2012. január 23., hétfő

Könnyű csirkés tagine

Vasárnapi ,csirkepaprikás'


A hétvégén egy szuper tagine edénnyel lett gazdagabb a konyhám, amit természetesen azonnal ki is kellett próbálni. A választásom egy csirkés variációra esett répával, sok gyömbérrel, marokkói fűszerezéssel, aszalt barackkal, pirított mandulával. Köretnek ismét kuszkusz került az asztalra. Gyorsan elő lehet készülni a főzéshez, mindent szépen megpuculni , felaprítani, aztán hagyni hogy a tagine edényben lassan (nagyon lassan) megpuhuljanak az összetevők.

Hozzávalók 4 személyre:
4 darab csirkemell filé
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál ras el hanout fűszerkeverék
egy nagyobb darab friss gyömbér
kurkuma vagy csipet sáfrány
10 dkg aszalt sárgabarack
40 dkg sárgarépa
2,5 dl húsleves alaplé
egy olasz hámozott paradicsomkonzerv
friss petrezselyem
pirított mandulaforgács

kuszkusz vagy rizs

A csirkemelleket 4 részre vágom fel. Ha tagine edényben főzünk, akkor először a fedő nélkül kevés olívaolajon 2-2 percig megpirítjuk a csirkék mindkét oldalát.
Ha megpirultak adjuk hozzá a felvágott vöröshagymát, lereszelt gyömbért, apróra vágott vagy kinyomott fokhagymagerezdeket, fűszereket, aszalt sárgabarackot, karikára vagy kisebb hasábokra vágott répát, húsleves alaplevet, paradicsomkonzervet. Forralunk egyet rajtuk és beleszórjuk a friss petrezselyemcsokor felét (aprítva).

Lefedjük az edényt és a legalacsonyabb hőfokozaton főzzük bő 1 órán át.
Ha minden megpuhult, akkor a fedőt levéve még 10 percet nagyobb fokozaton bugyogtatjuk a tagine-t, hogy a szósz picit besűrűsödjön.

A legvégén, tálalás előtt beleszórjuk a friss perezselymzöld másik felét és a pirított mandulát is.

A kuszkuszt a csomagon lévő előírás szerint készítjük el. Vizet forralunk, leöntjük vele a kuszkuszt, lefedjük és 10 percig hagyjuk állni. Amikor megpuhult, magába szívta a vizet, villával megkevergetjük és fogyasztható.

A ras el hanout fűszerkeverék az észak-afrikai konyha terméke. Jelentése: ,,az üzlet legjobbja" , vagyis az adott bolt legjobb minőségű fűszereit keverik össze a kedves vendégnek. Rengeteg variációja létezik, ahány bolt annyi fajta. Leggyakoribb összetevők mégis: a szárított gyömbér, koriander, chilipaprika, szerecsendió, római kömény, kurkuma, feketebors. Van ahol közel 50 fajta fűszerből állítják össze! Nem muszáj boltit vennünk, sőt! Fűszeres polcunkról rögtön kreálhatunk saját ízvilágunkhoz közel álló kombinációt.
Én 1 teáskanál őrölt (szárított) koriandert, 1 teáskanál cayenne paprikával, 1/2 teáskanál kurkumával és szárított gyömbérrel valamint kevés frissen őrölt feketeborssal kevertem össze.

Jól sikerült ebéd lett és a tagine edény is kiállta az első próbát. Nem fog sokat a szekrényben pihenni!:)

5 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Nagyon szuper! Egy ilyen edénnyel már én is szemeztem, de sajnos már nem fér be a konyhába. Úgy látom hamarosan megint el kell mennünk Dublinba! ;-)

Erika írta...

Helyes, gyertek csak gyertek:)

Anazar írta...

Woohoo, 'proper' edényke!!

Anazar írta...

Nyálcsorgató!!

Erika írta...

Igen Anazar, nagyon klassz. Ma is ebben rotyog majd a beef tagine:)