Lisztből most teljes kiőrlésű búzalisztet használtam. Jóval durvább szemcséjű mint a finomliszt, így a tésztához több vizet kellett adagolnom és sokkal könnyebben morzsolódott, de ízlett.
Aki talán nem ismerné még a quiche receptjét annak bemásolom a korábban bemutatott darabot:
A tésztához:
35 dkg liszt
17 dkg vaj
csipet só
3-5 evőkanál nagyon hideg víz, vagy amennyit a liszt felvesz
A töltelékbe:
6 tojás
1 pohár (125ml) natúr joghurt
só, bors
őrölt szerecsendió
2 db paradicsom, felkockázva
2 db kaliforniai paprika, apróra kockázva
20 dkg kecskesajt
A lisztet egy tálba szitáljuk, csipet sóval és a kockákra vágott vajjal morzsás állagúra dolgozzuk (ha éppen nem a gép teszi helyettünk), a hideg vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, csak éppen annyit, hogy összeálljon a massza, ne legyen túl száraz, de túl ragacsos sem. (Általában 5 evőkanál a maximum, amit a liszt felvesz.) Ha összegyúrtuk, fóliába betekerjük és hűtőbe tesszük még vagy fél órára. A hűtőből kivesszük, nem túl lisztes felületen kinyújtjuk és kb. 26 cm átmérőjű pite (vagy lepény) formába illesztgetjük, úgy hogy a szélét nem vágjuk le (már azt, ami a formából kilógna, mert sütés közben ez visszahúzódik). 200 Celsius fokra előmelegített sütőben sütjük a tésztát, méghozzá úgy, hogy sütőpapírral béleljük ki tetejét és kerámia babszemeket teszünk rá nehezéknek, hogy ne púposodjon fel (a sima rizsszemek is prímán betöltik ezt a funkciót). 20 percig sütjük így kerámia babostul (rizsestül), majd kivesszük a sütőből és ,pucéran' (babok vagy rizs nélkül) további 5 percig pirítjuk. A tészta széle aranybarnás lesz, közepe pedig halványan kezd sárgulni, barnulgatni. A 90%-ban megsült tésztát aztán megtöltjük: a felvert tojás-joghurt, csipet só, bors, szerecsendió keverékével és minden mással, amihez éppen kedvünk van. Alacsonyabb hőfokon (160 Celsius/ gáz 4) még 35-40 percig süssük, és ha a tészta széle nagyon barnulna, akkor sütőpapírral letakarva megakadályozhatjuk a katasztrófát.
Abinak apróbb darabokra vágtam. Ha másnapra marad, akkor hidegen is nagyon finom.
Jó étvágyat, kellemes hétvégét!
9 megjegyzés:
Tetszik, hogy ilyen színes.:))
jajj de szép! :) én is quiche-en gondolkodtam, spárgával..nyami:)
Nyami, nagyon szépséges lett, szinte minden héten van nálunk is:) Itt talán most lett vége az esőzéseknek, de ki tudja, már nagyon elegem van ebből.
Köszi lányok!
Spárgával is finom lehet, úgy még nem is próbáltam!
Hű de szuper ismét:) Tetszik a tésztája is! Jöhetne már igazán egy kis napsütés, megőrülök már ettől a folyamatos esőtől:(
Tényleg csodazsép tavaszi a színe! A tésztában teljes kiörlésű liszt van?
Emi, köszi:)
Köszi Babette, igen teljes kiőrlésű búzaliszt van benne, azért ilyen barna most.
Ha a napsütésnek még ettől se esik meg a szíve...
Susannia...nem esett meg neki ettől sem a szíve:(
Megjegyzés küldése