2012. november 10., szombat

Tonhalas pogácsa


Nem először készítettem halpogácsát, de mostanában már abban a megtiszteltetésben részesülök, hogy kislányom, Abi is szívesen megkóstolja. Legtöbbször lazac vagy tőkehal kerül bele és burgonyán kívül  az évszaknak megfelelő zöld: brokkoli, újhagyma, zöldborsó is gazdagítja e remek ebédet. Kedves blogtársamnál, Emmánál láttam az ötletet, hogy kukoricát is tehetünk bele. Nem csak a gyerekek, de garantáltan a felnőttek kedvence is lesz. Csak úgy magában vagy párolt zöldségekkel, sültkrumplival, sült édesburgonyával laktató ebédet készíthetünk szinte percek alatt. És mi van akkor ha éppen friss hal sem áll rendelkezésünkre? Használjunk jó minőségű tonhalkonzervet!

Hozzávalók (kb. 6 db közepes méretű halpogácsához):

2 db tonhalkonzerv
1 tojás
1 közepes zsemle 
1 kukoricakonzerv
1 kisebb fej lilahagyma v. újhagyma
maréknyi petrezselyem vagy friss kapor
1 citrom héja lereszelve
bors
olívaolaj a sütéshez

A zsemlét késes robotgépben apróra ,,morzsolom" és belekeverem a lecsepegtetett tonhalat. A hagymát apróra kockázom, petrezselymet aprítok és a tonhalhoz keverem. A tojást külön tányérban felverem és a tonhalas mixhez adom (lehet, hogy nem lesz szükség az egészre, amennyit felvesz). A lecsepegtetett kukoricát és a citrom lereszelt héját is a pogácsához keverem. Ízlés szerint sózom, borsozom majd mindent jól összedolgozok. Pogácsákat formázok a masszából és hűtőben pihentetem kb. fél órát-órát.

Serpenyőben kevés olívaolajat hevítek és pár perc alatt aranybarnára sütöm rajta a halpogácsákat. 

(Nyugodtan bepanírozhatjuk őket: liszt+tojás+zsemlemorzsa, úgy finomabb lesz, nekem még erre sem volt időm.)

Majonézzel vagy a már említett köretekkel tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!

9 megjegyzés:

Angi írta...

teccik :) jaj, annyi minden tetszik... csak sosem jutok el a megvalósításig! :(

Névtelen írta...

Vigyél az íreknek egy: A magyar úri család konyhája című remeket.
(Hideg balatoni fogas,Süllőszeletek vajban uborkával stb)

Márti írta...

Na,ezt én is biztos kipróbálom, köszi :)

Seffer Lilla írta...

Hú ez tetszik, azt hiszem ki fogom próbálni, bár lehet inkább kukorica nélkül. A kép nagyon hanuglatos lett!

Erika írta...

Angelocska: én is így vagyok ezzel, nagyon sok recept várakozik nálam is, csak idő kéne hozzá..:-)

Kedves Névtelen: köszi az ötletet:)

Márti, Lilla: köszi, ízleni fog, nagyon finom:)

Kati írta...

Még nem készítettem eddig ilyen halfasírtot, de jó lenne kipróbálni:)

teller-cake írta...

Hű, egy próbálkozást mindenképpen megér! Maximum én eszem meg az egészet...:-DD

Unknown írta...

Ez nagyon klassz lehet, így lehet a gyerkőcnek egy kis halat csempészni az étrendjébe :)

Hankka írta...

Nagyon tetszik, biztosan kipróbálom én is! :)