2011. december 20., kedd

Big in Japan


A japán ételeknek is itt Dublinban lettem nagy rajongója. Tudásom és tapasztalatom e téren még gyerekcipőben jár, ezért elhatároztam hogy az új esztendőben több ázsiai ételt fogok készíteni.

Kezdem is egy nagyon egyszerűvel, melyhez hasonlót Yamamori nevű kedvenc japán éttermünkben szoktam fogyasztani.

Királyrákos-brokkolis teriyaki soba

A teriyaki a szósz elnevezése, illetve sokkal inkább az a folyamat melynek során a roston sült vagy grillezet húsokat, zöldségeket nyakon öntik egy édeskés szójaszósszal.

A soba a tésztát takarja: hajdinalisztből készült gluténmentes tésztáról van szó. Sötétebb barnás színe van, nagyobb szupermarketekben kapható (kínai változata is létezik, amely talán gyakoribb a boltok polcain).

Lássuk hát a receptet!
Hozzávalók 2 személyre
50 ml szójaszósz
50 ml mirin (japán rizsbor féleség, 40-50%-os cukortartalmú, főzésre használják)
2 evőkanál citromlé
1 1/2 evőkanál barna nádcukor
200 gramm soba tészta
140 gramm brokkoli
140 gramm királyrák
pár szál apró újhagyma

Először a szószt készítjük el: egy kisebb edényben felforraljuk a szójaszószt, mirint, citromlevet és cukrot. Nagyjából 5 percig főzzük, amíg sziruposra nem sűrűsödik.
A soba tésztát a csomagolás szerint elkészítjük, forrásban lévő vízben kifőzzük, a főzési ideje szerinti utolsó 3 percben adjuk hozzá a rózsáira szedett brokkolit, a mini újhagymákat.
A rákocskákat a már megfőtt tészta levében átmelegítjük (ha előre megfőzött állapotban vettük.)
A tésztát a tányérra porciózzuk, elrendezzük a zöldségeket, rákot és meglocsoljuk az édeskés teriyaki szósszal.

Ezzel a nem egészen karácsonyi recepttel búcsúzom a 2011-es esztendőre. Mindenkinek Kellemes Ünnepeket és izgalmas receptekben, gasztronómiai élményekben gazdag Boldog Új Évet kívánunk: Erika és Abigél.

2 megjegyzés:

wannabe chef írta...

Jól hangzik, bár erősen fúziós étel! Örülök, hogy Te is szereted a szobát és a japán ételeket, én is nagy rajongójuk vagyok!

Anazar írta...

Boldog, békés karácsonyt!