amíg meg nem sül. Tűpróbával ellenőrzöm.

Tetejére egy evőkanálnyi lekvárt kenek és pirított dióbelet porciózok.

Tudtad, hogy...?

Az almabor alma levéből alkoholos erjedés útján készített ital.

Magyarországon a nagy tömegű almatermesztés, és az egyes években a bő termés teszi indokolttá, és nyújt lehetőséget az almabor készítésére. Borkészítésre az őszi érésű almák bármely fajtája alkalmas lehet, de az éretlen és hullott gyümölcs minőségi házi borkészítésére nem alkalmas.

Az almabor előállításánál nagyon fontos a tiszta, gyors feldolgozás, mert a természetes cukortartalma nagyon csekély, és ezért hajlamos az ecetesedésre, borbetegségekre. Nagyobb mennyiség készítésekor javasolt a borélesztő használata.

Az almabor vagy más néven cider, egy jellemzően almából, erjesztéssel készített, kellemes savanykás ízű, alkoholos ital, melyet főleg Franciaországban, Finnországban, Észtországban, Németországban, Ausztria némely vidékein és Angliában is készítenek.

A hagyományos, ciderhez való alma apró, kemény és ehetetlen, nagyon rostos és keserű. Kétféle almát használnak a gyártáshoz, a keserű-édest és a keserű-élest. Ezen kétféle alma erjedt levének elegye adja a cider jellegzetes, erős ízét és aromáját.

Forrás:Wikipedia

5 megjegyzés:

Kati írta...

Hú ez nagyon finom lehet:) szeretem az almás sütiket:)

Seffer Lilla írta...

Nagyon guszta, jövő héten ő kerül sorra...:)

marisz57 írta...

Nagyszerű ez az egyszerű recept! Akár muffinnak is megsüthető...

trollanyu írta...

Nagyon finom, az biztos, és az alma elérhető bárhol, bármikor, még itt nálunk is:) Régen a szomszédunk mindig készített alma bort, nagyon finom.

Unknown írta...

Almást minden mennyiségben. Nagyon finom lehet :)