2012. április 25., szerda

Egy falat tavasz?



A Met Éireann (ír meteorológiai szolgálat) jelenti: az elkövetkező 48 órában heves esőzések várhatóak, hűvös és szeles, időnként viharos északkeleti széllel. Nappali maximum hőmérséklet: 8-10 Celsius. Hőérzet: sokkal kevesebb. A heves esőzések hatására helyenként megnő az áradásveszély.

Na ezek azok a napok amikor azt kívánom, hogy annak idején bárcsak picit tovább pörgettem volna a földgömböt és máshol állt volna meg az ujjam.

Különösen nehéz az ilyen időben, mert az ember egész nap bezárva érzi magát. Kimenni ugyan lehet, de nem érdemes, főleg hogy a szél miatt vízszintesen esik az eső, és percek alatt csuromvizes lesz az ember. Hát ha még a babakocsi és a benne lévő tartalom is igencsak számít!

A szürke hangulatot elűzendő tudatosan vagy tudat alatt ki tudja, de valami nagyon színes kajára vágytam. Olyasmire ami laktat is, táplál is, ha ránézek akkor a tavasz színei jutnak majd eszembe:)
Legyen húsmentes és ha Abi is megkóstolná, akkor az se jelentsen problémát.

Ezen opciók figyelembevételével egy zöldséges ragut készítettem, ami lehet az alapja akár egy finom toulouse-i kolbászos, babos ragunak is (a hús kedvelőinek).

A recept hasonlít egy sima lecsóhoz: kevés olajon vöröshagymát dinsztelek, hozzányomok 3 gerezd fokhagymát és rádobom a zöldségeket, vagyis: 4 szár angol zellert (felkockázva), 3 darab felkarikázott sárgarépát, 1 sárga húsú/1 piros húsú/1 zöld húsú kaliforniai paprikát (felkockázva), 4 evőkanál vöröslencsét és 2 konzerv paradicsomot (ez természetesen lehet friss paradicsom is, csak az nálunk most nem finom). Jöhet bele egy friss csokor petrezselyem (felaprítva), kevés nagy szemű tengeri só, feketebors, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál vega-mix natúr fűszerkeverék és 2 evőkanál fehérborecet.
Alacsony lángon, lefedve bugyogtatom a zöldségeket, fél óra alatt szépen megfő. A végén egy kisebb konzervnyi bab (vesebab) is a lábasba került.

Fogyasztható így magában vagy pár falat friss bagettel, vagy a már említett toulouse-i kolbásszal.

Utánam az özönvíz...(már megint)!

9 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon finom étel lehet :) Hát igen az idő nálatok nem lehet a legjobb, nálunk most szerencsére süt a nap. De remélem hamarosan felétek is felragyog az ég :)

kamrapolc írta...

Nagyon szép színes lett! Nem csodálom, hogy vágytál rá! :)
Remélem minél előbb kisüt a nap nálatok!

Kati írta...

Hát jelenleg nálunk Erdélzben is csorog az eső. Egy ilyen szines lecsot én is szivesen elfogadnék:)

Erika írta...

Köszi lányok:)Sajnos itt nem jön nagyon javulás, de mindig bizakodó vagyok:)

Emi írta...

Jó kis harapnivaló! Szép szines:)
Bár cseppnyivel idébb vagyok, nem eléggé ahhoz, hogy jobb legyen az idő. Napok óta csorog az eső, már unom. Úgy vágyok egy kis langyos napsütésre:(

Seffer Lilla írta...

Nálunk mára 25 fokot mond...:) Az ételed üdítően színes, tetszik!

Vingender írta...

Ezt kipróbálom ;)

Vingender írta...

Ezt kipróbálom ;) Ági

Erika írta...

Lányok, csak ajánlani tudom. Nagyon egészséges és nem tudom mennyinek számít a napi 5 adag zöldség-gyümölcs bevitelből, de szerintem legalább 3 :) A hétköznapi lecsó feltupírozva:)