2012. február 16., csütörtök

Póréhagymás-ricottás Gruyère sajtos pite

Leek, ricotta and Gruyère tart



A quiche sikerén felbuzdulva a héten egy hasonló húsmentes pitét készítettem. A tészta ugyanaz az omlós-vajas házi, amit már korábban bemutattam, a töltelék nem egészen quiche inkább pitésebb, picit töményebb. A ricotta sajt kitűnő alapot ad ehhez, nem beszélve a friss póréhagymáról, tárkonyról és reszelt Gruyère sajtról. Ezek az összetevők természetesen mással is helyettesíthetőek, de aki kipróbálja ezt a variációt, ígérem nem fog csalódni! Mennyei, krémes, egyszerű vacsora.

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű pitéhez:
kb. 50 dkg omlós-vajas tészta
tisztes mennyiségű vaj
2 nagyobb szár póréhagyma
25 dkg ricotta
1 dl tejszín (double cream)
2 darab tojás
egy nagy maréknyi frissen vágott tárkony
10 dkg reszelt Gruyère sajt vagy ahhoz hasonló
nagyszemű tengeri só
bors

Először az omlós-vajas tésztát készítem el. Ennek receptje ITT megtalálható.

Vajat olvasztok és a felkarikázott póréhagymát kb. 10 perc alatt megfonnyasztom rajta. Egy tálban összekeverem a ricottát, tejszínt, tojásokat, tárkonyt, a reszelt sajt felét. Megsózom, borsozom ízlés szerint, majd a megfőtt pórét is hozzáadom.

A tésztát a kivajazott piteformába illesztem és először 200 Celsiuson (gáz 6) sütöm a kerámiababokkal együtt (blind bake) vagy 10 percig. A babokat ezután kiemelem és azok nélkül is visszatolom még 5 percre. Amikor a tészta szép halványsárga kiveszem a sütőből és felöntöm a ricottás-póréhagymás töltelékkel.

Tetejére szórom a maradék reszelt Gruyère sajtot. A sütőt ezután 180 Celsiusra kapcsolom (gáz 4) és további 20-30 percig sütöm a pitét.
Tűpróbával ellenőrzöm megsült-e a belseje. A sajt szépen ráolvad és megpirul rajta.

Salátával vagy magában tálalom.

Finom volt, percek alatt elpusztult. Jó étvágyat!


Infó: a Gruyère (ejtsd grüjer) egy sárga színű, tehéntejből készülő félkemény sajt. 2001 óta eredetvédett svájci sajtfajta. Karaktere, sós íze attól függ, mennyi ideig érlelték. A fiatalabb (5 hónap) fajták kicsit diósabb jellegűek, az idősebb (akár 1 év) Gruyère sajtok összetettebb ízűek. Nagyon hasonlít hozzá a Comté és a Beaufort.

Nevét a svájci Gruyères városkáról és kantonról kapta. Ez a kicsi, festői város az Alpoktól északra egy hegy tetején, a Szajna partján fekszik 810 méter magasan. Körbe-körbe legelők veszik körül, ahol mesekönyvszerű a rengeteg tehén látványa a harsogóan zöld háttérben. Nem véletlen a sok tehén, Gruyères kevesebb, mint kétezer lakójának nagy része a sajtkészítésből él.

10 liter tehéntejből egy kiló Gruyère készül. A tejet a gazdaságok nagyon részletesen előírt szabályok szerint termelik. A tehén nem fogyaszthat sem erjesztett élelmiszert, sem silót. A komoly minőségi követelményeknek megfelelő a tejet melegítik, hőkezelik, alvasztják, majd formázzák. A sajtot egy barlang mikroklímájának megfelelő 13-14 fokos kb. 95%-os páratartalmú helyiségben érlelik. Ha a páratartalom alacsonyabb lenne, a sajt kiszáradna.

(Forrás: mindmegette.hu)

Nincsenek megjegyzések: