2012. március 2., péntek

Tavaszi halpogácsa

...spenóttal, brokkolival és újhagymával


Nagy kedvencem a halpogácsa, vagy halfasírt. Nem először készítettem el és mindig sikerül ,belecsempészni' valami újat amitől még finomabb lesz. A mai vacsorára egy igazán tavaszias ízvilággal készültem. A lazac adott volt hozzá (de természetesen bármilyen más hallal helyettesíthető), mellé jó sok brokkoli és friss spenót valamint egy csokor újhagyma dukált.

Hozzávalók 2 éhes személyre és egy csöppségre
20 dkg lazacfilé (vagy más kedvünkre való hal)
10 dkg brokkoli
egy csokor újhagyma (4-5 szál)
25 dkg spenót
40 dkg krumpli
1 db citrom

bors
3 gerezd fokhagyma

Tálaláshoz majonéz vagy majonézes tejföl

A lazacfiléket apróbb darabokra vágom és nagyjából 2-3 percig párolom (nem kell teljesen megfőzni). Ugyanígy teszek a rózsáira szedett brokkolival. A spenótleveleket (baby spinach) jól leforrázom (2x), majd amikor kihült kinyomkodom a feles vizet belőle és késsel felaprítom.
Az újhagymát szintén megmosom, megtisztítom.
A krumplit felkockázom és puhára főzöm.
Minden összetevőt egy nagyobb tálban összekeverek, villával összetöröm és egy egész citrom levével locsolom meg. Ne feledkezzünk meg a fokhagymáról sem, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

Pár csepp olívaolajon sütöm ki (serpenyőben). Nagyjából 3-3 percig mindkét oldalát, éppen csak hogy szépen odapiruljon.

Majonézes tejföllel tálalom.

Szuper könnyű, szuper egészséges, alacsony zsírtartalmú vacsora. Sosem lehet megunni és sosem elég belőle! Jó étvágyat és kellemes hétvégét!:-)

További halpogácsa receptek:
Brokkolis-kapros halpogácsák lazacból
Halpogácsák panírban
Skandináv halpogik

3 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon szeretem én is, főleg a a lazacosat, de a cod (nem jut eszembe magyarul:) is nagyon finom benne. Felturbózva meg még jobb lehet:)

Éva írta...

Nagyon guszta! Ha nem szólsz előre hogy van benne spenót akkor még azt mondtam volna hogy kérek. Bár lehet hogy ha megkóstolnám nem is venném észre!:) Nem szeretem a spenótot.

Erika írta...

Trollanyu, coddal is finom, vagy van amikor fele lazac-fele cod (tőkehal?) arányban csinálom.

Köszi, Éva. A spenótot nem is nagyon lehet érezni benne, de mondjuk persze anélkül is készíthető. Én bizony nagyon szeretem:)