2012. október 1., hétfő

Puffancs hamburgerhez, hot doghoz


Ez lesz A Recept, ha hamburgert vagy hot dogot készítek, akkor ezentúl ezt a házi keltet fogom megsütni hozzá. Gyakorta eszünk hal vagy húspogácsát ilyenkor azonban zsemlét már nem szoktam venni hozzá hanem sültkrumpli vagy saláta kerül mellé köretnek. A boltban kapható bucik nekem azontúl, hogy sok hozzáadott adalékot tartalmaznak, túl édesek is (tele vannak nyomva cukorral).
Az ötletet Babette-nél láttam, köszönöm szépen az inspirációt!


Hozzávalók kb. 10 db zsemléhez (vagy kiflihez):
1 kis pohár natúr joghurt (125 ml)
1 tojás
kb. 2 dl tej
0,5 dl olaj
2,5 dk friss élesztő
50 dkg liszt
1,5 tk só
1 tk cukor
 
A tésztát hagyományos módon bedagasztjuk, kelesztjük. (Én kenyérsütő gépben végeztem el mindent.) Ha kézzel dagasztunk, akkor a tejet meglangyosítjuk, a cukorral összekeverjük és felfuttatjuk benne az élesztőt. Összedolgozzuk a liszttel, sóval, olajjal, joghurttal és felvert tojással. (A joghurt és tojás ne legyen hideg, jó előre vegyük ki a hűtőből!).
A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyútjuk, 10 egyenlő részre osztjuk és bucikat vagy kifliket formázunk belőle (vagy akár mehet fele-fele arányban is). Nagyobb tepsit sütőpapírral bélelünk ki és a bucikat elhelyezzük, kellő távolságban egymástól. Letakarva még 20-30 percet kelnek így a konyhapulton.
A sütőt 180 Celsius-fokra (gáz 4) melegítjük elő és a megkelt bucikat kb. 20-25 percig sütjük. Hűlni hagyjuk, majd fogyasztható.
(Én sütés előtt tojással nem kentem le őket, kis vizet spricceltem rájuk.
 
 
Könnyű, kellően levegős, szivacsos, kívül ropogós zsemlék, melyek nem érik meg a másnapot!
 

7 megjegyzés:

Szofi írta...

Hamburgert nem igen szoktam sütni, hotdogot inkább készítek és a bolti hot dog-kifli valóban nagyon édes, tuti, hogy kipróbálom!!!

Éva írta...

Van egy pár kipróbált receptem, de tuti hogy ezt is kifogom próbálni mert nagyon tetszik. Guszta!

Kriszta írta...

Nagyon guszta!

trollanyu írta...

Nagyon szép, nálunk sem marad sosem:) Mindig otthon sütöm a hamburgerhez a zsemlét, vagy kiflit a hot-doghoz, boltit még sosem vettem:) Legtöbbször a Limara félét sütöm, variálva, ami tulajdonképpen majdnem ugyanez picit más arányokkal:)

Hankka írta...

Csodaszépek lettek, gyönyörű az állaguk is! :) Nagyon szépek a fotóid! :)

wanna írta...

Jó kis bucik, biztos fincsi, megéri a fáradságot!

Erika írta...

Köszönöm lányok!:)
Trollanyu, szerintem ez is hasonló a Limara féle recepthez, ahogy írod talán az arányok térnek el. Nagyon ízlett, elfogyott azonnal:)