2011. május 17., kedd

Full Irish és a marcangoló bűntudat

(Fotó: thedublinerbangkok.com)
Eseménydúsan telt a hétvégénk. A már említett szombati vendégség után vasárnap hulla fáradtan támolyogtam be a konyhába, és nem volt se kedvem, se erőm főzni. Abigél baba 4 hónapos lett, így a fáradtság meg a kis szülinapos is jó ok volt rá, hogy együnk valahol valami finomat. A valahol konkrétan a sarki pub lett, egyrészt az időjárás szeszélyessége folytán, másrészt a környék, ahol lakunk nincs eleresztve jobbnál jobb éttermekkel. Konkrétan egy kávézó, egy Fish and Chips-es és a sarki pub triumvirátusa közül választhatunk. Az írek számára a hétvége és főleg a vasárnap reggel (délelőtt, délután) egyet jelent a Full Irish Breakfast fogyasztásával, vagyis bacon, kolbász, tojás (leginkább tükörtojás), sült paradicsom, krumpli röszti szerűség, black pudding (májas hurka féleség), white pudding (véres hurka szerűség), és sokszor még gomba és paradicsomos bab is társul az amúgy sem kalóriaszegény reggelihez. Pirítóssal és jó sok vajjal, erős fekete teával leöblítve. A reggeli rendben volt, azonban bátran mondhatom, hogy vasárnap volt azon utolsó jeles alkalmak egyike melyen én Full Irish-t fogyasztottam. A nap hátralévő része számomra azzal telt, hogy többlet energiát termeljek a hatalmas adag zsír-hús-koleszterin megemésztéséhez, és sorra főzzem a detoxikáló csalánlevél és citromfüves-gyömbér teákat. Nem csupán az egész héten folytatott tudatos étkezéssel elért jókedvemet döntöttem romba, hanem még bűntudatom is lett, hogy így járulok hozzá Föld bolygónk életének meghosszabbításához.
Reggeli közben az Observer ,Good Food Magazin' 10. születésnapja alkalmából kiadott mellékletet olvasva a következő hasznos fórumokon akadt meg a szemem:
http://www.eattheseasons.co.uk/
Azzal, hogy szezonális zöldséget-gyümölcsöt vásárolunk helyi termelőktől hozzájárulhatunk hogy az élelmiszerek gyártásához, feldolgozásához, tárolásához, szállításához szükséges többlet energia által kibocsátott gázok csökkenjenek, így közvetve a globális felmelegedés folyamatát késleltethetjük. (A globális felmelegedés 20-30 százalékáért a mezőgazdasági termelés által kibocsátott káros gázok a felelősek.) Az oldalon az éppen aktuális-szezonális zöldségek-gyümölcsök listája található, heti szintre is lebontva, hasznos adatokkal, információkkal. (Bár angolul van, érdemes belenézni.)
http://www.thechinastudy.com/
A China Study oldalán a helytelen táplálkozás és a rák, diabétesz, kóros elhízás közötti összefüggésekről olvashatunk és arról is, hogy miért ajánlatos csökkenteni az állati fehérjebevitelt. A szerző, Dr. T. Colin Campbell újfajta megvilágításba helyezi a manapság oly divatos ,sztárdiétákat' mint az Atkins diéta, South Beach diéta anélkül, hogy csupán fogyókúrás tanácsokat osztogatna.
http://www.msc.org/
A túlhalászat az egyik legnagyobb veszélyforrás a tengerben élő vadvilágra nézve, nem egy halfaj van kitéve a kihalás veszélyének. A halak (főleg az olajos halak) fontos szerepet játszanak a kiegyensúlyozott pl. Omega-3 zsírsavakban teli diétában, ugyanakkor ne feledkezzünk el, hogy milyen módon került az a hal a tányérunkra. A , The Marine Stewardship Council' oldala a fenntartható halászatot helyezi előtérbe, és segít eligazodni, mely szempontokat, feliratot, információt vegyük figyelembe halvásárláskor.
http://seedysunday.org/
Nincs annál jobb, környezetkímélőbb, és szórakoztatóbb időtöltés mint saját magunk által termelt zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani. Persze erre nem mindenkinek van lehetősége. Angliában pl. széles körben kezd elterjedni a közösségi kertészkedés fogalma, amikor mindenki az általa kibérelt kisebb-nagyobb földet műveli meg, potom összegért vagy ingyen. A listára azonban jó előre fel kell iratkozni, de megéri! A Seedy Sunday (Magvas Vasárnap) mozgalom keretében pedig termőmagvakat cserélnek egymást közt a rendezvényen megjelenő lelkes hobbi termesztők, farmerek.
Vissza a vadonba: mi sem egyszerűbb mint a természet által felkínált vadon élő növények, magvak beszerzése és fogyasztása. Az idén is nagyot aratott a medvehagyma, alig győztem figyelemmel kísérni a gasztro.blog-on a megannyi medvehagymás receptet. A másik nagy ,sláger' a csalán, mely a vadonban mindenütt jelen van, tele vassal, A és C-vitaminnal. A spenót mintájára, megmosva, pár percig leforrázva csodákat lehet belőle főzni.
Mindez csak néhány gondolat, hogy másként is lehetne. Persze nem egy nap alatt kell megváltani a világot, és sokszor az sem jó, ha radikálisan akarunk mindent átalakítani, jelen esetben a konyhában. De mégis érdemes elindulni egy olyan irányba, amely nem csak saját boldogságunkat (egészségünket) szolgálja, hanem hosszabb távon a jövő generációja is gazdagodhat belőle. A Full Irish pedig egyértelműen nem ebbe az irányba mutat...


(Fotó: socialtimes.com)

10 megjegyzés:

Anazar írta...

Úgy gondolom hébe-hóba egy kis bűnözés belefér. A rendszeres fullirish-sal lenne csak okod penitenciára ;-)

Erika írta...

Akkor legyen Mini Irish...es akkor a ket veglet kozt maradunk :D

Anazar írta...

Mini Irish, úgy mint paradicsom, gomba, bab és krumpli? :-D)))))

Erika írta...

Igen peldaul..;) De van ahol csak fel adag Full Irish-t jelent, nem 2 kolbaszka, hanem csak 1 stb. stb :)

Planet Susannia írta...

Érfalaid megköszönték?

Planet Susannia írta...

Erről jut eszembe,kutyahajkurászás és
bébiész-pallérozás közben a kertészkedés ötlete felmerült már?

Erika írta...

Persze hogy! az otlet mar reges reg felmerult, de meg sajnos alkalom nem volt csak a kutyapiszok felszedesere...Pedig lenne mit csinalni. Ja, es elultettem pipacsot, es kaliforniai pipacsot is, de nem szeretik a dublini idojarast:(

Erika írta...

Az erfalaim mar jol vannak, kezdem kiheverni a mult hetvegi reggelit:)

Hoffmann Tamás írta...

Nagyon jó gondolatok, Zöldhangya!
Most fejeztem be egy nagyon jó regényt, ami többek között az emberiség természethez való természetellenes viszonyáról is szól: Jonathan Franzen: Freedom.

Erika írta...

Jaj, az a konyv fel van nekem irva azon konyvek listajara, amit el szeretnek olvasni!!Ha jol tudom bekerult az elso 10-be a New York Times top 10-es alapjan....;)