2011. április 15., péntek

GREASE, tömd az arcodba


A ,Take Away' (vidd haza vagy kaja elvitelre) éttermeknek itt hatalmas kultúrájuk van..Mondhatnám azt is, hogy sajnos, mert nagyon sokan étkeznek nap mint nap ilyen jellegű büfékben, fiatal gyerekektől kezdve az idősebb korosztályig. Mindent olajban sütnek ki, tocsog a zsírban a hamburger, kolbász és sültkrumpli. No persze én is hódoltam már párszor e káros szenvedélynek. Nem egyszer tömtem magam degeszre az anno favorit ,Garlic Cheese Chips'-szel (fokhagymás-sajtos szószban úszik a sültkrumpli). Szóval egyáltalán nem akarok álszent lenni, aki zsírt eszik és salátát prédikál. Az utóbbi időben viszont nem kívánom, és több hónapja nem ettem sem hamburgert sem sültkrumplit. John péntek esténként gyakran állít be Take Away kajával, zsírtól átázott papírzacskó a hóna alatt, sporttáskájában pedig koccannak a sörös üvegek. :) Ezért, hogy elejét vegyem a ma esti 10000 kalória-koleszterin-zsír-halál kombónak, magam készítek egy fokkal egészségesebb és remélem finomabb hamburgert, igazi sütőben sült krumplival, csípős paradicsomos szósszal (ketchup helyett), és guacamoléval.

Lássuk, hogyan készül: A húspogácsákhoz jó minőségű darált marhahúst használok. Általában fél kilóból 4 méretes ki is jön. Szinte egy az egyben úgy készül mint egy mezei fasírt, vagyis a húshoz keverek 1 tojást (én csak a sárgáját szoktam...), kevés zsemlemorzsát, frissen vágott petrezselymet, apróra vágott vöröshagymát, belereszelek egy vagy 2 fej fokhagymát is, sózom, borsozom, egy kis chili por is kerül hozzá és a legvégén az elmaradhatatlan Worcestershire szósz. Kézzel összegyúrom (ezt sosem szeretem csinálni.) 4 egységes pogácsát formálok belőle és letakarva a hűtőbe teszem, amíg elkészítem a szószt meg a krumplit stb.

A sültkrumpli: A megpucolt burgonyát hasábokra vágom és forrástól számitva max. 3-5 percig főzöm. Egy tepsibe olivaolajat locsolok és sütőben sütöm tovább a hasábokat, amíg szép pirosas-barnás nem lesz külsejük.

A paradicsomos-csípős-szósz (Relish): Serpenyőben olivaolajat forrósítok, hozzáadok 2 teáskanál őrölt római köményt, pár másodpercig izzítom, aztán 1 babérlevelet dobok hozzá és 2 lereszelt fokhagymagerezdet, 2 kisebb felszeletelt salottahagymát(mogyoróhagyma), 1 piros chili paprikát (kimagozva, apróra vágva). 2 percig főzöm még ezt a szósz alapot, amíg szépen meg nem barnul a hagyma (éppen hogy), azután hozzáadok még fél kiló paradicsomot (jó érettet ha van!), és 1 szál angol zellert (felaprítva.) A szószt így 20-30 percig nagyon lassú tűzön összefőzöm amíg a paradicsom össze nem szottyad. Leveszem a tűzről, sózom, borsozom (ízles szerint). (Ezt a relish-t akár napokkal előbb is elkészíthetjük, a hűtőben vígan eláll.)

A guacamole (mexikói tunkolós avokádó szósz): Meghámozok, és kimagozok 2 érettebb avokádot, majd villával összepürésítem. Egy kisebb tálkában összekeverek: 1 kifacsart citrom levét, 8 csepp Tabasco szószt, 1 kimagozott, apróra vágott piros chili paprikát, felaprított koriandert (maroknyit), 1 apróra vágott lilahagymát, 2 evőkanál olivaolajat és egy kis sót. Ezt a szószt ráöntöm az avokádóra, és összedolgozom. Frissen készítem el, közvetlenül a hamburger előtt (nem szükséges hűtőbe tenni.)

Mi kell még? Bucik (amiket házilag is lehetNE készíteni, de nekem tegnap meggyűlt a bajom a kelttésztával...majd kesőbb erről is írok.) A bucikat meg lehet pirítani, mustárral vékonyan megkenni, salátalevelet halmozok rá, majd a húspogácsát, vékonyan szeletelt sajtot (pl. Gruyére) csípős-paradicsomos szószt és arra a guacamolé-t. Szerintem legyőztem a Take Away-es burgert...A frissen behűtött sör (esetünkben SamAdams) jól csúszik hozzá.:) Jól indul ez a hétvége is!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Próbáld ki ezt is:
Félbevágott lepény (olyasmi mint a pita), rá a hús, gyufaméretűre vágott uborka, sárgarépa, lilahagyma, majd wasabi-s tejföl (wasabit por formájában érdemes venni) és egy kis tabasco-ketchup-bors-cukor-ecet keverék.
Avagy "japán-burger".

Erika írta...

Koszonom az otletet! Jol hangzik, a wasabit meg amugy is nagyon szeretem!:)

Planet Susannia írta...

Nyugodt szívvel konstatálom, hogy nem okozott maradandó sérüléseket az a bizonyos délután, amikor Kishangya összeesésig tömte magába az együtt készített hamburgereket anno...

Erika írta...

:) igen, azóta is nagy kedvenc maradt a burger:)) még emlékszem a stuttgarti ,,nagy hamburger zabálásra'':) kizárólag Sprite-tal leöblítve:D