2012. április 27., péntek

Tavaszcsalogató quiche


Nem tehetek róla, de napok óta színes ételeket kell hogy készítsek. Ha már kint nincs tavasz, legalább a konyhában varázsolok valami kis hangulatot. Tegnap este pl. a jól bevált quiche receptet vettem elő. Számos variációját kipróbáltuk már, általában kecskesajt vagy feta mindig kerül bele, így volt ez most is. A tavaszi hangulatfelelősök pedig: firss paradicsom, zöld és sárga húsú színes kaliforniai paprika lettek. A tojásokba kevertem egy csipet őrölt szerecsendiót is.

Lisztből most teljes kiőrlésű búzalisztet használtam. Jóval durvább szemcséjű mint a finomliszt, így a tésztához több vizet kellett adagolnom és sokkal könnyebben morzsolódott, de ízlett.


Aki talán nem ismerné még a quiche receptjét annak bemásolom a korábban bemutatott darabot:

A tésztához:
35 dkg liszt
17 dkg vaj
csipet só
3-5 evőkanál nagyon hideg víz, vagy amennyit a liszt felvesz

A töltelékbe:
6 tojás
1 pohár (125ml)  natúr joghurt
só, bors
őrölt szerecsendió
2 db paradicsom, felkockázva
2 db kaliforniai paprika, apróra kockázva
20 dkg kecskesajt

A lisztet egy tálba szitáljuk, csipet sóval és a kockákra vágott vajjal morzsás állagúra dolgozzuk (ha éppen nem a gép teszi helyettünk), a hideg vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, csak éppen annyit, hogy összeálljon a massza, ne legyen túl száraz, de túl ragacsos sem. (Általában 5 evőkanál a maximum, amit a liszt felvesz.) Ha összegyúrtuk, fóliába betekerjük és hűtőbe tesszük még vagy fél órára. A hűtőből kivesszük, nem túl lisztes felületen kinyújtjuk és kb. 26 cm átmérőjű pite (vagy lepény) formába illesztgetjük, úgy hogy a szélét nem vágjuk le (már azt, ami a formából kilógna, mert sütés közben ez visszahúzódik). 200 Celsius fokra előmelegített sütőben sütjük a tésztát, méghozzá úgy, hogy sütőpapírral béleljük ki tetejét és kerámia babszemeket teszünk rá nehezéknek, hogy ne púposodjon fel (a sima rizsszemek is prímán betöltik ezt a funkciót). 20 percig sütjük így kerámia babostul (rizsestül), majd kivesszük a sütőből és ,pucéran' (babok vagy rizs nélkül) további 5 percig pirítjuk. A tészta széle aranybarnás lesz, közepe pedig halványan kezd sárgulni, barnulgatni. A 90%-ban megsült tésztát aztán megtöltjük: a felvert tojás-joghurt, csipet só, bors, szerecsendió keverékével és minden mással, amihez éppen kedvünk van. Alacsonyabb hőfokon (160 Celsius/ gáz 4) még 35-40 percig süssük, és ha a tészta széle nagyon barnulna, akkor sütőpapírral letakarva megakadályozhatjuk a katasztrófát.
Abinak apróbb darabokra vágtam. Ha másnapra marad, akkor hidegen is nagyon finom.


Jó étvágyat, kellemes hétvégét!

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tetszik, hogy ilyen színes.:))

kamrapolc írta...

jajj de szép! :) én is quiche-en gondolkodtam, spárgával..nyami:)

trollanyu írta...

Nyami, nagyon szépséges lett, szinte minden héten van nálunk is:) Itt talán most lett vége az esőzéseknek, de ki tudja, már nagyon elegem van ebből.

Erika írta...

Köszi lányok!
Spárgával is finom lehet, úgy még nem is próbáltam!

Emi írta...

Hű de szuper ismét:) Tetszik a tésztája is! Jöhetne már igazán egy kis napsütés, megőrülök már ettől a folyamatos esőtől:(

Babette írta...

Tényleg csodazsép tavaszi a színe! A tésztában teljes kiörlésű liszt van?

Erika írta...

Emi, köszi:)

Köszi Babette, igen teljes kiőrlésű búzaliszt van benne, azért ilyen barna most.

Planet Susannia írta...

Ha a napsütésnek még ettől se esik meg a szíve...

Erika írta...

Susannia...nem esett meg neki ettől sem a szíve:(