2012. július 5., csütörtök

Spenótos gnocchi


A nagy melegre való tekintettel most egy olyan recepttel készültem, melyhez talán közületek is sokan kedvet kapnak. Nem kell hozzá sokáig a konyhában ácsorogni, hamar elkészül. Gnocchinak nevezi a recept (BBC Good Food), de nem a hagyományos értelemben vett burgonyás gnocchi ez.
Ricotta helyett nyugodtan használhatunk tehéntúrót is, szerintem azzal is működik!

Köretnek bármilyen saláta vagy egy kis felkarikázott cékla is megteszi, de önmagában is finom és laktató. Talán a kisebbek is megeszik...Abinak nem kellett.

Hozzávalók (2 személyre ebédnek, vagy 4 személyre előételként)

20 dkg friss spenótlevél
1 db tojás
15 dkg ricotta vagy tehéntúró
csipet só
bors
őrölt szerecsendió
5 dkg reszelt parmezán
5 dkg tönkölyliszt (vagy más liszt)
1 gerezd fokhagyma

A spenótleveleket leforrázom, hideg vízzel lehűtöm, majd kinyomom belőle a feles folyadékot. Késsel felaprítom. Egy tálban összekeverek mindent: a ricottát, spenótot, csipet sót, borsot, tojást, szerecsendiót, lisztet, kinyomott fokhagymagerezdet és reszelt parmezánt. Villával összedolgozom, majd vizes kézzel kisebb gombócokat formálok a masszából. Hűtőbe teszem fél órára pihenni.

Bő, forrásban lévő vízbe dobom a gombócokat, és csak addig főzöm amíg felúsznak a víz tetejére. Szűrővel kihalászom. Frissen, melegen fogyasszuk. Jó étvágyat!


Nyári olvasmánynak ajánlanám David Nicholls könyveit. Könnyű, picit romantikus, humoros, olvasmányos, igazi strandra való regények ezek. Az ,Egy nap' (One Day) után vettem le a polcról A nagy kvízválasztó (angolul: Starter for 10) c. művét. Magyarul július közepén jelenik meg! A könyvesboltokban pedig már régóta kapható ,A beugró' (The Understudy).

12 megjegyzés:

Emi írta...

Pár hónapja szemezek ezzel a recepttel, amióta megvettem a "Step by step cookbook" könyvemet. Ott is gnocchi néven fut az olasz konyha specialitásai között. Nagyon fincsinek néz mi a tied!

Angi írta...

Ez nagyon jó!!!!!! Köszi :)

Kati írta...

De jó, kár hogy nálunk már lejárt a spenót szezon, a fagyasztóba ami van azt meg tartogatom télire:)

Unknown írta...

Nagyon finom lehet! Azt hiszem megyek a kertbe a spenótért :)

NYAMMM írta...

NAgyon jól néz ki:) Kipróbálom mjad!:)

trollanyu írta...

Klassz, könnyű recept, nekem a kedvencem lenne:) Ilyenkor mit eszik Abi? Vagy már előre tudod, hogy mit nem eszik meg és készítesz neki valami mást?

Erika írta...

Köszi lányok, próbáljátok ki!
(fagyasztott spenótból is jó)

Trollanyu: Abinak mindig van valami biztonsági tartalék, általában külön főzök neki, de mindig megkóstolhatja a miénket is:) Tegnap halrudakat evett :D

Seffer Lilla írta...

Nagyon fincsi lehet!

Édes történetek írta...

Múlt héten készítettem, szintén Good Food ihletésre....:) Nekem is nagyon ízlett, ajánlom a többieknek, érdemes kipróbálni:)!!!

Hankka írta...

Jól hangzik, nagyon finomságos lehet! :) A biztonsági tartalék nálunk is ismerős, bár mostanában egyre jobb a helyzet, Csenge egyre jobban eszeget! :)

Erika írta...

Köszi lányok:)

Vicuska írta...

Spenótos gnocchit már sokszor készítettem, de még egyszer sem fotóztam le, legközelebb én is megosztom a receptemet, mert nagyon finom ám!!! Fagyasztott spenóttal is megállja a helyét, csal jól le kell csepegtetni szűrőben a felesleges levétől.