2012. február 24., péntek

Tavaszváró leves


Már érzem a tavasz illatát, de a szelét biztosan, úgy fúj napok óta. Rövidülnek az éjszakák, korábban pirkad, így mi is hamarabb kelünk. Abi legalábbis bő egy órával kevesebbet alszik, szeretné kiélvezni a nap minden percét. A hétköznapi ebédek során a levesek és főleg krémes zöldséglevesek vannak terítéken. Nem is igazán a benne lévő tejszín miatt krémesek (mert azt ritkábban használok), hanem mert annyi zöldséggel készítem, hogy jó sűrű legyen. Szinte főzelék ez már, rántás nélkül.

Írországban persze a főzelék ismeretlen fogalom, fordítása sincs. Helyette itt vannak a levesek, szinte minden pub-ban, étteremben a napi menü részét képezik. Ír szóda kenyérrel vagy más fajta finom pékáruval és finom vajjal megkenve az igazán finom.

Korábban alkalmam volt bepillantást nyerni egy-egy étterem/kávézó kulisszái mögé. Azóta nem ér meglepetés mi kerül a tányéromra. Sokszor sajnos olyan alapanyaggal főznek, amit az ember otthon nem szívesen használ, vagy teljesen megpróbál mellőzni. Nem egy sztárszakács képe díszeleg a különböző leveskockák dobozán. Miért ne lehetne leveskocka nélkül levest főzni, hiszen régen nem is létezett!?

Az általam készített leveseknek kitűnő alapot adnak az organikus vagy bio leveskockák, illetve a natúr vega-mix fűszerkeverék. Ez itt persze nem a reklám helye, de egy kis odafigyeléssel könnyen helyettesíthetőek azok az átkozott kockák. Tavaszi nagytakarítást nem csak a nappaliban, hanem a konyhában is érdemes végezni. Szelektáljuk a lejárt ételeket, fűszereket és kukába a leveskockákkal!:-)

A mai napra szánt levesbe mindent beletettem, amit otthon találtam. Feltétnek pedig főtt tojást főztem. Ez egy igazán bababarát menü, így aztán együtt ebédeltük Abival.

Hozzávalók egy nagy lábashoz
1 vöröshagyma
egy nagy fej karfiol
Pár rózsa brokkoli
2 darab sárgarépa
2 szár angol zeller
1 paszternák
1 darab közepes méretű krumpli
víz
vega-mix fűszerkeverék
csipet nagy szemű tengeri só
olívaolaj

2 db főtt tojás (egy a babának, egy anyukának)

Kevés olívaolajon megdinsztelem a felaprított vöröshagymát, majd hozzákeverem a megmosott, megtisztított zöldségeket is (brokkolit és karfiolt rózsáira szedve, sárgarépát és paszternákot felkarikázva, angol zellert felkockázva, krumplit felnegyedelve). Annyi vízzel öntöm csak fel, hogy éppen ellepje a zöldségeket. 1 evőkanál vega-mixet szórok bele és kevés tengeri sót. Összeforralom a zöldségeket és fedő alatt főzöm tovább alacsony hőfokon. Kb. fél óra alatt megpuhul minden. Leveszem a tűzről és botmixerrel pépesítem. Főtt tojást teszek rá feltétnek.

Tudtad, hogy...?
 
  • A karfiol élelmi rostban gazdag, szénhidrátban szegény, magas kálium, folsav és C-vitamin tartalommal bír

  • A káposztafélék között legkönnyebben emészthető brokkoli remek összetételben biztosítja a vitaminokat (A, B, C, E és K), ásványi anyagokat (nátrium, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, vas, mangán, réz) és karotinoidokat. Véd a szívbetegségekkel szemben is. Méregteleníti a májat, és szépíti a bőrt. Igen gazdag folsavban is

  • A nátrium-glutamát (monosodium glutamate, vagyis MSG) széles körben elterjedt adalékanyag, ami arra hivatott, hogy az étel ízét intenzívebbé tegye. Szinte minden készételben megtalálható a fagyasztott thai vacsorától a burgonyaszirmon át a virsliig, de a leveskocka sem létezhet nélküle. A népesség több, mint harminc százaléka érzékeny a nátrium-glutamátra, és az intenzív íz mellé jócska adag testi tünetet is kap, amit más néven „Kínai étterem szindrómának” neveznek

  • E 621, hidrolizált növényi fehérje, élesztőkivonat, texturált fehérje. A következő termékek általában tartalmaznak nátrium-glutamátot: ételízesítők, leveskockák, zacskós levesek, szószok, alapok, üveges szószok, feltétek, egyes fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok stb.
Forrás: Tudatos vásárló, Csemeteledel

8 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

A jó levesfűszerek, amilyen a Vega mix is lehet, amit ti használtok, nem tartalmaznak nátrium-glutamátot.
Bioporokba gyakran élesztőkivonatot tesznek ehelyett, ami azért szintén nem olyan ártatlan és ugyanazt azt a "yummi" érzést próbálja pótolni, ami miatt olyan sokan szeretik a glutamátos leveseket. Ha valakinek azonban egyszer sikerül erről a műízesítőről leszoknia, újra tudja installálni az ízlelő bimbóit és máris érteni fogja, miért olyan finomak azok a levesek, mint amilyen ez itt lehet.

Erika írta...

igen, gyakran a bio cuccokban is vannak nem túl előnyös dolgok. Meg kell azokat is alaposan vizsgálni mielőtt venne az ember.

trollanyu írta...

De jó neked, hoy te már érzed a tavaszt:) A levesed nagyon klassz. Sajnos az emberek annyi szemetet tömnek magukba, hiheteten. De remáljük egyre többen válnak majd tudatos vásárlókká és fogyasztókká:)

Erika írta...

Köszi Trollanyu!:)Hát remélem hamar kitavaszodik, de aztán a nyárra várhatok...sosem jön az itt el :))

Seffer Lilla írta...

Igazán tavaszias leves...:) Én nagyon szeretem a krémleveseket, szóval jöhetne egy tányérral...:)

Erika írta...

Köszi Lilla, igen nagyon könnyű leves és a hűtőd tartalmától függően pakolhatsz bele mindenféle zöldséget.:)

Gabriella írta...

Nagyon fincsi ez a tavaszváró leves! Szépen tálaltad. :)

Erika írta...

Köszi Gabriella:) Cuki a kisfiad, láttam a blogon a képét:))