2012. március 22., csütörtök

Víz Te drága!

,,The World is thirsty because we are hungry.''


Tudtátok, hogy ma van a víz világnapja?
A VÍZ VILÁGNAPJÁnak megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhíva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Ma (Magyar)országszerte víz világnapi programok zajlanak. Még nem késő ellátogatni a Fővárosi Állatkertbe sem, ahol egész hétvégén rengeteg program várja a családokat: pl. víz-íz teszt, vízlábnyom, fess a vízzel, vízilabor, víz-IQ , kézműves kuckó, ügyességi és logikai játékok , hajómalom, vízemelő, aquaeductus, óriás puzzle stb.

További infók, programok itt

Már általános iskolában megtanulhattuk, hogy a Föld felszínének 70%-a víz, tengerek, óceánok stb. Azonban az összes vízkészlet csupán 2%-a édesvíz (sarki jégtakarók, gleccserek, felszín alatti vízek, folyóvíz, édesvízi tavak, talajvíz formájában stb).

A Földbolygónak 7 billió embert kell táplálnia és ez a szám egyre csak gyarapszik (2050-re plusz 2 billióval nő). Egy felnőtt ember folyadék (víz) igénye napi 2 és 4 liter között mozog. Ide értendő az a víz is, melyet a táplálékkal viszünk be szervezetünkbe (zöldségek, gyümölcsök, húsok stb). 1 kg marhahús előállításához közel 15.000 liter vízre van szükség, ugyanez mondjuk 1kg búza esetén 1500 liter!


Ugyan a napi 8 pohár víz elve már megdőlni látszik de tény, hogy sokat segíthetünk ha nem csak saját de Földbolygónk igényét is szem előtt tartjuk. Kevesebb hús fogyasztása ugyanakkor egészséges, kiegyensúlyozott étrend tartása; korlátozni a felesleges ételmaradékot: mindig annyit együnk és vegyünk amit még elfogyasztunk (ne éhesen menjünk vásárolni!); a hűtőnkben felgyülemlett felesleget ésszerűen további ételekben felhasználni, szomszédnak felajánlani; fogmosáskor ne folyassuk a csapot; mosogatáskor nem órákig folyatni a vizet stb. csak pár a sok ötlet közül.

A karbonlábnyomhoz hasonlóan mindenkinek van saját vízlábnyoma is. Ez egy bonyolúlt és összetett kategória, ide tartozik minden közvetett és közvetlen vízfogyasztásunk, vagy akár egy ország esetében az a víz is amit másik ország használ miattunk, tehát pl. olyan árucikkek előállítására, amelyeket a mi országunk importál.


Fotó:art21.org

Miközben ezt a bejegyzést írom szkeptikus gondolatok járnak át, előttem hever Jared Diamond Összeomlás c. könyve, melyben arról ír, hogy egyes ősi és jelenkori társadalamak hogyan élték fel készleteiket, hogyan pusztítottak el maguk körül mindent nem tanulva sem a saját sem szomszédaik hibájából és tüntek el a föld színéről (Húsvét-szigetek lakói, maják, vikingek, ruandai katasztrófa). Részemről egyértelmű, hogy MI is ebbe az irányba tartunk. Emberek élik úgy életüket, hogy nem látják a fától az erdőt (vagyis lassan már semmit, mert fából sem sok maradt).

Fotó:cosmeticdesign.com

Emberek millióinak más sem fontosabb mint, hogy saját, egyéni igényüket, kényelmüket helyezzék előtérbe. Nem számít, hogy a másik mellettünk éhen/szomjan hal mi azért megvesszük az x. autónkat, a nagyobb plazma TV-t és miért ne vállaljunk egy 3. gyereket is hisz az olyan ,trendi'?


„Ó, hát miért is kellene aggódnunk a környezeti problémáink miatt, hiszen az ember a múltban is mindig megoldotta valahogy minden ilyen gondját. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy ma már csaknem hétmilliárdan vagyunk, többen mint valaha."

Amíg nagyon sokan ilyen szemléletben élnek/gondolkodnak, addig sajnos nem várhatunk tartós javulást.

De hiszen ez itt egy gasztroblog lenne, a borús gondolatoknak másik fórumon a helye, és valószínű, hogy e bejegyzés felett is csak elsiklik az emberek tekintete. Én azért mégis büszkén vállalom, hogy nincs autóm, gyalog megyek ahová tudok (ma pl. Abival bő 2 órát sétáltunk délelőtt, vagyis én, ő pedig aludt a babakocsiban:-), pont annyi elemózsiát vettem amennyit ma este meg is eszünk. Tudom, hogy ha marad is az majd holnap elfogy ebédre. Nem vettem meg a 20. felesleges műanyag játékot sem, pedig milyen jó kis figurák voltak benne! Elzártam a csapot fogmosásnál pedig még fizetni sem kell itt a hideg csapvízért...
Mindenkinek kellemes ébredezést kívánok!
Erika


Fotó: unstash.com

6 megjegyzés:

marisz57 írta...

Igazán velős összefoglalót írtál a vízről. És elgondolkodtató. Csak az ilyen írásokat általában azok nem szokták olvasni, akiknek valóban tovább kellene gondolni ezeket a dolgokat, hogy valami megmozduljon náluk.
A férjem és én ma megfogadtuk, hogy ezután nem folyóvízben mosunk fogat.Részünkről most ennyi, de nyitottak vagyunk életünk "ésszerű" megváltoztatására hasonló dolgokban.
Értékelem, hogy te és családod nagyon környezettudatos módon éltek.

Erika írta...

Köszönöm Marisz a kommentet és hogy szántál rá időt, hogy elolvasd a bejegyzést!Igen, az apró lépések is számítanak. Sok kicsi sokra megy alapon. Még nekem, nekünk is sok területen van mit fejlődni, de próbálkozom:)

trollanyu írta...

Én tudtam, hogy ma van, mert a fiamnak volt egy projektje a suliban. Nekem sajnos létszükséglet az autó, mert anélkül nem jutok el dolgozni, de csak 1 autónk van. Csak remélhetjük, hogy egyre többen lesznek,akik hasonlóan gondolkodnak, csak akkor történhet változás. De talán a következő generáció, nekik már a suliban is ezt tanítják.
Három gyerekem meg nem azért van, mert az trendi:)

Erika írta...

Persze Trollanyu, nem akartam én senkire ujjal mutogatni, inkább csak az igazán extrém életvitelre felhívni a hangsúlyt. Szép dolog a nagycsalád és tök jó a 3 gyerek! Ezzel semmi gond. Vannak azonban olyan családok, nők akiknek a gyerek inkább csak egyfajta ,,kellék''.
Az autó is fontos tudom, nem kell teljesen aszkéta életet folytatni csak valahol az arany közép lenne a jó.:)

Emi írta...

Nem tudtam:( De most már igen és nem is lesz nehéz megjegyezni, mert összeköthetem e testvérem névnapjával, ami szintén ma van.
Nagyon tetszik a motto! Én sosem mosok folyóvíz mellett fogat, el sem tudnám képzelni! Igyekezek tenni érte itt-ott, bár még van tanulnivalóm, de nem szeretm a pazarlást semmilyen téren. Sőt nagyon idegesít, amikor látok másokat mérhetetlenül, meggondolatlanul pazarolni.

Erika írta...

Köszi Emi és a tesódnak boldog névnapot:) Igen még nekünk is bőven van mit tanulnunk minden téren.