2012. június 14., csütörtök

Az én pomposom


Amikor először hallottam a Töki pompos nevet nevetnem kellett, fogalmam sem volt mit takar (pesti műveletlen). Az elmúlt években viszont tisztult a kép, hiszen nincs olyan vásár vagy fesztivál, ahol ne jönne velünk szembe ez a Tök községből származó, de szláv eredetű kenyérlángos. A pompos a kenyértésztából leszakított kis darabot jelenti, melyet kinyújtanak és hagyomány szerint kemencében sütnek ki. Ízesítése a magyar konyhához igazodik: vagyis tejföl, szalonna, hagyma, pirospaprika a legáltalánosabb feltét.

Tegnap este pizzát készítettem, ma pedig egy tartalmasabb ebédre vágytam, mert egyesek kimenőt kaptak az esti focimeccsre (megint az írek játszanak, most a spanyolok ellen).
A hűtőben volt még egy kisebb darab csípős kolbász és lengyel tejföl. Így esett a választásom egy a pomposhoz hasonló kis pizzára. A tésztát  a korábbi pizzareceptjeim szerint állítottam össze, vagyis:


Hozzávalók  egy kisebb tepsihez (én kipukkadtam ettől):

22 dkg liszt (teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam)
csipet só
1 tk nádcukor
1 tk szárított élesztő (kb. 3 gr)
1,5 dl langyos víz
1 ek olívaolaj

tejföl
1 gerezd fokhagyma
kolbász vagy szalonna
kisebb fej lilahagyma


A langyos cukros vízben és olívaolajban megfuttatom a szárított élesztőt, összedolgozom a liszttel és egy csipet sót is teszek a tésztába. 1,5 óra alatt duplájára kelesztem, majd egy kisebb kiolajozott tepsibe helyezem.

Feltétnek vékonyan megkenem tejföllel és 1 gerezd fokhagymát is nyomok rá. Egy kisebb fej lilahagymát karikázok fel, annyi kolbászt, amennyi jólesik és kevés sajtot is reszelek rá. 20-25 perc alatt (magasabb hőfokon, kb. 180 Celisus) ropogósra sütöm.

Jó étvágyat!:-)

8 megjegyzés:

kamrapolc írta...

én is pont ilyenre vágytam ma este, csak sajnos nem jött össze...:(
most meg nagyokat nyeldesek.. :)

Emi írta...

Az étvágyat épp most enyhítettem, de holnap ebédre szívesen várom az asztalomra! Csak így készen:)) Köszönöm:)

Erika írta...

Köszi lányok!

Emi, holnap sütök egyet frissen és küldök Neked is egy szelettel :)

Szofi írta...

Húúú de rég ettem Erika, most összefutott a nyál a számban :)

Seffer Lilla írta...

Imádom, nálunk langallóként is fut, bár biztos van a kettő között óriási különbség, de én imádom bárhogyan is hívják...:)

Erika írta...

Szofi, köszi, próbáld ki ha van egy kis időd. Pizzára jó variáció:)

Lilla, köszi, ingen a langallót is hallottam, tényleg mindegy hogy is nevezzük mert nagyon fincsi:)

trollanyu írta...

Nálunk népszerűbb, mint a pizza, csak én főtt krumplival készítem a tésztáját:) Vár is egy receptem a szerkesztésre. Az én páromnak jobban ízlik, mint a pizza, csak nem tudja kimondani a nevét:)

Erika írta...

Trollanyu, krumplisan is nagyon finom lehet. Tuti sütök még ilyet a jövőben és akkor úgy is kipróbálom.Az én férjem sem tudja kimondani jól :D