2012. január 17., kedd

Chilis sütőtökleves vöröslencsével

Ladies who lunch


Portugál sütőtök (butternut squash) szomorkodott a hűtőnkben már napok óta. Abinak készültem megsütni, aztán én is megkívántam. A hétfő esti vacsorák nálunk nagyon kései időpontban zajlanak, este 9 óra mire asztalhoz ülünk. Általában egy-egy tál leves, saláta vagy könnyebb tészta szerepel ilyenkor a menün.

Chilis sütőtökleves vöröslencsével

Hozzávalók 2 személyre és a másnapi ebédre
1 nagyobb sütőtök (butternut squash)- ez pontosan 1,5 kg volt
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csésze vöröslencse
zöldségleves alaplé
chili (szárított chili)
2-3 szem édesburgonya (elhagyható)
vaj
olívaolaj

A korábbi sütőtöklevesemhez hasonlóan ennek is a ,lelke' a lassú tűzön karamellizált hagyma és fokhagyma. Egy nagyobb lábasban vajat és kevés olívaolajat hevítek és a felszeletelt vöröshagymát, megpucolt, duci gerezdekben hagyott fokhagymákat 20-30 percig karamellizálom. Közben sütőben sül a megtisztított és kockákra darabolt sütőtök és 2-3 darab édesburgonya is.
Kb. 40 perc alatt puhára sül a tök is meg a burgonya is.
A karamellizált hagymához adom a megmosott vöröslencsét és pár percig átforgatom benne, majd felöntöm 1-1.2 liter zöldségleves alaplével. A vöröslencsét 20 perc alatt puhára főzöm a lében. A megsült sütőtök és édesburgonya is végül a levesbe kerül. Botmixerrel pépesítem. Tetejére szárított chilit szórtam (őrölt).

Másnap még ebédre is jut nekünk. A hosszú sétából megjövet jól esik a kissé pikáns, édeskés meleg leves, ami olyan sűrű, hogy akár a főzelék is lehetne.
Abinak egy külön kis edénybe tettem félre, chili nélkül persze. Tőkehalat pároltam neki hozzá.

Az írek többsége sietősen kapja be reggelijét, majd ebédre szintén sietősebben szendvicset, levest vagy valami könnyebbet eszik. Menza nincs, így a gyerekek saját szendvicset, italt visznek az iskolába. Általában a vacsora jelenti a fő étkezést itt.
Ebédidőben azonban nem ritkán látni idősebb hölgyeket: ráérősen esznek, kávéznak, csevegnek, pletykálnak. Innen is ered a ,Ladies who lunch' (értsd Ebédelő hölgyek) kifejezés.

2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Gratula. Az ember azt hinné, már mindent kimerített sütőtökleves témában, s akkor ÍTe most bedobtad ezt a vöröslencsés változatot.

Erika írta...

Köszönöm Hobbychef! Gondoltam ,felpaprikázom' a korábbi receptet. Érdemes kipróbálni, nem csak finom, egészséges is.:)