2012. június 6., szerda

Az utolsó vacsora és piskóta csokiöntettel


Újra Dublinból jelentkezem. Kicsit megviselt a visszaút, sokkal hosszabbnak és kellemetlenebbnek tűnt mint Magyarországra. Kell most egy pár nap (hét?) a visszaállásra. Itthon a szokásos csatatér fogadott, és még a laptopom is elromlott, így John kőkorszaki, angol klaviatúrás gépén vagyok kénytelen ügyködni egy darabig.
Úgy alakult, hogy az utazás előtti utolsó vacsorát megint Dóriéknál ültük meg. Születésnapot is ünnepeltünk és Dóri nagyon kitett magáért. Emlékeztek még a tavalyi csülökre?
Ez alkalommal nagyon finom pestos-csirkés tésztával, szójaszószos-fokhagymás sült pisztránggal, barnarizzsel és adzuki babos paradicsomsalátával várt minket. Egy-két képet sikerült készítenem a remek menüről.

Hoztunk haza sok mindent Pestről, többek között egy halom piskótát is, amit nagymamám sütött nyírfacukorral! A hazai eperből és cseresznyéből gyümölcsös csokiszószt készítettem hozzá. Ebéd utáni desszertnek kitűnő opció. Ma még szabad bűnözni, hiszen a sok finomság nem romolhat meg.


Piskóta receptje:

6 tojás
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
6 púpozott evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só

Keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban. Szitáljuk a lisztet tálba, és alaposan keverjük össze a sütőporral. A tojások fehérjéből készítsünk kemény habot. A tojássárgájára szórjuk rá a liszt felét, tegyük rá a tojásfehérjét, majd a tetejére szorjuk rá a maradék lisztet. Fakanállal óvatosan dolgozzuk össze, úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. Öntsük a masszát sütőpapírral kibélelt sütőformába, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük aranysárgára - akkor készült el, ha a teteje kissé elkezd barnulni. A megsült piskótát kis ideig hagyjuk a sütőben hűlni, majd rácsra borítva húzzuk le róla a sütőpapírt, fordítsuk meg, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Gyümölcsös csokiszósz:

Tetszés szerinti epret, cseresznyét vagy más gyümölcsöt kevés vízzel, fedő alatt forraljunk össze. Mikor egyet-kettőt rotyogott törjünk bele pár kocka csokit (én 70%-os étcsokit használtam) és forraljuk össze az egészet. 1-2 evőkanál tejszínt vagy tejet is  adhatunk hozzá, de kihagyható.

A piskóták tetejére porciózzuk a gyümölcsös csokiszószt. Extra adag eperrel, cseresznyével kínáljuk.
Jó étvágyat!:-)

Utolsó vacsora képekben:





7 megjegyzés:

Nyammm írta...

Üdv újra itthon:)

Erika írta...

Koszonom kedves Nyammm Zsófi!:)

kamrapolc írta...

Gyönyörű ez a piskóta, és az a gyümölcsös csokiszósz....hmmmm :) Finom kis vacsorátok volt ;)

marisz57 írta...

Főként a gyümölcsös csokiszósz keltette fel most az érdeklődésemet. Ki fogom próbálni!

Éva írta...

Gondolom azért volt hosszú az utad visszafelé mert még biztosan szívesen maradtál volna itthon? Piskótád nagyon guszta a csokiöntettel! A Vacsora maradékokból itélve jó kiadós és laktató lehetett!

Lilla írta...

Nem semmi menü, azt hiszem igazi kínzás így este kilenckor gasztroblogokat nézegetni...:) Azért remélem haamr megjavul a géped, és azért gyorsan visszatudtok állni a régi kerékvágásba!

Gizi írta...

Biztosan fájó szívvel hagytad itt a családot, barátokat, és azért volt hosszabb, fárasztóbb a visszaút. Nagyon sok finomságot vacsiztatok, és az a piskóta.....mennyei finom lehetett:)