2012. február 1., szerda

Indiai csirke korma

We love curry


A korma (néha kormaa, qorma, khorma, vagy kurma) Dél- illetve Közép-Ázsiából származó étel, főzési eljárás, egyfajta curry ahol joghurtot/tejszínt/kókusztejet használnak sűrítéshez és gyakran mandulát vagy más őrölt magvakat is tesznek bele. Vegetáriánus és húsos változata egyaránt létezik.

Manapság a korma az indiai mughal (mogul) illetve a pakisztáni konyha kedvelt és gyakran használt étele. A korma ételek készítésekor a húst vagy zöldségeket vízzel és a már említett joghurt/tejszín vagy kókusztejjel párolják össze. Rengeteg variációja létezik: enyhén csípőstől a brutál fokozatig.
Fűszereket tekintve: őrölt kömény, koriander, kurkuma, paprika, gyömbér, fokhagyma a meghatározó.

Az indiai és pakisztáni konyhát is nagyon szeretjük, ezért öröm volt elkészíteni ezt az igazán könnyű vacsorát. Semmilyen zsiradék nincs benne, olaj sem kell hozzá, hanem vízzel párolunk. A friss gyömbér, hagyma, fokhagyma mellett korma pasztát használtam (boltit). Petrezselyemből egy egész csokor illatosította meg a kormát (opcióként koriander).


Hozzávalók 3-4 személyre:

40 dkg csirkemellfilé
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagyob darab friss gyömbér
4 evőkanál korma paszta (Patak's)
5 dkg őrölt mandula
2 teáskanál natúr vega-mix
egy marék mazsola
egy pohár (125 ml) natúr joghurt
friss csokor petrezselyem v. koriander

Basmati rizs

Elsőként a megpucolt, felaprított vöröshagymát, fokhagymát és lereszelt gyömbért pépezem teljesen simára botmixer v. robotgép segítségével.
Serpenyőben felhevítek 3 evőkanál vizet és a hagymás-fokhagymás-gyömbéres pépet 5 percig főzöm benne.
Ezután adom hozzá a 4 evőkanálnyi korma szószt és további 2 percig kevergetem.
Jöhet az apróbb darabokra vágott csirke, friss petrezselyem fele (aprítva), őrölt mandula, mazsola, 2 evőkanál vega-mix fűszerkeverék és 4 dl forralt víz. Összeforralok így együtt mindent és közepes lángon negyed óra-20 perc alatt puhára főzöm a csirkét. Amikor a csirke elkészül, lehúzom a tűzről és belekeverem a pohár natúr joghurtot is, majd a maradék petrezselyemmel tálalom. Basmati rizst főzök hozzá.

Egy adag tartalmaz: 376 kcal, 40 gramm fehérje, 28 gramm szénhidrát, 11 gramm zsír, 1 gramm telített zsír, 3 gramm rost, 1.1 gramm só, 20 gramm cukor.

Egy csinos kép az eredeti receptről (BBC Good Food)


Tudtad, hogy...?

A petrezselyem illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Zöldje és gyökere is gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. A flavonidokat (gyógyhatású vegyületcsoport) tartalmazó illóolaja pedig gyulladáscsökkentő. Téli hónapokban különösen előnyös számunkra, akár csak simán rágcsálgatni vagy főzés nélkül húsokra, szószokra, köretekre tenni.

Recept: BBC Good Food February Issue, kormás bevezető és petruska infó: Wiki

2 megjegyzés:

trollanyu írta...

We love korma too:)Talán a curry után ez a második kedvence a páromnak. Britt lévén ez nem csoda, hisz ők több ilyet esznek, mint az indiaiak:)Nagyon gyakran készítem én is. Nekem egyébként a tandoori csirke a kedvencem, de mindent szeretek:)

Erika írta...

Örülök Trollanyu, hogy ennyire hasonló az ízlésünk!:) Igen a korma eléggé brit étel...tandoori csirke is isteni, minden jöhet ami indiai...bár a brutál csípőset nem birom:)