2012. január 31., kedd

Túrógombóc nyírfacukorral

A lightos opció


Az ünnepek után nem volt nehéz visszarázódni a régi kerékvágásba. Tettem ugyan pár újévi fogadalmat, de kizárólag olyanokat melyek betartása nem okoz különösebb nehézséget. Egy életünk van az is elég rövid, így minek mérgezzük magunkat ,halálra'?
Abi hozzátáplálása óta még jobban odafigyelek mi kerüljön a tányérunkra, nem csak az övére a mienkre is. Próbálok minél kevesebb finomított lisztet használni (azért néha becsúszik egy-egy recept pl. quiche), adalékanyagoktól, mesterséges dolgoktól mentesen főzni.

Saját magam lepődtem meg a leginkább, hogy mennyire nem kívánom az édességeket. Míg korábban bújtam a sütis recepteket, január óta összesen egyszer sütöttem (Abi születésnapi túrótortáját).
Ha égető vágyat érzek egy kis édes iránt, akkor legtöbbször egy-egy kocka jobb minőségű étcsokit kapok be (sunyítva, stikában, hogy Abi ne lássa meg).
Nincs már finomított fehércukor a konyhaszekrényben. Van helyette jobb fajta méz és nyírfacukor.
A hétfők a könnyebb vacsorák jegyében telnek nálunk, ezért a nagy kedvenc sütőtök leves mellé túrógombóccal készültem. Olyan változattal, amit a válogatós és piszmogó 1 évesek is talán megszeretnek. Cukor helyett nyírfacukrot használtam, nem vittem azt sem túlzásba.

Hozzávalók:

50 dkg túró
2 darab tojás (szabadon szaladgaló tyúkoktól)
csipet só
2-3 evőkanál nyírfacukor
10 dkg búzadara
1 citrom héja

zsemlemorzsa
vaj

tejfel vagy málnadzsem (hozzáadott cukor nélküli)

A túróhoz adom a felütött tojásokat, csipet sót, búzadarát és 2-3 evőkanál nyírfacukrot. Szeretem, ha gombócok nem túl grízesek, hanem kissé puhábbak, könnyebbek, így ehhez a mennyiséghez talán a 10 dkg búzadara tűnik optimálisnak. Egy citrom héját is a masszához reszelem és fóliával letakarva a hűtőben pihentetem pár órát.
Nedves kézzel kis labdacsokat formálok és lobogó, forrásban lévő vízbe dobálom őket. Amint a víz felszínére úsznak, lapáttal szedhetem is ki.

Serpenyőben kevés vajat olvasztok és zsemlemorzsát pirítok rajta. A megfőtt gombócokat meghempergetem bennük.

Magamnak és Abinak tejfelt teszek rá. (Babák 1 éves kortól fogyaszthatnak tojásfehérjét. Tejfelt és túrót legkorábban 6 hónapos, tojás sárgáját pedig 8 hónapos kortól javasolt adni). Házunk ír lakója lassan kezdi tolerálni a túrót is, de a tejfölt sokszor még nem tudja hova tenni, így neki speciális málnadzsemes feltét került a gombócokra.

További túrógombóc recept még ITT is.

A nyírfacukorról korábban már írtam, de most még egyszer: a nyírfacukornak ugyanolyan íze van mint a rendes cukornak, sőt még édesebb is, így kevesebb is elég belőle. Számos pozitív hatása van pl. lassan emeli meg a vércukorszintet, glikémiás indexe csak 7-es. Nem rontja a fogakat, sőt ellenkezőleg: fogszuvasodás ellen is véd, így számos fogkrémben megtalálható. A gyerekek is ehetik, de csak módjával, mert nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat. Saját szervezetünk is előállít Xilitet az anyagcsere folyamatok során.

Tudtad, hogy a cukor öregít (is)?

Mivel a cukor gyorsan a véráramba kerül, ezért megemeli a vércukorszintet. A magas vércukorszint pedig köztudottan árt a szervezetnek, a cukor az immunrendszer aktivitását is csökkenti és a rákos folyamatok felgyorsítását is segíti. A cukor hatására a sejtek megduzzadnak és a számuk is növekedésnek indul. A vizsgálatok összefüggést mutattak a végbélrák, az emlőrák, a leukémia, a hasnyálmirigyrák és a cukorfogyasztás között.

"Annak, amit megeszünk, a legnagyobb része fölösleges. Csak a negyedére van szükségünk az élethez. A másik háromnegyed rész az orvosokat gazdagítja."

A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van.
A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat.
Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla."
Dr. Shelton

Forrás: Vegetáriánus.hu

4 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyszerű recept:) A nyírfacukor sajnos itt nagyon drága,de már én is gondolkodtam, hogy átállunk rá. Majd meglátom:) Szerencsés vagy, hogy nem kívánod az édességet, én is meglennék nélküle, de a családnak mindig kell valami.

Erika írta...

Köszi Trollanyu!:) Nálunk is elég drága, sőt! De így,hogy keveset sütök most még belefér. Én meg a hússal vagyok úgy, hogy a férj miatt szinte minden nap azt ,kell' főzni, vega opciók korlátozottak...sajnos.

Emi írta...

Én mindig is imádtam az édességet. De mostanában... bújom a recepteket és készítgetem is őket. Na meg eszem is, módjával. Elmúlik?
És igen, akkor megtudtam, hogy alkoholista is vagyok...:) És a túrógombócot is imádom, bár ilyen vízben kifőzött változatban ezer éve nem ettem. Másképp sem nagyon:)

Erika írta...

Nem baj Emi, azért még nem vagy alkoholista.. :)Túlzás is ez az állítás itt, amit beollóztam.:) Én úgy voltam vele, hogy mindent módjával.Most meg azért is kezdek átállni pl. nyírfacukorra mert így könnyebb baba-barát dolgokat készíteni (az 1 éves Abinak). Viszont, ahogy elnézem Te bármennyi édeset ehetsz , nem látszik meg rajtad.