2012. szeptember 13., csütörtök

Fügés és citrusos polenta torta (Nigel Slater)


Fügeszezon van, bár ez nem feltétlenül jelenti, hogy olyan könnyen rábukkan az ember lánya itt Dublinban. A hozzánk közeli kis zöldségesnél viszont van egy ,extrém dolgok részlege' , ahol általában minden beszerezhető, mely csak messzi tájakon fordul meg. Sikerült már szert tennem ribizlire, japán barackra, egresre, cseresznyére, ringlóra, és most a napokban egy rekesz fügét is hoztak. Szerintem rajtam kívül senki nem vásárol, így élesben lehetek szemtanúja amint elpusztítom az egész készletet. Sajnos nem olcsó mulatság, mert egy darab füge 1 euró, vagyis kb. 280 Ft.

A héten finom pizzát készítettem, friss pesto, kecskesajt és füge került rá feltétnek. Nagy sikere volt a konyhám táján, így várható az ismétlés.

Ez a bejegyzés viszont most megint egy édességről fog szólni: Nigel Slater polenta tortáján akadt meg a szemem. A recept a vaskos (2 kötetes) Tender c. szakácskönyvében található, mely nem csak érdekes ételekkel, hanem kitűnő kertészkedési tanácsokkal is tele van.

Ha a kedves olvasó kezébe füge kerülne, akkor tessék megsütni ezt a piskótát!
Talán annyi (leheletnyi) változtatást eszközölnék a következő alkalommal, hogy a durvára tört mandulát teljesen kihagynám belőle. Nekem túl ropogós, ahogy itt mondják ,crunchy' volt, de mindez ízlés kérdése.



Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához):

6 db füge
22 dkg vaj
22 dkg cukor (én 15 dkg nyírfát használtam és elég édesnek bizonyult)
15 dkg mandula (egész)
15 dkg darált madula
3 db tojás
15 dkg polenta
1 tasak sütőpor
1 narancs héja lereszelve, és leve kifacsarva
12 db zöld kardamom mag

A sziruphoz:
2 narancs leve és héja
2 citrom leve és héja
4 evőkanálnyi méz (vagy ízlés szerint)


Elkészítés:

1. A puha vajat simára, krémesre keverjük a cukorral.

2. Az egész mandulaszemeket durvára törjük, vagy daráljuk, elkeverjük a darált mandulával és a vajas cukorhoz adjuk.

3. A tojásokat egyenként a masszába verjük, elkeverjük.

4. A polentát összekeverjük a sütőporral és spatula vagy fakanál segítségével a tésztához keverjük. Belereszeljük a narancs héját, kifacsarjuk a levét és ezt is eldolgozzuk.

5. A kardamom magokat késsel felvágjuk, belsejét egy kis tálkába tesszük és mozsárral finom porrá törjük. A masszához keverjük ezt is.

6. 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vajazunk, alját sütőpapírral béleljük ki. A tészta felét a formába öntjük. A fügéket megmossuk, félbevágjuk és a tésztára helyezzük. Ezután a maradék tésztát is a formába porciózzuk, spatulával egyengetjük el a tetejét.

7. 180 Celsius-fokon (gáz 4) sütjük 30 percig, majd levesszük a sütőt 160 Celsius-fokra (gáz 3) és további 25-30 percig sütjük. Tűpróbát végzünk.

8. A sziruphoz a narancsok és citromok lereszelt héját, kifacsart levét 4 evőkanélnyi mézzel sziruposra melegítjuk, forraljuk. Ez kerül a torta tetejére. (Késsel vagy villával kisebb mélyedéseket vághatunk bele, így könnyebben eloszlik, belefolyik ez a lé.)

9. Magában vagy friss narancs gerezdekkel netalán natúr joghurttal és egy kis menta teával tálaljuk.

A kardamomot nem érdemes kihagyni belőle, mert nagyon jól megbolondítja ezt a viszonylag egyszerű piskótát.

Jó étvágyat hozzá!

10 megjegyzés:

NYAMMM írta...

Nagyon tetszik a kép is!

Barbi konyhája írta...

Tényleg nagyon jó kép, a recept meg pláne. A múltkor volt itthon ajándékba kapott fügém... előbb is hozhattad volna ezt a receptet!! :DDD

Szofi írta...

Erika, épp ma akadt meg a fügén a szemem a sarki zöldségesnél, egyrészt azért, mert 5 darabot adtak 1 fontért, másrészt azért,mert helyes kis fehér muffinkapszlikban figyeltek,egyenként csomagolva :)Nagyon szép ez a torta, bár kicsit félek tőle,mert még sem polentás, sem fügés sütit nem készítettem :)

kamrapolc írta...

Klasszul néz ki! :) Sajnos a kerti fügefa érésénél nem voltam jelen, idén lecsúsztam róla...:( pedig nagy kincs!
Nagyon bírom Nigel Slatert egyszer elkaptam egy műsorát. jujjj de jó lenne az a könyv is!:) majd felírom a karácsonyi listámra... ;)

Erika írta...

Nyammm köszi szépen:)

Barbi, talán még nem késő, igazából szilva is mehet bele a füge helyett, vagy amilyen gyümölcsöd van.

Szofi, igen hallottam hogy Nálatok olcsóbb! Szóval használd ki az alkalmat:) Itt is csini muffinos papírban van amúgy:)A polentát amúgy lehet liszttel is helyettesíteni.De ne félj tőle:)

Szia Ági,szerintem Neked tetszene ez a 2 kötetes Tender, angolul van csak meg azt hiszem, de akik kertészkednek is azoknak nagy kincs lehet:)

teller-cake írta...

Én a múlt héten ettem először fügét frissen Zadarban, eddig csak aszaltan kóstoltam. Hihetetlen finom! :) Csak lássak valahol én is és megsütöm a tortádat! :)

trollanyu írta...

Nagyon szuper a torta:) Nem is mondom el mennyibe kerül itt a füge, mert nem hinnéd el, de hogy nem veszek, az tuti:)Ilyenkor mindig visszaemlékszem, hogy otthon volt fügém is a kertben, itt sose lesz:) Viszont a polentás süti nekem ízlik, ez hasonlít is Nigella tortájára, amit egyszer sütöttem.

Kati írta...

Ilyen nekem is kell:) Csak nálunk olyan ritkán kapni fügét.

Hankka írta...

Különleges hozzávalók, csodás végeredmény! :) És nagyon szépek a képek! :)

Erika írta...

Köszi lányok!:-)