2012. június 28., csütörtök
Cheddar sajtos scone
Volt már itt a blogon scone recept, most egy sós változattal készültem. A BBC Good Food Magazin magyar kiadása óta már biztosan sokan kipróbáltátok, megkóstoltátok. Ha ízlett, ezt a sajtos variációt is bátran ajánlom! Uzsonnára például nagyon jól jön. Az írót natúr joghurttal is lehet helyettesíteni.
Hozzávalók kb. 15 db-hoz
35 dkg liszt (én fehér tönkölylisztet használtam, de bármilyen jó)
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
9 dkg vaj
kb. 2,5 dl író
tetejére cheddar vagy más sajt (amennyit nem sajnálunk)
A lisztet egy tálba szitálom, összekeverem a sütőporral és szódabikarbónával. A hideg vajat belekockázom és ujjaimmal összemorzsolom a liszttel. Az írót lassan a tésztához adagolom, közben késsel eldolgozom az egészet.
A scone lényege hogy, akárcsak mint mondjuk az ír szóda kenyérnél itt sem kell túlgyúrni a tésztát, amint összeállt, már nyújthatjuk is ki kb. 2 cm-es vastagságúra.
Reszelt sajttal szórom meg. (Tojással is lekenhetjük.)
Kisebb-nagyobb köröket szaggatok ki belőle és előmelegített sütőben (sütőpapírral kibélelt tepsiben) sütöm 200 Celsius-fokon (gáz 7), kb. 15 percig. Szép ropogós, pirosas lesz a teteje.
Legközelebb nagyobb bucikat fogok kiszaggatni, hogy ne legyen ilyen lapos.:)
A főtesztelőm pedig, akinek bármikor bármit megsütnék:
Recept: Good Food Magazine, 2002 (angol kiadás)
Labels:
cheddar sajt,
ír,
író,
pogácsa,
scone,
sütőpor,
szódabikarbóna,
tönkölyliszt,
vaj
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
14 megjegyzés:
Yammy! Finomak lehettek a lepénykék!!
Annyi édesség után én is ennék ebből a finomságból!
Jaj de aranyos az az aprócska kéz, ahogy benyúl a képbe:)) Scone édesen, sósan, lekvárral, vajjal... lassan eljön az ideje nálam is:))
Ízlett a kis tesztelőnek? Engem Mark állandóan sconesért nyaggat, ő azt szereti, amelyik egy leheletnyit édes, próbálgattam mindenfélét, de a sima a kedvenc:) De ki fogom próbálni ezt is, mert a cheddart is imádjuk. Neki a mi pogácsánk is scone, a krumplis vajasat nagyon szereti. Tényleg a te férjed szereti a magyar konyhát?
Juci, köszi szépen:)
Emi, nálunk is jólesik néha egy tepsivel:)
Trollanyu, igen Abinak ízlett, ő is nagy szénhidrát-fan mint az anyukája ;-)
A receptből kihagytam a sót, az sem árt bele.
Igen, a férjem szereti a magyar konyhát, de persze nem mindent. Kolbászokat imádja, meg a magyar borokat. De pl. belsőségek: pacalpörkölt vagy akár egy körömpörkölt már nem csúszik le neki. Nekem meg a kedvenceim az ilyen cuppogós zsírbombák:)
Még sosem készítettem sconet! Itt lenne az ideje, imádom a cheddart:) Mennyire édes a kis kéz:) Szuper fotók:)
Köszi szépen Nyammm Zsófi:) a sót ki ne hagyd mert én bizony kihagytam:) Amúgy pofon egyszerű és finom reggelire is...
Aranyos a kis főkóstolód:) Ilyen finomság láttán nem is csodálkozom, hogy lecsapott rá:)
Az utolsó két kép végre dédmamát is elégedettséggel fogja eltölteni. ;-)
Tündéri a kis főkóstolód!!! Már jó ideje készülök sconet sütni, de valahogy eddig nálam kimaradt. Tetszik ez a sós változat, lehet ezzel fogom kezdeni.:)
Szerinted teljes kiőrlésűből is működne?
Köszi a kommenteket!:)
Angelocska, persze hogy! Csináltam már teljes kiőrlésű tönkölylisztből is scone-t , fent is van valahol a blogon. Bármilyen liszttel szuper!
jujjj, de drága kis keze van Abinak! Scone-t még én sem készítettem, de már sokszor szemeztem vele! De ez a recept biztos felkerül a listámra! :)
Szia! Én tejet öntöttem hozzá a végén, de ragadós, nyúlós lett, nem tudtam sodrófával nyújtani, kézzel próbáltam kis "bucikat" belerakni a tepsibe.
Megjegyzés küldése