2012. szeptember 18., kedd

Körtés pohárkrém


Ismét egy Nigel Slater féle receptet hoztam, melynél most egy másik szezonális gyümölcsöt használ főszereplőként: a körtét. Alapja egy nagyon egyszerű kompót, amit a narancshéj, fahéj és vanília tesz még ízletesebbé. A teteje egy sajttortához hasonló kekszes, krémes massza lesz.
Ideális vendégváró desszert, főleg akkor ha nincs sok időnk sütögetni, hiszen akár előző nap is elkészíthetjük és a hűtőben pihentethetjük.

A mennyiségeket én most nagyjából feleztem (2 nagy pohár jött ki, de akár 3 kisebb adagra is elég).


Körtés pohárkrém hozzávalók:

A kompóthoz:

2,5 dl víz
5 dkg cukor vagy 2 ek. méz
1 narancs héja lereszelve
1 citrom
3-4 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 vaníliarúd
3 db nagyobb körte (érett de viszonylag keményebb)

A sajtkrémhez:

10 dkg krémsajt (pl. Philadelphia)
1 ek porcukor
2 ek tejszín
5 dkg gyömbéres keksz vagy bármilyen más morzsolósabb keksz

tetejére fekete csoki és narancshéj

A kompóthoz egy kis lábasban összeforralom a vizet a cukorral (vagy mézzel), majd beleteszem a szegfűszeget, vaníliát (kikaparhatom a belsejét vagy mehet egészben is), fahéjat, narancs héját lereszelve és fél citrom levét kifacsarva. Alacsony hőfokon sziruposra főzöm.

Közben a körtéket meghámozom, megmosom, kimagozom és kettévágom. Citrommal meglocsolom, majd a szirupos lébe teszem főni. Kb. negyed óra-20 perc szükséges, hogy lassú tűzön viszonylag puha legyen. (Ízlés dolga ki mennyire szereti puhán a kompótot, így villával ellenőrizzük az állagát.)
A megfőtt körtéket ebben a lében hagyom kihűlni.

A krémhez: a krémsajtot összekeverem a porcukorral, majd 3 evőkanál tejszínt keverek óvatosan hozzá. A gyömbéres kekszeket apróbb darabkákra töröm és a krémhez adom.

A tálalásnál desszertes pohárkákba helyezem a kompótot, majd tetejére a krémet porciózom. Étcsokit illetve narancshéjat reszelek rá.


Azonnal is fogyasztható, de hűtőben pár órát, egy éjszakát is elpihen.

Jó étvágyat!

Recept: Observer Food Monthly-Nigel Slater: Kitchen Diaries II.

8 megjegyzés:

teller-cake írta...

Ez csuda jól néz ki és tényleg nem tart soká összedobni. Köszi az ötletet! ;-)

Erika Hoffmann írta...

Köszi teller-cake és örülök hogy tetszett!:)

Szofi írta...

Erika, nagyon guszta desszertet hoztál!
Úgy a kompótos tál,mint a kompozíció is nagyon tetszik!!!!A fotóid csodásak,milyen kamerát vettél?

wanna írta...

Szép és gyors desszert, ezek a kedvenceim :)

hankka írta...

Istenien néz ki, azt hiszem, én fogok nálad blogkóstolni! :)

Erika írta...

Köszönöm lányok, igen ez egy nagyon gyors desszert:gyorsan elkészül és gyorsan el is fogy!:-)

Anazar írta...

Hogy micsoda remek képek készülnek Nálad mostanság!!

Erika írta...

Anazar, köszönöm!