2011. június 9., csütörtök

Egy kis Quiche tudomány


Ha azt kérdeznéd tőlem, mi jellemzi a hagyományos ír konyhát, pár mondattal kimerítő választ tudnék adni. Sültek (roast), ír pörkölt (Irish stew), halas leves (chowder), krémlevesek, húsos piték (Pl. Shepherd`s Pie, Cottage Pie), Full Irish Breakfast Minden ami egyszerű, hússal, krumplival, párolt zöldségekkel. A desszertekre most nem térek ki. Mégis akarva akaratlanul belebotlik az ember a Quiche-be (ejtsd: kis), szinte nincs olyan kifőzde, vagy akár egy fokkal elegánsabb étterem, ahol ne lenne terítéken az amúgy franciák pizzájának nevezett omlós tésztaágyban megsült tojásos-tejszínes lepény. Variációk számát tekintve határ a csillagos ég: kezdve az igen egyszerű Quiche Lorraine-tól (húsos szallonás, tejfölös), a hagymás-sajtos Quiche Alsacienne és a vegetáriánus Quiche megannyi változatáig. Többször készítettem már én is el, főleg vegetáriánus variációkkal próbálkoztam. Viszont csaltam, mert a házi tészta helyett, bolti leveles tésztát vettem...A héten viszont szuper konyhai robotgépet kaptam, amivel pontosan 90 másodperc alatt készült el az omlós-vajas tészta. Az omlós-vajas titka, hogy jéghideg vaj, jéghideg víz és jéghideg kezek gyúrják meg se perc alatt a masszát, géppel viszont nem kell aggódni hogy nem lesz megfelelő állagú, sem hogy a kéz melegétől ,elrontjuk'. Ez azonban ne tántorítson el senkit a hagyományos úton való Quiche gyártásától, gyakorlott háziasszonyoknak meg sem fog kottyanni.

Nézzük hát a hozzávalókat:
A tésztához:
350 gramm liszt
170 gramm vaj
csipet só
3-5 evőkanál nagyon hideg víz

A töltelékbe:
5 tojás
100 ml tej
250 ml tejszín
só, bors
200 gramm paradicsom (baby)
1 fej brokkoli
100 gramm feta

A lisztet egy tálba szitáljuk, csipet sóval és a kockákra vágott vajjal morzsás állagúra dolgozzuk (ha éppen nem a gép teszi helyettünk), a hideg vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, csak éppen annyit, hogy összeálljon a massza, ne legyen túl száraz, de túl ragacsos sem. (Általában 5 evőkanál a maximum, amit a liszt felvesz.) Ha összegyúrtuk, fóliába betekerjük és hűtőbe tesszük még vagy fél órára. A hűtőből kivesszük, nem túl lisztes felületen kinyújtjuk és kb. 26 cm átmérőjű pite (vagy lepény) formába illesztgetjük, úgy hogy a szélét nem vágjuk le (már azt, ami a formából kilógna, mert sütés közben ez összetöpped egy kicsit, visszahúzódik.) 200 fokra előmelegített sütőben sütjük a tésztát, méghozzá úgy, hogy sütőpapírral béleljük ki tetejét és kerámia babszemeket teszünk rá nehezéknek, hogy ne púposodjon fel (a sima rizsszemek is prímán betöltik ezt a funkciót). 20 percig sütjük így kerámia babostúl (rizsestűl), majd kivesszük a sütőből és ,pucéran' (babok vagy rizs nélkül) további 5 percig pirítjuk. A tészta széle aranybarnás lesz, közepe pedig halványan kezd sárgulni, barnulgatni. A 90%-ban megsült tésztát aztán megtöltjük: a felvert tojás-tejszín-tej csipet só, bors keverékével és minden mással, amihez éppen kedvünk van. Én ez alkalommal mini paradicsomot, brokkolit (amit előre 3 percig pároltam), és fetasajtot használtam. Alacsonyabb hőfokon (160 Celsius/ gáz 4) még 35-40 percig süssük, és ha a tészta széle nagyon barnulna, akkor fóliával letakarva megakadályozhatjuk a katasztrófát. Melegen, vagy hidegen, salátával vagy anélkül de főleg nagy élvezettel fogyasztható ez az egyszerű franciá(s) lepényvacsora. Bon appetit!:-)

4 megjegyzés:

Nelli írta...

De szép színes ez a lepény!Nagyon finom lehet!:-)

Erika írta...

Koszi Nelli, igen nem lett rossz az ize, tavaszias es laktato, a teszta meg jo ropogos-omlos alatta.;) Probald ki Te is!

Nelli írta...

Ki fogom próbálni!El is vittem a recit!:-)
Köszi

Erika írta...

Szivesen! Koszi! :)