2012. március 14., szerda

Csirkés katsu curry

Instant Wagamama


Tudtátok hogy ma van az origami szülőatyja, Akira Yoshizawa halálának az 5. évfordulója? Én sem tudtam, de a Google ma origamis madárkákkal volt feldíszítve. Akira közel 50.000 modellt készített, amiből csak pár százat mutattak be különböző könyvekben. Ha jól emlékszem én már a papírcsákónál is elakadtam, így sosem vetettem bele magam ebbe a technikába. Pedig mi minden készíthető így...


A véletlen egybeesése csupán, hogy ma este japán(os) vacsorát főztem. A japánok is ismerik és szeretik a curry (カレ) bizonyos fajtáit. Az egyik a katsu curry lenne, ahol a húst pl. csirke előzőleg zsemlemorzsába (panko) forgatják meg és sütik ki, majd ezután adják hozzá a curry szószt.
A szószt általában curry porból, olajból, lisztből és egyéb ízesítőkből készítik és főzik össze különféle zöldségekkel (répa, burgonya.)

Csirkés katsu curry-t először a Wagamama nevű étteremben ettem itt Dublinban. Akkor annyira nem voltam elájulva tőle, de ma megakadt a szemem egy hasonló recepten. Nem vagyok híve az instant dolgoknak viszont ehhez a receptemhez bolti (Patak's) korma pasztát használtam (ami a csirkés korma alapja is volt). Ezenkívül került még bele ketchup is!

De nézzük fázisonként.

Hozzávalók 4 főre:
4 db csirkemell filé
1 nagyobb tojás
panko (japán zsemlemorzsa, szilánkszerű nagy pelyhekből áll)

2 evőkanál korma paszta
4 evőkanál ketchup
1 evőkanál szójaszósz
2 gerezd fokhagyma
fél liter víz
2 evőkanál méz
2 evőkanál kukoricakeményítő

rizs és egyéb zöldségek

A csirkemelleket tojásba forgatom, majd a pankoba (liszt fázis kimarad) és előmelegített sütőben sütöm őket aranybarnára (kb. fél óra).

Közben elkészítem a curry szószt. Minden összetevőt elkeverek egy lábasban: korma paszta, kinyomott fokhagyma, szójaszósz, méz, ketchup, kukoricakeményítő, fél liter víz. Jól összeforralom és 5 percig összefőzöm amíg be nem sűrűrödik, szószos nem lesz.

Kifőzöm a rizst és a zöldségeket is: szójababot akartam, de nem kaptam így baby kukoricára és zöldborsóra (héjában) esett a választásom.

A rizsre porciózom az elkészült csirkét, majd rá a curryszószt és mellé a párolt zöldségeket.

Nagyon ízlett és első olvasatra talán nem szimpatikus ez a curryszósz, de igazán etette magát a csirkével. Mivel a csirkét nem olajban sütöttem ki, így mondhatjuk, hogy alacsony zsírtartalmú ez a vacsora. Egyedül talán a ketchup veri ki a biztosítékot, de néhanapján bevállaljuk azt is. (Ma filóztam az alacsony só és cukortartalmú ketchup meg a normál közt és nagy meglepetésemre alig van kevesebb cukor a light-ban....!)

Ötlet: BBC Good Food April Issue

5 megjegyzés:

Emi írta...

Az origami nálam is megállt a csónak és a sótartó színtjén:)
De ez a curry tetszetős! Én időnként használok ilyen instanta dolgokat, főleg szószokat. Nemrég próbáltam ki a Patak's tikka masala szószát és igencsak bejött.

Erika írta...

Ja igen, a sótartó!:) Igen ezek a Patak's cuccok nem olyan rosszak, nincs benne sok műanyag csak annyi amennyivel még megbírkózik az immunrendszerem:)

Planet Susannia írta...

Találtál pankó lelőhelyet?
Sajnos nálunk Fukushima óta sehol sem kapni már...:-(

Erika írta...

Nálunk (még) lehet kapni itt-ott...majd küldök!:)

Seffer Lilla írta...

Nekem még a papírcsónak is kihívás, inkább maradok a főzésnél, a curryd tetszik nagyon!