2012. március 26., hétfő

Kókuszos édesburgonya leves

Játszótéri anyukák figyelmébe


Nyammm blogját olvasgatva tetszett meg az édesburgonya leves: ázsiai fűszerezés, kókusztej, chili, lime került bele. Egy hasonló recepttel már én is régóta szemeztem. Ma ismét ránk ragyogott a nap, így a sütőtök vs. édesburgonya csatát most a burgonya nyerte meg. Nincs idő sokat pepecselni, a tököt amúgy is sokkal nehezebb megpuculni, több idő stb.

Bár vágytam a sok fűszerre de ma bababarát módon készítettem el, viszont a saját tálkámba szórtam egy kis chilit. Csak reméltem, hogy majd Abinak is ízlik ez a kókusztól és édesburgonyától édeskés leves.

Hozzávalók (2 főre):
2 nagyobb darab édesburgonya
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb burgonya
1 darab sárgarépa
fél liter víz
1 evőkanál vega-mix fűszerkeverék
1 tasak natúr 100% krémes kókusz (Patak's)
fél deci tej

A vörösöshagymát kevés olívaolajon megdinsztelem és hozzáadom a megpucolt és feldarabolt zöldségeket. Csak annyi vízzel öntöm fel, hogy éppen ellepje. (Nálam ez kb. fél liter volt). Megy bele még 1 evőkanálnyi vega-mix natúr fűszerkeverék és 1 zúzott fokhagymagerezd. Amikor a zöldségek puhára főttek, a lábast lehúzom a tűzről és botmixerrel összepépezem. Egy tasak 100% krémes kókuszt adtam hozzá és fél deci tejet (ez nálam most a kókusztejet volt így hivatott pótolni). Visszatettem a tűzre és még egyet forraltam rajta. Máris fogyasztható.

Szerencsére Abi is legyűrt egy kisebb tányérral, így mehettünk vissza a játszótérre. :-)

Tudtad, hogy...?

Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma 15-30 mg/100 g, de tartalmaz B1, B2, B6, és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló. Délkelet-Ázsiában a zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, ezekben a gyökerénél is több a C-vitamin és a béta-karotin.

Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne.

Egy perui kutatóközpont, a Limában működő Nemzetközi Burgonyaközpont (CIP) szakértője, Daniel Reynoso Tantalean az édesburgonyával foglalkozó tanulmányában azt állítja, hogy a batátának gazdag ásványi anyagtartalma miatt daganatmegelőző hatása is van, csökkenti a gyomorrák és a májbetegségek kockázatát és antioxidánsai, vitaminjai és proteinjei segítenek megőrizni a fiatalságot. Energiatartalma száz grammban 117 kalória, így akár a fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.

Infó: Házipatika.com

6 megjegyzés:

marisz57 írta...

Mivel nálunk nem kapható, még soha nem ettem batátát. De aki ismeri, más is dicséri.

Éva írta...

Nagyon érdekesnek tűnik számomra a recept, de biztosan nagyon finom volt! Guszta!

NYAMMM írta...

Hát ez mennyei lehet így is:)Nyammmmmmmmmm:)

Erika írta...

Igen Marisz, otthon nehezebb hozzájutni sajnos.

Köszönöm Éva, igen, ez egy picit más ízvilág, aki szereti a különlegesebb leveseket annak ajánlom!:)

Köszönöm Nyammm:)

trollanyu írta...

Ezt a levest én is kiszúrtam, nagyon tetszett. Nálad is gyönyörű:) Mi szeretjük az édesburgonyát, csak itt irtó drága, de egy levesre való adagra beruházok hamarosan.

Erika írta...

Köszönöm Trollanyu!:) Hú, nálunk meg egészen olcsó most, ha jól emlékszem 2 euró volt 4-5 darab! (Itteni viszonylatban az nem drága.) Talán itt is drágul majd, ahogy már lassan nincs szezonja. Azért érdemes kipróbálni!