2012. április 13., péntek

Gyerekmenü: Fish and Chips!


Melyik gyerek ne szeretné a halrudacskákat sültkrumplival? Manapság már meg sem lepődöm,amikor éttermek gyerekmenüjében nem csak hogy fantáziátlan, de egészségtelen választék áll a csöppségek számára. Pizza, hamburger, rántott hús, sültkrumpli, sok-sok ketchuppal, szénsavas üdítővel leöblítve. Nem vagyok vaskalapos, és Abinak is megengedem, hogy nagyon ritkán étteremben egyen egy kis sültkrumplit. Szerintem a baj csak akkor van, ha valaki ilyen ételeken nő fel és minden nap ezt eszi.

Amíg a picúr relaxál én elkészítettem neki az ebédjét. Rántott halat sültkrumplival. Nem is akárhogyan!

A friss lazacfilét jól átnéztem, nehogy szálka maradjon benne, majd bepaníroztam: teljes kiőrlésű tönkölyliszt (organic wholegrain spelt flour), bio tojás és saját készítésű zsemlemorzsa (száraz bagettet ledaráltam) képezte a bundát.
Serpenyőben kevés repceolajat (organic rapeseed oil) hevítettem és pár perc alatt ropogósra sütöttem benne a halat.

A sültkrumpli is új külsőt kapott: édesburgonyát vágtam apróbb hasábokra és előmelegített sütőben sütöttem meg (kb. fél óra alatt). Olajos ecsettel bekenegettem a krumplikat így nem száradtak ki.

Nyugodtan próbáljuk ki az édesburgonyát ily módon is, a picik amúgy is nagyon szeretik édeskés ízét. Abi tányérjára heti szinten kerül párolva vagy levesnek. Sok-sok C-vitamin van benne és B1, B2, B6, és E vitaminokat is tartalmaz.

Nyugodt szívvel csipegettük el az ebédet és Abi imádta!:-)

Infó: halat a hozzátáplálás szabályait követve nagyjából a picik 8 hónapos korától adhatunk. Ez is egyénileg változó azonban. Van aki csak 1 éves kor után ,,meri" kínálni, a lehetséges allergia kockázata miatt. A témában egy számomra nagyon szimpatikus blog a Tarka Bárka ad alapos felvilágosítást:.itt.

Jó étvágyat kicsik, nagyok. Legyen szép napotok! :-)

Tudtad, hogy...?

A tudatosan táplálkozók körében egyre népszerűbb a repceolaj, ami az olajrepce (Brassica napus) magjának sajtolásával nyernek.
Az íze, illata semleges, kissé dióra emlékeztető.
A repceolaj nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen olajsavakat és többszörösen telítetlen zsírsavakat, melyek szervezetünk számára esszenciálisak.
Egyedülállóan magas alfa-linolsav, korofill és tokoferol tartalma, mely fontos az érelmeszesedés és a szívinfarktus elleni küzdelemben.

Infó: Éléstár.hu

10 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Ez én is eleszegettem volna!
Egy ideje én is rátértem a repceolajra az általad említett okok miatt. Akik régről ismerik, azok a szaga miatt nem kedvelték. Lehet, hogy egy új technológia következtében ez megszűnt, én ugyanis nem érzem kellemetlennek. Nagy pocsékolásnak tartom, hogy a repcét újabban több országban biodieselnek használják. Ez ugyanakkora pazarlás, mint a rengeteg takarmánynak termelt növény.

kamrapolc írta...

nem csodálom, hogy imádta Abi:) és ráadásul ilyen gyönyörű tálalásban kapja, hmmmm :-)

Erika írta...

Köszi lányok!

Susannia, a repceolajat azóta használom én is mióta említetted!Úgyhogy köszi a tippet!:) Én csak az elején érzek másfajta szagot, először azt hittem nem mostam el jól a serpenyőt és a mosogatószer...de ez csak a sütés elején érződik picit.
Hát a biodiesel-ről majd Johnt kérdezem,miért is...ő az illetékes.

trollanyu írta...

Nagyon finom dolgokat eszik a kislányod:) A zsemlemorzsát én is magam készítem, azt is teljeskiőrlésű magvas kenyerkeből, mert többnyire olyat eszünk. A repceolaj illatát ki nem állhatom, már többször próbálkotam. De mostanában keverni szoktam, úgy jobb:)

Seffer Lilla írta...

Én is nagypn sokszor repceolajat használok,jobban szeretem mint a napraforgót. A fish and chipset nem csak a gyerekek, hanem én is imádmám, pedig a halért nem rajongok...:)

Babette írta...

Szerethetem én is? Az édesburgonyát szokni kell, de ha nem hívjuk burgonyának, akkor nincs baj...pavlovi reflexeink a hagyományos burgonyára indulnak be...hiába a szokás hatalma.
Ez tényleg egy egészséges változat!!!

NYAMMM írta...

Nagyon tetszik:) És a tálalás, na meg a fotó is szuper:)

Unknown írta...

Ezt az én fiacskáim is szeretnék. Na meg én is :)

María írta...

Nagyon tetszik ez a gyerekmenü. És mellékesen még sok hasznos információval is gazdagodtunk, köszi!

Erika írta...

Köszi Trollanyu, nem is értem, engem annyira eddig nem zavart a szaga, talán ez valami lightosabb verzió amit mi használunk:)

Lilla, szerintem Nekes is ízlene a hal ellenére :D

Babette, igen pl. itt is úgy mondják, hogy ,,sweet potato" -édesburgonya, pedig tényleg semmi köze a krumplihoz :)

Nyammm, Vikvi, María köszönöm!:)