Egyik kedvenc blogom, Nyammm játékára készült ez a finom gyömbéres piskóta (Rachel Allen receptje nyomán). Nyammm kedvenc száma a 4-es, így ezzel kapcsolatosan kellett készíteni valami finomságot (legyen az rétegezés, forma, szelet, díszítés, alapanyag).
Sokat gondolkoztam mit is készíthetnék, a határidő is közeledett, így gyorsan megsütöttem a piskótát és négy szelettel vágtam le belőle. Pár percen belül mind el is fogyott, úgyhogy ennél kevesebbel Ti se operáljatok!
Hozzávalók:
22,5 dkg melasz (cukornád szirup-golden syrup)
10 dkg vaj
10 dk nyírfacukor (vagy más cukor)
7,5 dkg kandírozott gyömbér
2 dl tej
2 db tojás
22,5 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk őrölt gyömbérpor
csipet só
A melaszt, cukrot, vajat egy kisebb edényben közepes hőfokon felolvasztjuk, majd kissé hűlni hagyjuk.
Mikor kihűlt hozzáadjuk a felvert tojásokat, tejet és az apróbb darabokra vágott kandírozott gyömbért is. Mindent jól elkeverünk (robotgéppel).
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük a gyömbérporral, hozzáadjuk a sütőport, szódabikarbónát és egy csipet sót. Ezeket a száraz összetevőket a melaszos nedves összetevőkkel elkeverjük, a tésztát szép simára dolgozzuk.
Kisebb tepsit vajazunk ki (pl. gerincforma is jó vagy veknis) és alját sütőpapírral béleljük ki. A tésztát beleöntjük és előmelegített sütőben sütjük 180 Celsius-fokon (gáz 4), kb. 40 percig, de tűpróbával ellenőrizzük megsült-e a belseje is.
Délutáni teához, kávéhoz, vendégvárónak, uzsonnának is nagyon finom piskóta. A gyömbér illata pedig kellemes hangulatot varázsol a konyhába.
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzés:
A melasz (Golden syrup): sűrű cukorszirup, a cukorrépa vagy cukornád cukorrá történő feldolgozásának mellékterméke. A szó a portugál melaço szóból ered, ami a görög mellas, azaz méz szóból származik. A melasz minősége függ a cukornád vagy -répa minőségétől, a belőle kivont cukor mennyiségétől és a kivonás módszerétől. (Wiki)
Magyarországon is kapható a Lyle's Golden Syrup kb. 650 Ft-os áron pl itt.
Kandírozott gyömbért is tudtok itt vásárolni: ez nem más mint zsenge gyömbér nádcukorba forgatva. Finom pikáns, picit csípős íze van.
3 megjegyzés:
Pont az jutott eszembe, hogy az ebéd utáni kávéhoz milyen jólesne egy szeletke! Guszta! :)
Hankka: köszi, igen ideális egy jó nagy bögre kávéhoz is:)
Most láttam csak az ajándékot:) Nagyon köszönöm, húú de örülök:) Jól jött ez mára:)
Megjegyzés küldése