2012. január 18., szerda

Brokkolis-kapros halpogácsák lazacból

Halpogácsa új köntösben


A halpogácsák (angolul: fishcake) nagy rajongója lettem az utóbbi időben. Készítettem már skandináv és klasszikusabb változatot is. A februári BBC Good Food oldalait lapozgatva pedig egy újfajta receptre leltem. Alacsony kalóriatartalmú (egy adag 315 kcal), szívbarát és még tojás sincs benne, ami a korábbi pogácsáimat összeragasztotta. Ha nincs otthon lazac, akkor gyakorlatilag bármilyen nekünk tetsző halból is elkészíthető.

Hozzávalók 2 éhes főre és egy babára:
fél kg krumpli
10 dkg brokkoli apró rózsákra szedve
2 szelet lazacfilé vagy nekünk tetsző halfilé (kb. 30 dkg)
1 friss citrom
nagy csokor friss kapor

bors
olívaolaj a sütéshez
tartármártás

Először a krumplit főzöm meg sós vízben, mintha burgonyapürét készítenék. A brokklit főzhetjük a krumplival együtt: az utolsó 3 percben a főzővízbe dobáljuk, vagy külön is. Nem kell túlfőzni, éppen csak forrjon egy picit a vízben.
A lazacot vagy más halfilét előzőleg megpároljuk, éppen csak ne legyen nyers (3-5 percig). Mindent egy nagy tálba összekeverünk: krumplit, halat, brokkolit, felaprított friss kaprot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd a félbevágott citrommal jól meglocsoljuk az egészet. Villával mindent összetöredezünk és kézzel pogácsákat formázunk. Kedvünk szerint kisebbeket vagy nagyobbakat.
Serpenyőben kevés olívaolajon, közepes hőfokon 3-3 perig sütögetjük a pogácsák mindkét oldalát.
Házi tartármártással vagy fokhagymás tejfellel és egy gerezd citrommal tálaljuk.

Babák is ehetik életkortól függően lepépezve vagy villával összetördelve. A babák halfogyasztásáról megoszlanak a vélemények, egyesek szerint egy éves korig nem ajánlott, mert allergiát okozhat, más táblázatok nem szólnak ellene. Kezdjük a fehér húsú halakkal, és a zsírosabb, olajosabb halakat hagyjuk a későbbi életkorra. Tenger gyümölcseit (rák, kagyló) pedig lehetőleg 5 éves korig ne adjunk. Abi nagyon szereti a lazacot így neki külön élvezet volt a másnapi ebédre kisütött halpogácsa. :-)
Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Jó hangzik, ki fogom próbálni!

Anazar írta...

Én is kedvelem a fishcakes-t, de mindig valami visszatart, hogy megtörjem a szép lazacfilét...

Erika írta...

Ne tartson vissza Anazar, hisz olyan finom. Csukd be a szemed és úgy törd:)

Planet Susannia írta...

Egyetértek, Anazar, nekem is nagyon barbár dolognak tűnik elsőre, és ti ráadásul frisset esztek, én meg többnyire fagyasztottat, viszont annyira izgalmasnak tűnik ezt a szentháromságot egyesíteni...
Hal és köretek egyben + friss kapor...
Szépen ráfektetni őket friss salátára...
Na, megyek bevásárolni.

Erika írta...

Sokszor frissebb a fagyasztott. Legalábbis ezt hallottam most valahol. Mert a frisset rögtön (ideális esetben) lefagyasztják. A friss vagy annak vélt meg állhat már napokig a pultban...Azért igyekszem:)