2011. május 19., csütörtök

Hétköznapi egyveleg à la Nigel Slater




Nigel Slater receptjeit azért szeretem, mert egyszerűek, jól követhetőek, ötletesek és nem kell a világ végére mennünk, hogy beszerezzük a hozzávalókat. Hobbiszakács, aki mellesleg igen jól ír, cikkeket, könyveket, kritikát. Nem ,sztárkodik' és trendi étterme sincs, mégis hatalmas odaadással és profizmussal bír, nagy hangsúlyt fektetve a jó alapanyagokra, friss zöldségekre-gyümölcsökre. Maga is kis veteményest gondoz az év 365 napján. Karácsonykor mutatták be Toast című életrajzi regényén alapuló BBC játékfilmet Helena Bonham-Carter, Ken Stott főszereplésével. A héten többek között az általa kiadott receptekből készítek gyors, laktató és ötletes vacsorákat.

Előételnek töltött Portobello gombát készítettem (ez ugyan nem Nigel féle recept, de nagyon finom!) Az óriási méretűre megnőtt sampion gombákat pestoval töltöttem meg, tetejükre mozzarella sajtot karikáztam. Grillrács alatt sütöttem 10 percet, amikor pedig a sajt szépen rápirult, még fóliával letakarva további 10-15 percig sütögettem, hogy a gombák is puhák legyenek. Pirított kesudióval szórtam meg.

Főételnek Nigel burgonya palacsintáira esett a választásom, de hívhatjuk őket rösztinek is. 25 dkg krumplit és egy szép szál sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, belemorzsolgattam 20 dkg fetasajtot, jó sok friss kaprot, 2 darab tojást felvertem és szintén a krumpli-répa-feta mixhez adtam. Picit borsoztam (nem sóztam, mert a feta sóssága bőven elég.) Kevés olivaolajon sütögettem meg a rösztiket, jól kilapítva mindkét oldalukat szép pirosas-barnára. Céklával és joghurtos-mentás öntettel (natúr joghurt) tálaltam. A rösztikben megsült feta telitalálat volt! Szeretettel ajánlom minden tanácstalan háziasszony társamnak.;)

3 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Hosszú technikai elvonókúra után végre látom megint, miket műveltél a napokban a konyhában.
Ez a Portobello-gomba szenzációs.
A neve is! Notting Hill jut eszembe.
Kipróbáljuk!

Anazar írta...

Mind a két fogás jöhet, gomba is, rösztis is, cékla pláne!!

Erika írta...

Helyes!:)