2012. július 12., csütörtök

Mini sajttorta



A sajttorta megint kifogott rajtam, pedig azt hittem, hogy végre most majd sikerül! A BBC Good Food (angol kiadás) augusztusi számában találtam rá a mini sajttorta (epres) receptjére. A hétvégi vendégségre szántam volna desszertnek (ez volt a teszt verzió). A recept olvasása közben már egy kicsit gyanús volt, hogy miért írják oda, hogy ,,ne izguljunk, nem fog rátapadni a tészta  a muffinpapírra"...persze hogy rátapadt...

A mini sajttortákat muffinsütő tepsiben készítjük el. A recept ricotta sajttot írt én helyette túrót használtam. Szerintem állagra szinte ugyanaz, gondoltam a túróval könnyebb is lesz a dolgom, mert szilárdabb szerkezetű, nem folyik szét...Szétfolyt.

Hogy mentsem a menthetőt kis kerámia tálkákba helyeztem az amúgy bemutatásra sem érdemes sajttortácskákat. Ennyi bevezető után csak azt mondom: senkit ne tántorítson el az én kudarcom. Természetesen az eper helyett bármilyen gyümölccsel működik (ha működik) ez a desszert. Mivel itt még javában érik, így nem volt probléma beszerezni.



Szóval a recept:

Hozzávalók 6 db kis tortához
6 db digestive keksz (zabkeksz, háztartási keksz vagy hasonló)
5 dkg vaj

25 dkg ricotta (túrót inkább ne!)
1 db tojás plusz 1 tojás sárgája
5 dkg (nyírfa)cukor
1 citrom héja
1/2 citrom leve
1,5 dl tejszín

eperlekvár
eper

A kekszet alaposan összetörjük (egy kisebb zacskóba téve sodrófával igazán jó munkát érhetünk el így). A vajat megolvasztjuk és a szétmorzsolt kekszhez keverjük. Muffinsütő tepsibe helyezünk 6 db papírkát és a keszet egyenlő aranybán elosztjuk, a papírok aljára nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük amíg a tésztát elkészítjük.

A ricottát összekeverjük a tojással, egy tojás sárgájával, cukorral, citrom reszelt héjával és fél citrom levével. Egy másik tálban  a tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a ricottás masszához adjuk. Ezt a tésztát töltögetjük bele a muffinokba. Előmelegített sütőben sütjük csak 150 Celsius-fokon, kb. 30 percig, majd a sütőt lekapcsolva hagyjuk a sajttortákat benne teljesen kihűlni. Tetejére egy-egy teáskanál eperlekvárt porciózunk, és friss eperrel (vagy más gyümölccsel) díszítjük.



7 megjegyzés:

trollanyu írta...

Pedig így a képen tökéletesnek tűnik:) Mindenkinél vannak ám ilyen kudarcok, ki tudja mi az oka, nem mindig a recept, nem is mi:) De nekem tetszik és meg is enném most az egyiket:)

Emi írta...

Gyönyörűek a fotókon! Tetszik, hogy a kudarcod ellenére bátorítasz minket:) És én tényleg kedvet kaptam hozzá! Sosem sütöttem sajttortát, nem is nagyon ettem. Az eper... én is mostanában veszek inkább. Bár ízre semmivel sem jobb, mint eddig, de legalább kicsit elérhetőbb az ára!

Unknown írta...

Nagyon klasszak a fotók és nagyon guszta rajta a sütikéd :)

NYAMMM írta...

Szerintem gyönyörűek a fotón, én mindegyikbe bele kóstolnék:) Imádom a sajttortát, ne add fel, ha nem vagy megelégedve vele, biztos h a recept hibája:)Én csibétől vettem anno a sajttorta receptemet és elsőre bevált! Próbáld majd ki:)

pinkóci írta...

Ezeket a mindig sikerül dolgokat ismerem én is :P
Talán 11 éves lehettem, amikor bejött a muffinláz, és a Stahl műsorban természetesen adtak 1-2 szuperjó receptet. Nosza rajta, próbáljuk ki. Muffinpapír nem kell ide, neki is kipotyogott, akkor nyilván nekem is ki fog, gondoltuk anyával. Kell mondnaom, hogy fél órával később késsel/villával vakargáltuk ki a vadonatúj tepsiből? :D
Azóta is eszembe jut, ahányszor a kezembe kerül... :)

teller-cake írta...

Én is hasznosnak tartom, hogy bemutattad a kudarcodat is! Az összetevők és a kép alapján így is szívesen kipróbálnám, megkóstolnám! :-)

Seffer Lilla írta...

Hát én nem tudom mi nem sikerült benne, mert a fotók alapján nagyon jól néznek ki, szívesen kipróbálnám...