2011. május 23., hétfő

Csalánba nyúltam

Május 18 és 29 között  Be Nice to Nettles Week van, vagyis tiszteljük és szeressük a csalánt hete. A mozgalom internetes oldaláról az is kiderül, hogy mennyi mindenre használják a csalánt: ki gondolta volna, hogy még sör és bor is készül belőle? Nem egy neves séf repertoárján szerepel. Sajtok készítéséhez vagy akár szószok, tészták természetes színezőanyagaként, ízesítőjeként is igen kedvelt.

A népi gyógyászatban is elterjedt, reumásokat ütögettek leveleivel, izületi bántalmakra, epe, májbetegségekre is kiváló. Leveleiből készült teakeverék pedig vizelethajtó, erősítő, vértisztító hatású. Gyerekkoromban főleg negatív emlékek kötődtek a csalánhoz, kertünkben és nagyszüleim balatoni nyaralóján játszva sokszor belebotlottam, nem egyszer megcsípett, vagy éppen öcsémmel ijesztgettük egymást vele. :) Nem olyan régen szerettem meg a csalánteát, azután kedves blogtársam, Anazar  receptjeit böngészve akadtam rá megannyi csalános finomságra. Az ő ötlete nyomán a hétvégén ellátogattunk a Temple Bar organikus piacára, ahol McNally standja roskadozott a frissen szedett levelektől, növenyektől: saláta, csalán, pitypang, lestyán, rukkola... Jó nagy zacskó csalánt vettem és alig vártam, hogy otthon én is megfőzhessem az ír csalánlevest.

A leveleket jól átmostam, majd alaposan leforráztam. Hagymát dinszteltem, majd 3 szár apróra vágott póréhagymát az edénybe zúdítottam, picit fonnyasztgattam a pórékat, majd egy darab felkockázott krumplit is a leves alaphoz adtam. Felöntöttem húsleves alaplével és egy kis főzés után (kb. 10 perc) a leforrázott csalán is az üstbe került. Kb. 5 percig főztem majd botmixerrel pépesre zúztam. Nagyon szép zöld színe lett, ízre nekem picit a spenóthoz hasonlított. Igaz, hogy e csalánlevek már nem a legfrissebb hajtasokból valóak, sötétesebb zöld szín és markánsabb íz jellemzi az érettebbeket, de jövőre majd én is időben megcsípem a csalánszezon kezdetét!


5 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Ha így kilóra árulják, hogyan kell hozzáérni? Vagy aratás után már nem csíp?

Erika írta...

De csíp. Kesztyus kezzel kell banni vele;)

Anazar írta...

Be Nice to Nettles Week? Hogy te mikről tudsz!! Nagyon szép színe lett a levesednek ;-)

Erika írta...

Koszi!:) Toled tanultam! Es koszi a tippeket is!

Anazar írta...

Egymástól tanulunk ;-)