Szóval a majomkenyér!
Nem árulok zsákbamacskát, így elárulom, hogy csupán egy egyszerű kelt tésztáról van szó, viszont a sütés módja és a meleg vajba, majd cukros-fahéjba mártogatott tészta új dimenziókat nyit meg az egyszerű fonott kalács után.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tasak (7 g) szárított élesztő
csipet só
5 ek finomítatlan nádcukor (vagy más cukor)
1 db tojás
2,5 dl tej
5 ek vaj (kb. 60 g), megolvasztva
A fahéjas mázhoz:
10 dkg vaj
2 evőkanál fahéj
ízlés szerint nádcukor ( vagy pl. barna muscovado cukor)
A tésztát kenyérsütőben gyúrtam, kelesztettem meg. A szárított élesztő helyett használhatunk frisset is (én most az eredeti recept szerint dolgoztam.) Ha nincs kenyérsütőnk, akkor futassuk fel az élesztőt a langyos tejben. A lisztet és egy csipet sót egy nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést vájunk, beleütjük a tojást, a megolvasztott (de nem forró!) vajat, cukrot, majd a langyos élesztős tejet. Mindent jól összedolgozunk. Ne sajnáljuk az időt, hogy szép sima tésztát kapjunk. Letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel elkészítjük a fahéjas mázat is: 10 dkg vajat megolvasztunk, egy kisebb tányérban elkeverjük a fahéjat a cukorral. Én kevesebb cukrot használtam itt, kb. 2-3 evőkanállal.
A megkelt tésztát nagyobb felületen átdolgozzuk, pofozzuk, kinyújtjuk, majd kisebb (dió nagyságú) darabokat csípünk le belőle és kezünkkel golyókká formázzuk. A recept szerint 60 db kis labdának kell kijönnie. Nem számoltam, de szerintem nekem kevesebb lett.
Az elkészült kis bucikat a langyos vajban megmártogatjuk, majd a fahéjas cukorba hempergetjük.
Kivajazott és sütőpapírral bélelt tepsibe rendezgetjük. Én egy egyszerű (nagyobb, 26 cm átmérőjű) pitesütőt használtam, de még jobb egy kuglófos tepsi vagy bármilyen tortaforma.
2 emelet jön ki ebből a mennyiségből.
Előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon süssük kb. 40 percig. Ha nagyon odapirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral. Hagyjuk hűlni, majd tényárra borítsuk ki.
Frissen, langyosan a legfinomabb, hamar megszárad, úgyhogy igyekezzünk elfogyasztani!
Ha mégis maradna, másnap forró vanília pudinggal szervírozhatjuk.
12 megjegyzés:
Háát, lehet csűrni, csavarni, de ez azért mégiscsak az aranygaluska egy változata.
Nagymamám a buktát is így csinálta, csak abban volt lekvár, úgyhogy nincs új a brooklyni nap alatt.
Sőt megkockáztatom, az aranygaluska a dióval meg a vanilia sodóval ....
Azért azok a torták szenzációsan néznek ki a borítón, úgyhogy pengék lehetenek ezek a fiúk. Kár, hogy nem tudtuk meg előbb a cukrászdájuk címét.
Nagyon jól néz ki, igazán finom lehet!
Jaj, hogy mióta halogatom már! Nagyon guszta!!!
@ Susannia, mindenképpen hasonló, hiszen ez is kelt tészta. Azzal lehet vitatkozni melyik volt előbb. A majomkenyér erdetét homály fedi, egyesek a német Affenbrot-ot tekintik elődjének. Amerikában igazán népszerű az 1980-as években lett, amikor Nancy Reagan ezt szervírozta a Fehér Házban! Sőt, egyesek odáig mennek, hogy ez a recept a Közel-Keletről származik, aholis hasonló tésztából fahéjas tekercseket sütöttek.
@ Lilla: köszi, nagyon eteti magát az biztos:)
Egyszer ettem eddig életemben, pedig nagyon fincsi:) Szerintem jó is néz ki, nem ronda, szeretem az ilyen kelt tésztákat (is):)Az meg külön jó, hogy a pici lányodnak is ízlett:)
Hű, nagyon fincsi lehet! Ha már lúd, legyen kövér, én mindenképp kérnék hozzá vaníliamártást! :)
Ilyent én is csináltam már, és aaaannyira finom ^^
De amikor megkóstoltam nekem is egyből az ugrott be, hogy úgy néz ki, mint egy aranygaluska, de az íze meg veszett módon a kürtőskalácséra hajaz :D
Hallottam már róla, de sosem ettem és azt sem tudtam miből is áll. Nekem nagyon elnyerte a teszésemet! Fahéjas...hmm, imádnám, tuti!
Nagyon guszta!!! Mindenképpen ki kell próbálnom, az aranygaluska nagy kedvencünk, biztosan ezt a süteményt is imádnánk.:)
Jajj már olyan régóta vágyom erre otthon, nem csak a fotókon, főleg a tied után most csorog a nyálam:) Muszáj lesz elkészítenem!
Köszi lányok:)
Igen , nagyon finom lett, ezek a kelt tészták mindig jól csúsznak, és tény ,hogy hasonló ízvilág mint akár egy fahéjas csiga vagy kalács, de érdemes így is kipróbálni.
Érdemes megsütnöm, nálunk bejön ez az ízvilág !
Megjegyzés küldése