2012. június 8., péntek

Blogkóstoló 3.- Trollanyu marokkói vöröslencse levese


Pár hete Trollanyuhoz került a Blogkóstoló háziasszonyi szerepe. Az első 2 kör elkerülte ugyan a figyelmemet, de a harmadik fordulóhoz már én sem voltam rest csatlakozni. A játék lényege, hogy sorsolás alapján egymás blogjáról süssünk-főzzünk kedvünk szerint. A sorsolás szerint Trollanyu jutott nekem. Nehéz helyzetben voltam a választást illetően, mert Trollanyu blogját régóta ismerem, követem és minden nap megállapítom magamban milyen szerencsés családja van, mennyi finomsággal látja el őket. Szuper kelteket, különleges kenyereket süt. Ami mégis megkönnyítette a választásom az az enyémhez hasonló ízlés és ízvilág, mely sok-sok recepten át felvonul: arab, indiai, kínai konyha is gyakran szerepel az ételek között. Mivel nagy vöröslencse rajongó vagyok, és az idő is szorít, így egy marokkói vöröslencse leves receptje lett a kiszemelt. Nem magamat akarom dicsérni vele, hanem a recept szerzőjét, szóval nagyon finom lett! A mennyiségeket feleztem, mert csak 2 személyre főztem és számoltam azzal is, hogy Abi is megkóstolja, így a chilipelyhet csak a végén szórtam rá a magam adagjára.
Lássuk hát az eredeti receptet:


Hozzávalók:
2 ek. olaj
4 gerezd fokhagyma összenyomva
2 tk. őrölt koriander
1 tk. őrölt kömény
1 tk. kurkuma
1 tk. őrölt paprika (édes)
1/4 tk. őrölt fahéj
1 és 1/2 tk. só (ízlés szerint)
1/2 tk. őrölt bors
kb. másfél liter víz vagy zöldség alaplé
1 db. aprított paradicsomkonzerv (vagy 20 dkg friss)
50 dkg vörös lencse (én fele mennyiséget használtam)
egy pici paprika vagy chili pehely

a tálaláshoz:
citromlé
petrzselyem levél (en csak mentat tettem ra disziteni)
tejföl (elmaradhat)

Olívaolajon megpirítom a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Pár percig kavargatom, éppen csak szálljanak fel a finom illatok, rádobom a megmosott vöröslencsét és felöntöm vízzel (kb. 1 l) és egy-két evőkanál vega-mix fűszerkeverékkel (zöldségleves alaplét ezzel váltottam ki). Letakarva, nagyon alacsony hőfokon fél órát főzöm így a lencsét, majd hozzáöntöm a paradicsomkonzervet is és ha kell még vízzel lehet pótolni, mert a lencse bizony sokat felszív. Ízlés szerint sózom, borsozom és még egy bő negyed órát vagy 20 percet  főzöm fedő alatt. A végén chilipelyhet szórok rá, és citromlével illetve petrezselyemmel díszitem, ízesitem. (Nekem csak menta volt itthon, így az adott egy kis extra színt ehhez a gyönyörű leveshez.)


Köszönöm a receptet és a játékot is!:-)

9 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta ! Az igazság az hogy vöröslencsét még nem kóstoltam! Gondolom olyan mint a másik lencse a hagyományos azt szoktam de csak főzeléknek. Biztos finom ez is különösen ha csípősre csináltad!

trollanyu írta...

Nagyon jól néz ki és olyan szép képeket készítettél:) Sok szépet írtál rólam, jól esik, köszönöm szépen. Örülök, hogy ízlett nektek is és annak is, hogy játszol:) Szép hétvégét:)

Névtelen írta...

Gyönyörű lett a leves!:)

Kati írta...

Én is szoktam vöröslencsét készíteni, főzeléknek. Levesnek is próbáltam már füstölt oldalassal, nagyon finom lett. Ez a változat is tetszik nagyon:)

Kati írta...

Szia, kiegészítettem az Örmény rizsleves bejegyzésemet a churutra vonatkozó információkkal:)

Hankka írta...

Nagyon finom lehet, gyönyörű a képeken! :)

wanna írta...

Szeretem a lencsét, miért nem készítek sosem?
Kedvet kaptam most hozzá :)

Barbi konyhája írta...

Nagyon mutatós leves, és ahogy elnézem laktató is! Igazán jó választás volt!! :))

Erika írta...

Éva, köszi, igen hasonló íze van mint a ,hagyományos' lencsének, talán a texturája más, puhább lesz, és be sem kell hozzá áztatni.

Trollanyu, köszi szépen és a játékot is!:)

Flora, köszi!

Kati, köszi, isteni lehet egy jó oldalassal, imádom! Köszi a churut infót!:)

Hankka, köszi szépen:)

Wanna, próbáld ki, levesbe is nagyon finom, pl. bármilyen zöldséges krémlevesbe...

Lilla, Barni:köszi!:)