2012. szeptember 24., hétfő

Márványkuglóf (Rachel Allen)



Igazi őszi napra ébredtünk ma reggel. Már láttam a vesztünket, hogy az egész napos szakadó esőben nem sok esély lesz kimenni. Biztos ami biztos alapon délelőtt beüzemeltem a sütőt és Rachel Allen legújabb Cake c. könyvéből megsütöttem ezt a csinos kuglófot. Rachel sima tortaformát használ és a tetejére csokis morzsa is kerül, amit én most kihagytam. Ennek ellenére nagyon jó választás volt ez a süti. Igazából semmi újdonság nincs a receptben, biztosan mindenki sütött már hasonló kevert tésztát, mégis az egyszerűsége folytán lesz konyhám visszatérő vendége.


Hozzávalók egy kisebb kuglófhoz (20 cm átmérőjű formához):
22 dkg liszt
22 dkg cukor (én csak 15 dkg nyírfacukrot tettem bele, édes lett)
22 dkg vaj
4 db tojás (3 db-ot használtam)
vanília rúd
1 csomag sütőpor
0,5 dl tej
kb. 2 evőkanál kakaópor

A puha vajat habosra keverem a cukorral (meg is olvaszthatom előtte), majd egyenként a tojásokat is belekeverem, kidolgozom. A lisztet és a sütőport, valamint egy vaníliarúd kikapart belsejét beleszitálom a vajas masszába és simára keverem, végül a tejet is hozzáadagolom. A tésztát két egyenlő részre osztom (külön edényben). Az egyik feléhez keverem a 2 evőkanál kakaóport.
Kuglóf vagy tortaformát vajazok ki és evőkanál segítségével előbb a sima tésztából, majd a kakaósból teszek a formába. Így haladok amíg el nem fogy, a végén pedig késsel vagy kanállal picit összekeverem, hogy márványos hatást kapjak (nekem még lehetett volna ezt fejleszteni.)
Előmelegített sütőben sütöm 180 Celsius-fokon (gáz 4) kb. 40-50 percig, de tűpróbával ellenőrzöm megsült-e. Ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírral takarjuk le!
A kész kuglófot teljesen hűlni hagyom, kiborítom és szeletelem. Kevés porcukorral meghintem.





Jó étvágyat hozzá!

17 megjegyzés:

Szemi írta...

Ez csodás lett, és nagyon tetszenek a képek is. ♥

NYAMMM írta...

Szuper képek, a kuglófról pedig ne is beszéljünk:) Még sosem készítettem! Csodás lett!

Unknown írta...

Nagyon finom lehet :) Igazán mutatós :)

Szofi írta...

Hogy tudsz kitalálni ilyen jókat, hogy keresztrejtvényen fotózol kuglófot??:DD Gyönyörűűűű!

Marcsi írta...

Hűűűű de szép kis kuglófot sütöttél!
A recepted mentettem.
A barátném is panaszkodott az este, hogy milyen vacak időtök volt tegnap.

Gizi írta...

Gyönyörű kuglófot sütöttél!! Most egy csésze kakaóval nagyon is jólesne az a szeletke.:)

Edi írta...

Nagyon guszta, egy szeletke most reggelire igazán jól esne! Ha van kedved játszani szeretettel várlak az edikonyhája játékán!

kamrapolc írta...

Nagyon szeretem a kuglófot, és vágytam már egy jó kis receptre! Imádom:) nagyon szépek a képek! :)

Kati írta...

Én is már rég készülök kuglófot sütni, csak még keresem a tökéletes kuglófformát:) Remélem rám talál az is, mint a piteformám:)

Éva írta...

Nagyon szép, igen ez igazi szép kuglóf! Nagyon guszta! Én az elmúlt napokban szerettem volna sütni, de a formát elnéztem nem kuglóf formám van! Mai napon egyik nagyáruházban megnéztem a kuglóf formát, azt hiszem egy ideig még nem sütök kuglófot!:-) (Nem tudom hogy miért de olyan drága!)

Erika írta...

Köszönöm lányok a kedves kommenteket!:)

Ezt a kuglófsütő formát még nyáron az Ecseri Piacon vettem 500 Ft volt. Jó régi, ütött, kopott de tökéletesen megsül benne minden. Aki arra jár érdemes ott körülnézni.

Edi, köszi meghívást, benézek hozzád!

trollanyu írta...

A kuglófok nagy kedvenceink, és már hónapok óta nem sütöttem. De most már hideg van, egyre többször fog ilyesmi készülni:) A legnehezebb rész mikor várod, hogy kihűljön, mert legszívesebben azonnal szeletelnéd:)

Hankka írta...

Ritkán sütök kuglófot, nem is tudom, miért. Hiszen viszonylag könnyen elkészíthető, és csodaszép lett nálad is mind kívül, mind belül! :) Aranyosak vagytok a képen Abival! :)

Babette írta...

A keresztrejtvényes a favorit:)

Erika írta...

Köszi lányok, igen elég nehéz megvárni, hogy kihűljön de ez alkalommal sikerült:)

Babette, nekem is az a kedvencem:))

Anazar írta...

A kívül-belül tökéletes kuglóf!

Erika írta...

Anazar: köszi szépen! Ez most tényleg működött. :-)