2012. július 4., szerda

Majomkenyér Brooklynból


Elismerem ez a sütemény nem nyerne szépségversenyt, de az íze! Végre megérkezett hozzám a Baked Explorations: Classic American Desserts Reinvented c. szakácskönyv, így első tanulmányozás után a majomkenyér receptjükre esett a választásom (angolul: monkey bubble bread). A brooklyni srácok, Matt Lewis és Renato Poliafito a Baked cukrászda tulajdonosai, szeptemberben jelenik meg 3. szakácskönyvük.


A Bake Explorations melyet most a kezemben tartok, a második megjelent könyvük a palettán, benne rengeteg amerikai süteménnyel. Olyan klasszikusokról van szó mint a Mississippi Mud Pie, Whoopie pie, Devil's Food Cake stb. Természetesen nem csupán a hagyományos receptekről van szó, hanem mindegyik süteménynél találunk valami pluszt, a mesterek saját szignójával.

Szóval a majomkenyér!
Nem árulok zsákbamacskát, így elárulom, hogy csupán egy egyszerű kelt tésztáról van szó, viszont a sütés módja és a meleg vajba, majd cukros-fahéjba mártogatott tészta új dimenziókat nyit meg az egyszerű fonott kalács után.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 tasak (7 g) szárított élesztő
csipet só
5 ek finomítatlan nádcukor (vagy más cukor)
1 db tojás
2,5 dl tej
5 ek vaj (kb. 60 g), megolvasztva

A fahéjas mázhoz:
10 dkg vaj
2 evőkanál fahéj
ízlés szerint nádcukor ( vagy pl. barna muscovado cukor)


A tésztát kenyérsütőben gyúrtam, kelesztettem meg. A szárított élesztő helyett használhatunk frisset is (én most az eredeti recept szerint dolgoztam.) Ha nincs kenyérsütőnk, akkor futassuk fel az élesztőt a langyos tejben. A lisztet és egy csipet sót egy nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést vájunk, beleütjük a tojást, a megolvasztott (de nem forró!) vajat, cukrot, majd a langyos élesztős tejet. Mindent jól összedolgozunk. Ne sajnáljuk az időt, hogy szép sima tésztát kapjunk. Letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel elkészítjük a fahéjas mázat is: 10 dkg vajat megolvasztunk, egy kisebb tányérban elkeverjük a fahéjat a cukorral. Én kevesebb cukrot használtam itt, kb. 2-3 evőkanállal.

A megkelt tésztát nagyobb felületen átdolgozzuk, pofozzuk, kinyújtjuk, majd kisebb (dió nagyságú) darabokat csípünk le belőle és kezünkkel golyókká formázzuk. A recept szerint 60 db kis labdának kell kijönnie. Nem számoltam, de szerintem nekem kevesebb lett.
Az elkészült kis bucikat a langyos vajban megmártogatjuk, majd a fahéjas cukorba hempergetjük.

Kivajazott és sütőpapírral bélelt tepsibe rendezgetjük. Én egy egyszerű (nagyobb, 26 cm átmérőjű) pitesütőt használtam, de még jobb egy kuglófos tepsi vagy bármilyen tortaforma.
2 emelet jön ki ebből a  mennyiségből.

Előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon süssük kb. 40 percig. Ha nagyon odapirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral. Hagyjuk hűlni, majd tényárra borítsuk ki.

Frissen, langyosan a legfinomabb, hamar megszárad, úgyhogy igyekezzünk elfogyasztani!
Ha mégis maradna, másnap forró vanília pudinggal szervírozhatjuk.


12 megjegyzés:

Susannicon írta...

Háát, lehet csűrni, csavarni, de ez azért mégiscsak az aranygaluska egy változata.
Nagymamám a buktát is így csinálta, csak abban volt lekvár, úgyhogy nincs új a brooklyni nap alatt.
Sőt megkockáztatom, az aranygaluska a dióval meg a vanilia sodóval ....
Azért azok a torták szenzációsan néznek ki a borítón, úgyhogy pengék lehetenek ezek a fiúk. Kár, hogy nem tudtuk meg előbb a cukrászdájuk címét.

Seffer Lilla írta...

Nagyon jól néz ki, igazán finom lehet!

chriesi írta...

Jaj, hogy mióta halogatom már! Nagyon guszta!!!

Erika írta...

@ Susannia, mindenképpen hasonló, hiszen ez is kelt tészta. Azzal lehet vitatkozni melyik volt előbb. A majomkenyér erdetét homály fedi, egyesek a német Affenbrot-ot tekintik elődjének. Amerikában igazán népszerű az 1980-as években lett, amikor Nancy Reagan ezt szervírozta a Fehér Házban! Sőt, egyesek odáig mennek, hogy ez a recept a Közel-Keletről származik, aholis hasonló tésztából fahéjas tekercseket sütöttek.

@ Lilla: köszi, nagyon eteti magát az biztos:)

trollanyu írta...

Egyszer ettem eddig életemben, pedig nagyon fincsi:) Szerintem jó is néz ki, nem ronda, szeretem az ilyen kelt tésztákat (is):)Az meg külön jó, hogy a pici lányodnak is ízlett:)

Hankka írta...

Hű, nagyon fincsi lehet! Ha már lúd, legyen kövér, én mindenképp kérnék hozzá vaníliamártást! :)

pinkóci írta...

Ilyent én is csináltam már, és aaaannyira finom ^^
De amikor megkóstoltam nekem is egyből az ugrott be, hogy úgy néz ki, mint egy aranygaluska, de az íze meg veszett módon a kürtőskalácséra hajaz :D

Emi írta...

Hallottam már róla, de sosem ettem és azt sem tudtam miből is áll. Nekem nagyon elnyerte a teszésemet! Fahéjas...hmm, imádnám, tuti!

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! Mindenképpen ki kell próbálnom, az aranygaluska nagy kedvencünk, biztosan ezt a süteményt is imádnánk.:)

NYAMMM írta...

Jajj már olyan régóta vágyom erre otthon, nem csak a fotókon, főleg a tied után most csorog a nyálam:) Muszáj lesz elkészítenem!

Erika írta...

Köszi lányok:)
Igen , nagyon finom lett, ezek a kelt tészták mindig jól csúsznak, és tény ,hogy hasonló ízvilág mint akár egy fahéjas csiga vagy kalács, de érdemes így is kipróbálni.

Vicuska írta...

Érdemes megsütnöm, nálunk bejön ez az ízvilág !