2012. július 13., péntek

Olívás narancsos kuglóf


A Baked Explorations-Classic American Desserts Reinvented c. szakácskönyvből szemezgetve egy nagyon egyszerű kuglóf receptet választottam. Az egyik szerző, Renato Poliafito olasz édesanyja sütötte igen gyakran, ezért a recept neve ,Mom's olive oil orange bundt' (Anya olívás narancsos kuglófja) lett. Az anyuka bevallása szerint azonban nem az ő találmánya, hanem egy kedves francia szomszédnője, Anette (Marseilles-ből) adta át neki a kuglóf leírását. A lényegen ez nem változtat: finom, könnyű délutáni teázáshoz, kávéhoz vagy akár reggelire egy szelettel ideális. A mennyiségeket néhol variáltam, így pl. kevesebb cukrot tettem bele. Az olívaolajnál igyekezzünk valami semlegesebb ízűt választani, ha pedig ez nincs otthon akkor helyettesíthetjük repce vagy szőlőmagolajjal is.

Hozzávalók:

375 gramm liszt
4 db tojás (én csak 3-at használtam)
400 gramm cukor (20 dkg finomítatlan nádcukrot tettem bele és nagyon édes lett így is)
2,5 dl natúr joghurt
175 ml jó minőségű extra szűz olívaolaj
2 db narancs héja lereszelve
csipet só
1 ek sütőpor

A narancsos mázhoz:
1 db narancs leve kifacsarva
1 ek méz

A lisztet egy tálba szitálom, hozzákeverem a csipet sót, 1 ek sütőport.
A tojásokat szétválasztom és a sárgáját habosra keverem a cukorral. A fehérjét külön tálban kemény habbá verem. A cukros tojáshoz keverem a joghurtot, olívaolajat, narancsok lereszelt héját. Ehhez a nedves masszához adagolom a lisztet (sót, sütőport). Két részletben simára keverem, majd a felvert tojásfehérjét is óvatosan a tésztához adom, spatulával szépen eldolgozom benne.
Kuglóf formát vajazok és lisztezek ki és a tésztát beleöntöm.
Előmelegített sütőben (180 Celsius-fokon) sütöm kb. 45-50 percig de tűpróbával mindenképpen ellenőrzöm átsült-e a belseje. A narancsos mázhoz egy narancsot kifacsarok és összeforralom 1 evőkanál mézzel. Szirupos lesz. Ezt öntöm rá a kuglóf tetejére. Hűlni hagyom, majd szeletelem.
Habár a recept nem igazán nyári desszert azért érdemes eltenni a hűvösebb téli délutánokra!
Jó étvágyat hozzá!


10 megjegyzés:

Éva írta...

Most éppen olyan idő van hogy szívesen megenném. Nagyon finom lehet, guszta! Két nappal ezelőtt még kánikula, most meg csukva van az ablakunk. Ez van !:-)

Hankka írta...

Nyári vagy sem, nekem most is nagyon jólesne egy szeletke, biztosan finom! :)

Jámborné Budai Mónika írta...

Imádom!!.. viszem a receptet:))

kamrapolc írta...

Hozhatna egy szeletet ide az a kismadár :) (nagyon szép! :)

Seffer Lilla írta...

Nekem is jöhetne akár két szelet is...:)

NYAMMM írta...

Milyen finom lehet ez a kuglófod:) Még mindig nincs kuglóf formám:)

marisz57 írta...

Nagyon jó recept, egyszuer kipróbálom!

Erika írta...

Köszi szépen lányok! Most hogy kicsit csökkent a nagy hőség neki lehet állni sütni:)

Emi írta...

Nekem a lábam épp le van fagyva. Akkor most aktuális a kuglófod?:)) Ha igen, akkor jöhet, mert megkívántam:))

Erika írta...

Szia Emi, igen akkor úgy néz ki aktuális lenne :D