2012. január 27., péntek

Gombás-hagymás-feta sajtos quiche

Húsmentes kedd


Quiche, quiche, quiche. Ha bajban vagyok mit főzzek gyakran ott van Jolly Jokernek a quiche. Az omlós-vajas tészta adott hozzá (mostmár szigorúan házi ez is), tojás adott, az meg hogy mivel töltöm meg mindig a hűtő és kedvem függvényében dől el.

Tegnap húsmentes változattal boldogítottam házunk népét. Jófajta gombát találtam a zöldségesnél, az volt ráírva hogy: Paris button mushroom vagyis barna csiperke. Nevéből is kiderül, hogy színe jóval sötétebb a fehér társánál és szerintem ízre is karakteresebb, ,erdő' aromája volt.
A gomba mellé karamellizált lilahagymát és fetasajtot gondoltam.

Gombás-hagymás-fetás quiche (24 cm átmérőjű pitéhez)

Tésztához:
340 gramm liszt
170 gramm hideg vaj
csipet só
jegeces víz (1-2 evőkanálnyi)

A töltelékhez:
6 db tojás
egy pohár natúr joghurt (125 ml)
csipet só
bors
30 dkg gomba
1 lilahagyma
10 dkg feta sajt

Az omlós-vajas tésztához a lisztet egy csipet sóval és a vajjal jól összegyúrom, majd kevés hideg vizet öntök hozzá. A tészta ne legyen ragadós, se túl száraz, töredezett. Nagyjából érzésre csináljuk, de tényleg nem kell sok víz hozzá. Az összegyúrt tésztát fóliába csomagolom és a hűtőbe teszem fél órára pihenni.

A tojásokat egyenként felverem és csipet sóval, kevés feketeborssal ízesítem, hozzákeverem a joghurtot.

A lilahagymát kevés vajon karamellizálom 10-12 percig.
Serpenyőben átsütögetem a megpucolt és feldarabolt gombát is. Ha kifőtte magát, lecsepegtetem és a lilahagymával együtt a tojásos joghurthoz keverem.

A hűtőben pihent tészta készen áll a sütéshez. A piteformát kivajazom, enyhén meglisztezem és sodrófával megfelelő méretűre nyújtom a tésztát, a formába illesztgetem. Sütőpapírral bélelem ki és kerámia babokat vagy ezek híján rizsszemeket helyezek nehezéknek a tésztára. Így sütöm 10 percet- negyed órát. A babokat és a sütőpapírt is óvatosan kiveszem a formából, és a félig megsült tésztára öntöm a tojásos-gombás-hagymás löttyöt, majd a fetát is a tetejére morzsolgatom.

Bő fél órát süljön, kezünkkel óvatosan tapogassuk meg a quiche tetejét, így ellenőrizzük megsült-e teljesen a tojás. Ha nem rezgős, folyós, akkor jöhet ki a sütőből.

Hagyjuk hűlni és salátával vagy magában tálalhatjuk is.




Quiche recept még itt!

6 megjegyzés:

trollanyu írta...

Ezzel én is így vagyok, a quiche mindig bejön, mindenki szereti. Szinte hetente van nálunk, ez is nagyon jó töltelék:)

Erika írta...

Ugye Trollanyu?:) nagyon sok variáció van, én jobban szeretem a húsmentes quiche-t de persze előfordul húsos változat is..bár akkor inkább valami hal kerül rá.

Emi írta...

Quiche? Remekül néz ki. Szívesen megkóstolnám!

Erika írta...

Köszi Emi! Az angoloknál is nagy ,,divat" a quiche. Próbáld ki Te is, és használd hozzá a piteformádat ;-) Láttam, milyen finom ricottás desszert készült benne:)

Emi írta...

És ma meg is volt a quiche:) Nemsokára meg is mutatom! Ízlett, lesz még.

Erika írta...

Örülök Emi, hogy sikerült és ízlett! Kíváncsiam várom a beszámolót róla.:)