2012. június 24., vasárnap

A First Lady kuglófja


Michelle Obama szakácskönyvéből ígértem egy receptet, melyet 1 nap késéssel be is mutatok: íróval készült gyümölcsös kuglóf. Az eredeti receptben fekete áfonya szerepel, én málnát és epret tettem bele vegyesen. Itt még tart az eperszezon, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy még lehet kapni ,,mézédes" ír epret.
A recept kedvéért még egy kuglóf formára is beruháztam, úgyhogy ezentúl több fajta sütit ki fogok próbálni ebben a kategóriában.

Hozzávalók (grammot írok, ahogy a receptben van)

325 gramm liszt (tönköly fehérlisztet használtam, nagyon finom lett vele)
4 db tojás 3 db közepes méretűt tettem bele de szerintem 2 is elég...
350 gramm cukor 100 gramm finomítatlan nádcukor, 100 gramm nyírfacukor
1/2 tk szódabikarbóna
1 ek sütőpor
125 ml író
450 gramm fekete áfonya (nálam 300 gramm eper, 150 gramm málna)
225 gramm vaj
2 tk vanília esszencia (nem szeretem, kihagytam)


Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 180 Celsius-fokra (gáz 4). Vajazzunk ki egy kb. 26 cm átmérőjű kuglófsütő tepsit.
A szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra a cukorral, majd egyenként verjük bele a tojásokat is.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a szódabikarbónával és sütőporral, majd apránként a vajas masszához adjuk. Robotgéppel simára keverjük és közben az írót is a tésztához adagoljuk. Szép, simára dolgozzuk, majd spatula vagy kanál segítségével hozzákeverjük a gyümölcsöket is. A tésztát a formába öntjük és nagyjából 50-60 percig sütjük. Tűppróbát végezzünk!

Meggyel vagy más savanykásabb gyümölccsel (egres) is finom lehet.

Előzmények: itt.
Jó étvágyat!:-)

14 megjegyzés:

hankka írta...

Gyönyörűséges! Meg persze finomságos ezekkel a gyümölcsökkel! :)

Emi írta...

Nagyon jól néz ki, remekül sikerült és nagyon finom is lehet a hozzávalók alapján! Szóval tud valamit Mrs Obama:)) És persze te is!

pinkóci írta...

Nagyon ott van ez az amerikai zászlós háttér :D

teller-cake írta...

De jól néz ki ez a kuglóf,ki kell próbálnom! Tetszik a blogod is, színes és sokoldalú, gratulálok!

kamrapolc írta...

mmmmm, ez biztos nagyon finom volt! az író biztos nagyon finommá tette;) csudaszééép :)

Nyammm írta...

Nagyon tetszik, a kép is szuper:) Érdemes volt beruházni rá, már nekem is régóta fáj rá a fogam:)

Lilla írta...

Hmm, már olyan régóta tervezem a kuglóf sütést, talán most ennek nekiállok, mert nagyon jól hangzik!

Erika írta...

Lányok, köszi szépen a kommenteket!

Ha nincs kuglófos tepsitek, akkor is ki lehet próbálni, sima piskóta vagy tortaformában is ugyanolyan finom lesz. Az író helyett pedig lehet joghurtot is használni. Én pl. megvettem egy liter írót és most gondban vagyok ,hogy gyorsan elhasználjam a maradékot.:)

Bors and Pepper írta...

Nagyon szépséges lett! Szuper a fotó!

trollanyu írta...

Csodás lett, én el tudom képzelni sokféle gyümölccsel, bár az áfonya a szívem csücske:) Ráadásul itt még csak most kezdődött a norvég eper szezon:)
Az írót le is fagyaszthatod, kis adagokban, teljesen olyan lesz felolvadás után, mintha friss lenne. Itt nem lehet kapni én azt szoktam csinálni, hogy 2 dl tejbe teszek 1 ek. ecetet, hagyom állni, igazából pár ótát kéne, de 10 perc után már használható. Egy blogon láttam és bevált:)

Erika írta...

Bors and Pepper, köszi!:)

Trollanyu, köszi az infot , le fogom fagyasztani egy részét, mert tényleg sok az 1 l.:) Holnap sütök egy adag scones-t de maradni fog az íróból.:)

Szofi írta...

Ó, hogy én mióta vadászok itt kuglófformára és sehol nem kapok. Pedig ezt meg KELL sütnöm, ASAP. Gyönyörű lett Erika!!!

Gizi írta...

Nagyon szépséges kuglófot sütöttél, és a gyümölcsökkel biztosan finom. Most reggelire szívesen elfogadnák egy szeletkét.:)

Erika írta...

Szofi, én ezt a formát a Tescoban vettem, nézz körül, nálatok is biztos árulják. Vagy Amazonon is vannak olcsóbbak!(Kitchenkraft stb.)

Köszi Gizi, szívesen megkínálnálak egy szeletkével!:)