2012. március 23., péntek

Jamie tavaszi halas pitéje


Jöjjön most egyik kedvenc szakácsom, Jamie Oliver halas pitéje. Egy tavalyi BBC Good Food magazinban jelent meg (április) és csupán azt sajnálom, hogy korábban nem készítettem el. Annyira ízlett, hogy elhatároztam jövő héten is megsütöm.
Hagyományos angolos halas pite ez (fish pie) egy-két kisebb csavarral: a kevesebb tejszín, friss citrom, póréhagyma, édeskömény és mentalevél üdeséget és tavaszias frissességet visz bele.

Az eredeti recept 8-10 főre szól, így én az adagokat megfeleztem. 4 ember rendesen befalatozhat belőle.

Hozzávalók:
egy csokor friss mentalevél
70 dkg krumpli
1 darab édeskömény gyökér
olíva olaj
kevés vaj
2 szál póréhagyma
1 kisebb chili paprika vagy szárított chilipor
fél pohár (kb. 1 dl) fehérbor
1 tk. mustár
2 babérlevél
30 dkg lazacfilé
30 dkg más tengeri halfilé (én füstölt tőkehalat használtam-smoked cod)
20 dkg királyrák
1 dl tejszín plusz kb. fél deci a krumplihoz
1 citrom
10 dkg parmezán

1. A mentaleveleket lecsípkedem és a menta szárát nem dobom ki, hanem a megpucolt és felkockázott krumplival együtt vízbe dobom és a krumplit puhára főzöm vele.
A megfőtt krumplihoz adom az apróra vágott mentaleveleket és egy kevés tejszínnel összepürézem. (Nem muszáj túl krémesre pürézni, maradhatnak benne nagyobb krumplidarabok is.)

2. Serpenyőben olívaolajat és kevés vajat hevítek és a vékonyra karikázott édesköményt valamint a felkarikázott póréhagymát 10 perc alatt megpuhítom, megizzasztom benne. Amikor puha felöntöm a fehérborral és még pár percig forralom, amíg a bor elpárolog. Jöhet bele ezután a chili vagy chilipor és a mustár és babérlevél is.

3. A feldarabolt halfilét is a serpenyőbe teszem, de csak éppen átforgatom a zöldséges-fehérboros szószban. Belecsurgatom a citrom levét a tejszínt és a parmezán sajtot valamint az előre megfőzött királyrákot is. Lehúzom a serpenyőt a tűzről.

4. Mindent egy hőálló tálba transzformálok át: vagyis a halas-királyrákos-zöldséges szószt. Tetejére kerül a mentás krumplipüré. Előmelegített sütőben 200 Celsiuson (gáz 6-os) sütöm nagyjából 20-25 percet, amíg a teteje szépen meg nem pirul.

Jamie az édesköménynek a tetejét, termését a pitére morzsolgatta, vagyis azt amit fűszernek is használnak és megjelenésében a kaporra hasonlít.

Köszönjük Jamie a szuper receptet!

Húsvéti JÁTÉK update: nagyon szép receptek érkeztek ezidáig! Szép fonott kalácsok különböző verziókban. Még nem késő játszani, több mint egy hét áll rendelkezésre, hogy receptet küldjetek nekem (nem muszáj kalács!). A további részleteket itt olvashatjátok el: Húsvéti játék.

10 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

ÓÓÓ.. ez a pite nagyon tetszik,biztos,hogy kipróbálom!!!

Seffer Lilla írta...

Nagyon guszta, jól néz ki!

trollanyu írta...

Halas is, pite is, Jamie recept is, nem lehet rossz:) Ja éppen most közölte velem az én Aranyemberem, hogy Jamie meghízott:) Olyan jót nevettem, eszembe jutott, a nálam hagyott megjegyzésed, hogy a férjed féltékeny rá. A kalácsot holnap sütöm, ha minden igaz, a terv már összeállt a fejemben.

Erika írta...

Trollanyu ezen jót kacagtam, mert John is pont ezt mesélte bőszen, hogy olvasott egy sztorit Jamie-ről, ahol azért bírálták mert meghízott :D Várom majd a kalácsot, még van időd!

Gizi írta...

Imádom a halas ételeket így ez a pite is nagyon kedvemre való lenne!!!
Én is ezután fogom megsütni a kalácsot, és akkor küldöm majd a receptet.

Szofi írta...

Jamie-t szeretjük, meg a halakat is!!!!Ez nagyon guszta Erika!!!

Emi írta...

Jamiet én is szeretem, a halakkal barátkozok, de a pitéd nagyon gusztán néz ki!

Erika írta...

Köszi lányok!

Gizi, várom a receptet.Köszönöm! Biztos nagyon gusztusos lesz a kalács!:)

ManóKuckó írta...

Szia Erika!
Ez jól hangzik. És ha már Jamie, láttad már ezt:
http://www.hungryforchange.tv/
Már csak ma.
Szép hétvégét: Ági

Erika írta...

Szia Ági, hú nagyon szépen köszönöm az infót, már el is kezdtem nézni a filmet, szerintem ezt mindenkinek meg kéne nézni!