2012. február 23., csütörtök

Böjt és Gombás Stroganoff


 
A böjt első napján ezzel a régi bevált gombás recepttel készültem vacsorára. A Stroganoff eredetileg persze nem gombával, hanem marhahússal készült és származását is homály fedi. A névadó nagy Stroganov familia közül vitás, hogy pontosan Alexander Grigorievich Stroganoff vagy Gróf Pavel Stroganov volt-e a szülőatyja az ételnek.

 
A recepttel írásos formában előszor Elena Ivanovna Molokhovets 1861-ben kiadott híres szakácskönyvében találkozhatunk (Подарок молодым хозяйкам).
Itt a marhahús nem csíkozva hanem kockákra van vágva és mustárból, vajból és tejfölből készül hozzá a szósz. Az elmúlt évtizedek alatt az utókor ízlése szerint formálta a receptet, így ma már gombás-hagymás-paradicsompürés változat sem ritka.

 
A marhahúsos Stroganoff világszerte nagy népszerűségnek örvend: Anglia, USA, Portugália, Brazília, Kína, Svédország, sőt még Japán is felsorakozott a rajongók listájára. Nem egy helyen csirkével (is) készítik, vagy gyakorta rizzsel szervírozzák.

 
A gombás húsmentes változat:
Hozzávalók 2 személyre:
30 dkg gomba (sampion)
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kis csokor peztrezselyem
tejföl
kevés vaj
1 csapott evőkanál pirospaprika
őrölt bors
csipet só
2 teáskanál natúr vega-mix fűszerkeverék
1,5 dl víz

 
A vöröshagymát kevés vajon üvegesre párolom, hozzáadom a zúzott fokhagymagerezdeket és a felaprított gombát is. Összekavarom, meghintem pirospaprikával, csipet sóval. Felöntöm másfél deci vízzel és a vega-mixet is hozzákeverem. Közepes lángon puhára főzöm a gombát. Ha a gomba kész, lehúzom a tűzről és egy-két evőkanál tejföllel és friss petrezselyemmel keverem össze. Ízlés szerint borsozom.

 
Penne tésztával tálaltam (teljes kiőrlésű).

 
Tudtad, hogy...?
  • Ugyan a csiperke fehérjetartalma a húshoz képest alacsony, de egy kg friss gomba fehérjetartalma közel azonos 1 liter tehéntejjel. A gombák teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek (a többi növénnyel ellentétben, mert azokban néhány fehérjéket felépítő aminósav hiányzik).
  • Zsírtartalmuk nagyon alacsony, rosttartalmúk magas, a benne található kitin a koleszterinszintet csökkenti.
  • A csiperkének jelentős a kálium és foszfortaralma is.
  • 10 dkg elfogyasztása pedig fedezi egy felnőtt ember napi szelénfogyasztásának felét.
Ha tehetjük együnk gyakrabban gombát, olcsóbb is és kevésbé megterhelő mint a hús.
Ma pedig szabad még egy kicsit torkoskodni, hiszen torkos csütörtök van :-)

Nincsenek megjegyzések: