2012. január 20., péntek

Marokkói húsgombóc tagine, citrommal és olajbogyóval

Irány Marrakesh!



Citromszezon van! A citrom szezonja késő ősszel kezdődik és egészen február-márciusig tart. Persze egész évben kapható, ezért nem is gondolnánk, hogy most készíthetünk belőle igazán finom lekvárt, szószokat, süteményt vagy éppen egy laktató és könnyű arab ételt.

A tagine az észak-afrikai népek jellegzetes étele. Nemcsak az ételt, hanem azt a speciális edényt is takarja, amiben lassú tűzön, kevés folyadékkal párolódik meg a hús. Az edény hagyományosan agyagból készül és két részből áll: egy serpenyő szerű alj és egy kupolás tető kapcsolódik hozzá, ami segít visszavezetni az ételből távozó gőzt (ezért nem kell alá folyadékot önteni, sem előre pirítgatni a húst).

A legkedveltebb tagine ételek birkából és csirkéből készülnek, többféle zöldséggel, szárított gyümölcsökkel, olajbogyóval és citrommal. Köretnek kuszkusz vagy pita kenyér dukál hozzá.

Nekem sajnos még nincs ilyen edényem, ezért öntöttvas lábasban főztem. A próbát kiállta, de szívesen beszerzek majd én is egy hagyományos taginet.

Lássuk a receptet!

Hozzávalók 4 személyre, vagy 2 nagyon éhesre:
3 vöröshagyma
1/2 kg darált bárányhús
2 darab citrom
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt fahéj
egy csokor petrezselyem
friss gyömbér (2-3 cm hosszú szár)
chili (friss vagy szárított)
2,5 dl húsleves vagy csontleves alaplé
1 evőkanál paradicsompüré
fél olasz paradicsomkonzerv
10 dkg olajbogyó (pl. Kalamata fekete olajbogyó)

kuszkusz

A vöröshagymát felaprózom és botmixerrel vagy robotgéppel teljesen lepépezem.
A darált bárányhúst egy citrom lereszelt héjával, köménnyel, fahéjjal, felaprított petrezselyemmel és a lepépezett hagyma felével jó alaposan összegyúrmázom. A masszából kisebb, dió nagyságú golyókat formázok.

A tagine edénybe (vagy öntöttvas edény) kevés olívaolajat forrósítók és a pépezett hagyma másik felét valamint a megpucolt és lereszelt friss gyömbért 5 perc alatt sárgásra pirítgatom. Jöhet hozzá ízlés szerint egy kis chili paprika is, vagy szárított chili.

Belefacsarom az egyik citrom levét, majd hozzáadom a paradicsompürét, paradicsomkonzervet, olajbogyókat és csontleves alaplét. Egyet forralok rajta, majd egyenként óvatosan belehelyezem a húsgolyókat is. Lefedve alacsony hőfokon 20-25 percig főzöm.
20-25 perc után a tetőt leveszem és a második citromot negyedelve a húsgombócok közé teszem. Így fedő nélkül még további 10 percet forralom, most egy kicsit nagyobb hőfokon, hogy a szósz picit elfője magát, besűrűsödjön.

A kuszkuszt az előírás szerint készítem el. Én általában vizet forralok és a kuszkuszra öntöm, majd lefedve 5-10 percet várok. A vizet teljesen magába szívja, megpuhul. Villával megkavargatom és fogyasztható is.

Az eredmény egy nagyon pikáns, nagyon könnyű finom egytálétel. Jól érződik benne a kifőtt és hozzáadott citrus. Alacsony kalóriatartalmú (egy adagban kb. 400 kcal és 11 gramm szénhidrát), laktató és nem utolsó sorban gazdaságos előállítani.

Tudtad, hogy?:

  • A kuszkusz az egyik legegészségesebb gabonaféle. A glikémiás index értéke 25%-al kevesebb a durum tésztánál, és tápértéke is sokkal magasabb - különösen a B1/2/5/6 vitamin és folsav-tartalma. Továbbá zsírmentes, koleszterin-mentes, remek A vitamin, rost és kálium forrás.
  • A kuszkusz Észak-Afrikából származik.
  • Búzadarát vízzel lefröcskölnek, majd kézzel apró gömböket formálnak. Ezeket különböző méretű szitán szétválasztják, majd a napon kiszárítják.
  • Kuszkusz azonban készülhet egyéb gabonából is (árpa, köles, búza.)
  • A citrom serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot. Bioflavon tartalma vértisztító hatású és regenerálja a véredényeket. Továbbá bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. A citromlé oldja és eltávolítja a szervetlen sókat a szervezetből. 
  • A bőrnek is jó barátja a citrom: erősíti a hajhagymákat, a fejbőrt. 
(Forrás: TutiTippek.hu és Wikipedia)

2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Istenien néz ki, imádom minden összetevőjét:) De jó lenne, ha itt is citrom szezon lenne:)

Erika írta...

Köszi Trollanyu!:) Próbáld ki a receptet, nagyon egyszerű:)