2012. április 17., kedd

Túrógombóc és A lekvár


Az írek nem eszik és ha általánosítani akarok akkor azt is mondhatom, hogy nem szeretik a túrót. Itt nem is ismert a magyar vagy más kelet-európai változat (helyette a sokkal hígabb, nagyobb szemcsés cottage cheese van). Szerencsére azért lehet kapni, én pl. itt nálunk a sarki litván boltban veszem.

Nem mondom, hogy függő vagyok, de időnként megkívánom a túróval töltött palacsintát vagy derelyét, ne adj isten egy finom túrógombócot. Abi génjeiben benne van a túró iránti utálat, de ma még egy próbát teszek, hátha egy kis mézzel csurgatva megkóstolja a gombócokat. (Bár a gyümölccsel kevert túrót eddig is szerette). Szóval ismét túrógombócot készítettem saját ebédem gyanánt. Egy leves után príma kísérő lehet.

A korábbi recepthez hasonlóan most is egy kevés nyírfacukor került bele édesítőnek. Nagyon finom feketeribizlis ír lekvárt pakoltam a tetejére. Ebben a lekvárban az a szuper, hogy hozzáadott cukor nélkül készül, 100% gyümölcstartalom és valami mennyei.

Hozzávalók:
50 dkg túró
2 darab tojás
csipet só
2-3 evőkanál nyírfacukor
10 dkg búzadara
1 citrom héja

zsemlemorzsa
vaj

tejfel vagy dzsem (hozzáadott cukor nélküli)

A túróhoz adom a felütött tojásokat, csipet sót, búzadarát és 2-3 evőkanál nyírfacukrot. Szeretem, ha gombócok nem túl grízesek, hanem kissé puhábbak, könnyebbek, így ehhez a mennyiséghez talán a 10 dkg búzadara tűnik optimálisnak. Egy citrom héját is a masszához reszelem és fóliával letakarva a hűtőben pihentetem pár órát. Nedves kézzel kis labdacsokat formálok és lobogó, forrásban lévő vízbe dobálom őket. Amint a víz felszínére úsznak, lapáttal szedhetem is ki. Serpenyőben kevés vajat olvasztok és zsemlemorzsát pirítok rajta. A megfőtt gombócokat meghempergetem bennük.

Kint szakad az eső, úgy néz ki a tavasz még ma is várat magára! :-)
Jó étvágyat!

10 megjegyzés:

Kati írta...

Ez nagyon finom lehet:) Megkóstólnám:) És ha az írek nem szeretik a turót, több marad nekünk:)
Amúgy nálunk Romániában is szakad az eső:)

Erika írta...

Köszi Kati! Igen, több marad nekünk az biztos! :D Itt már süt a nap...de ez sajnos nem garancia semmire...:)

Éva írta...

Guszta, nagyon finom lehetett ezzel a fincsi lekvárral! Kislányodnak ízlett?

trollanyu írta...

De jól jönne most az a tányér:) Sajnos itt nincs ilyen bolt, pedig több lengyel, litván stb van itt, mint norvég. Végülis ízlett a kislányodnak? Én túrófánkot sütöttem, mikor apósomék itt voltak Skóciából, nem bírták abbahagyni, pedig szerintem még sosem ettek túrót előtte:)

Erika írta...

Köszi Éva, Trollanyu!:) Igen, végül ízlett Abinak! 2 kisebb darabot be is nyomott egy kis mézzel:) Ilyen lekvárt még nem adok neki az apróbb magok miatt.

Trollanyu, akkor a skótok akkor túrósabbak:)A túrófánk is finom!

Emi írta...

Tényleg valami mennyei lehet ez a gombóc! Úgy néz ki nyártól már én sem kell nélkülözzem a túrót, ugyanis tegnap Readingben jártam, ahová költözni szeretnénk és tucatnyi lengyel boltot láttam:)

Gizi írta...

Nagyon guszta,nagyon szeretem. Igaz nincs ilyen finom lekvárom hozzá, de most úgy megkívántam, hogy hamarosan nálunk is túrógombóc lesz az ebéd.:)

Seffer Lilla írta...

Én meg tejföl helyett eperpürével eszem a túrógombócot...:) Lekvárral még nem próbáltam, de nagyon fincsi lehet!

ManóKuckó írta...

Szia Era! Nálunk is ez volt tegnap. :))) Bár most anyukám főztjét esszük. :)
Mi tejföllel ettük, épp most ettem meg az utóját vacsorára. :)))
Petike most nem kért belőle, de a jómúltkor kettőt is benyomott. :) Nincs is jobb a finom túrógombócnál, sajnálhatják az írek, hogy nem ismerik a túrót. :)
Ági

Erika írta...

Köszi lányok.

Emma, akkor biztos lesz arrafelé túró is a lenygel boltban :)

Gizi, láttam milyen finom medvehagymás gombóc készült nálad! Szuper ötlet!

Köszi Lilla, eperszósszal még nem ettem, de szívesen kipróbálnám úgy is. Imádom az epret, csak itt nehéz finomat kapni.

Szia Ági, jaj de jó nektek, anyuka főztje... Igen Abi is bevágott belőle majdnem 2-öt:) Szóval még van remény...:-)