2012. szeptember 28., péntek

Quiche:fügével és kecskesajttal


Aki a blogot rendszeresen olvassa rájöhetett, hogy nagyon szeretem a quiche-t. Gyakran készítek ebédre vagy vacsorára, (ha marad akkor hidegen is esszük reggelire) és mindig az aktuális kedvenccel töltöm meg. Most például éltem a fügeszezon adta lehetőségekkel (na nehogy azt higgyétek, hogy tobzódunk benne, és ami van is nagyon drága). A füge mellé kecskesajtot is tettem bele, hiszen nagyon jó ízkombinációt képez a kettő, akár nyersen sajtok mellé is lehet kóstolni friss fügét.

Ez a quiche teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készült, ezért ilyen barnás a tésztája (nem égett oda). Persze mindez csak egy opció, a sima finomliszt pont úgy jó bele.

 
Hozzávalók:
 
A tésztához:
35 dkg liszt
17 dkg hideg vaj
1 tojás sárgája
csipet só
hideg víz (amennyit a tészta felvesz) 
 
A töltelékhez:
5 db tojás
1 pohár (125 ml) natúr joghurt
0,5 dl tej
csipet só
bors
4 szem füge
kevés kecskesajt (ízlés szerint)
 
 
Elkészítés:
 
A tésztához a lisztet késes robotgépbe teszem, a hideg vajat belekockázom, kevés sót adok hozzá és egy tojás sárgáját. Jól összedolgozom és kevés hideg vizet öntök hozzá, amennyit felvesz. Ha nem robotgéppel dolgozunk, akkor kézzel is ugyanígy összeállíthatjuk, ujjainkkal a liszttel elmorzsoljuk a hideg vajat, majd kevés vízzel dolgozzuk össze. Az összeállt tésztát kinyújtom és piteformába (26 cm) illesztem (amit előzőleg kivajazok, kilisztezek). Bő fél vagy akár egy órára a hűtőbe teszem.

A töltelékhez a tojásokat és a joghurtot simára keverem. Csipet sóval, borssal ízesítem.
A fügét megmosom, vékonyabb karikákra vágom fel.

A hideg tésztát kiveszem a hűtőből és sütőpapírt helyezek rá, majd kerámia babszemeket (vagy sima rizst nehezéknek). Előmelegített sütőben sütöm így ,vakon' (blind baking) 180 Celsius-fokon 15 percig. Ezután a babszemeket és a sütőpapírt is kiemelem a formából és még 5 percig sütöm csak magában a tésztát.

A tepsit kiemelem a sütőből és ráöntöm a tojásos tölteléket, a fügét elhelyezem a tetején és kecskesajtot is morzsolok rá. További 20-25 percig sütöm. Amikor a közepe nem rezeg kész. Hűlni hagyom és szeletelem is.

Salátával vagy magában is nagyon finom ebéd!
Jó étvágyat!



8 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! Én saláta nélkül kérhetnék egy kis szeletkét, csakis az íze kedvéért.:)

Julia írta...

Ez nagyon jól néz ki! Biztosan finom, és szimpatikus, hogy tk lisztből készült! Biztosan ki fogom próbálni! :) Bár a füge itt is horror áron van...:(

trollanyu írta...

Nagyon jó, a füge és a kecskesajt mámorító páros, ez pedig egy egészséges, fincsi pite. A gyerekeim mondjuk tuti nem ennék meg, de én igen:)

Hankka írta...

Annyira jól néz ki, és nagyon finom is lehet! :) Fügét ritkán veszünk, de ez a quiche mindenképpen megérne egy próbát! :)

Erika írta...

Szia Gizi, egy szelet mindenképpen jár:) Főleg mert még egy csomó a nyakamon maradt!

Julia: köszi szépen.Hallottam, hogy az Aldiban árultak akciós fügét:)

Szia Trollanyu, képzeld Abi evett belőle egy keveset, de szerintem csak azért mert azt hitte valami édesség:)

Hankka, kösi szépen, én is rikán veszek, iagzából ebben az évben ,fedeztem fel':)

teller-cake írta...

Csodálatosan néz ki! :))

wanna írta...

Csodás, imádom a fügét, a quiche-t ...:)

Titi írta...

Fügét még nem próbáltam soha sóssal párosítani, de ez nagyon jó lehet!!! És a képek persze megint szemet gyönyörködtetőek!