2012. március 28., szerda

Kesudiós kínai csirke

Take away helyett II.



A most következő recept is méltán tagja lehet a ,Take away helyett hogyan együnk finomat' kategóriának. Ha szeretjük a kínai kajákat és nincs kedvünk felesleges MSG-t, zsírt meg egyéb haszontalan dolgokat magunkhoz venni, akkor bátran vágjunk bele ebbe a kesudiós csirkébe. Zöldségnek piros húsú kaliforniai paprikát és egy jó nagy fej vöröshagymát főztem bele (a csirkével együtt). Mindez csupán egy irány, kedvünk és ízlésünk szerint dobálhatunk bele mást is. Ha van otthon wok edényünk, akkor abban is készíthetjük.

Először a szószt készítem el, úgy hogy egy kisebb tálban összekeverek:
3 evőkanal hoisin szószt
2 evőkanál szójaszószt
1 evőkanál szezámolajat
1 frissen reszelt gyömbért
3 gerezd zúzott fokhagymát
2 evőkanál rizsbor ecetet (vagy fehérborecet).

Serpenyőben olajat (pl. most szezámolajat) hevítek és a felcsíkozott csirkemellet (kb. 30-40 dkg) valamint felkockázott kaliforniai paprikát, 10 dkg kesudiót és 1 nagyobb fej felkarikázott vöröshagymát puhára főzöm. Gyakran kevergetem, hogy mindenütt átsüljön a hús és a kesudió is szépen megpiruljon. Felöntöm a szósszal és egy kevés vízzel majd összeforralok mindent. Ha a hús megsült, a zöldségek megpuhultak, a szósz szépen összesűrűsödött lehúzom a tűzről. Az eredeti recept vizitormát javasol a csirkéhez keverni, én ezúttal rukkola-bébi spenótlevél-vizitorma mixet használtam.

Basmati rizst főztem ki hozzá.

Infó:
A hoisin szósz (ejtsd. hóázin) egy tradicionális kínai szósz, édeskésen savanyú, fűszeres, füstös. Eredetileg édesburgonyát is tartalmaz, erjesztett szójából készül és igen ragacsos. Ha lehetőségünk van rá, olyat vegyünk ami E-számoktól mentes. Házilag is elkészíthető, én boltit használtam.

Tudtad, hogy...?

A kesudió nagyon jó vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás. A cink elősegíti a sebek gyógyulását, befolyásolja az agyműködést, vastartalma pedig elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, enyhíti a premenstruációs fájdalmakat. A benne levő kálium szívbetegségek és magas vérnyomás ellen hatékony, magnéziumtartalma megnyugtatja a fáradt idegeket.

Zsírban és fehérjékben gazdag, telített zsírsavakban azonban szegény. Bár szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint nem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek kockázatát, fogyasztása fokozott teltségérzetet is kelt.


Infó: Házipatika.com

5 megjegyzés:

wanna írta...

Imádom a távol-keleti konyhát, gyorsan készíthető, egészséges ételek, csak a fűszereket kell beszerezni és a siker teljes!

Seffer Lilla írta...

Hmm, kínai imádom!

trollanyu írta...

Én is nagyon szeretem:) A hoisin szószt meg különösen kedvelem. Én mogyorós csirkét készítettem, nekem nagy kedvencem lett, de ezt is ki fogom próbálni.

Elisabeth írta...

Én is készitettem egy jó pár hónapja, hasonló Kinai csirkét. Nekem mindig van a hütőben mindenféle exotikus füszerek és szószok. Jó kis recept!

Erika írta...

Köszönöm lányok a kommenteket, látom sokan kedveljük a kínai ízeket:)