2012. június 21., csütörtök

Majdnem pizza: focaccia


Amikor tegnap Trollanyu blogján elolvastam a focaccia receptet, tudtam hogy nekem is minél hamarabb meg kell sütnőm. Pizzát már ezerszer készítettem, a focaccia is nagyon hasonló recept alapján készül. Akkor mégis miben más? Kenyérféléhez hasonlítanám, melyet nem csak magában, hanem természetesen bármilyen feltéttel ehetünk, vagy akár egy omlett, leves kísérője is lehet. Sokkal levegősebb, szivacsosabb, kissé vastagabb is a tésztája, kevésbé szárad ki mint a pizza. Persze minden az elkészítés módjától és a szakácstól függ.


Tudom, tudom, nagyon meleg van és valószínű nem ez lesz a hét toplistás receptje, amit akár el is készít köztetek valaki, de jó észben tartani! Vendégvárónak is kitűnő, sör mellé kínálni pl. focimeccs közben. Mivel kevésbé szárad ki (bár frissen a legfinomabb), pár csepp olívaolajjal újra meglocsolhatjuk, sütőben felmelegítjük és vacsorára is tökéletes!

Hozzávalók egy nagyobb tepsihez (kb. 4 főre):

25 dkg finomliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (bármilyen lisztet használhatunk, én most fele-fele arányban sütöttem)
3 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő (vagy egy csomag száraz élesztő)
1 tk só
1 tk cukor
2 ek olívaolaj

extra olívaolaj a tészta lekenésére

Feltétnek: bármi amit megkívánunk. Én szárított kakukkfüvet, szárított napérlelte paradicsomot tettem az egyik felére, a másik felét üresen hagytam és nagyszemű tengeri sóval és reszelt parmezánnal szórtam meg.

Ugyanúgy készítjük el, és gyúrjuk, dagasztjuk össze a tésztát mint a pizzánál. Ha van kenyérsütőnk, abban még egyszerűbb dagasztani, keleszteni.
Amikor a tészta megkelt (másfél óra után), lisztezett felületen átgyúrjuk, kilapítgatjuk. A tepsit vékonyan kikenjük olívaolajjal és a tésztát beleillesztgetjük (sodrófát vehetünk elő, ha nem megy kézzel, nagyjából 1-1,5 cm vastagra nyújtsuk ki.)
Ujjunkkal mélyedéseket nyomkodunk bele, majd a tetejét is megkenjük olívaolajjal, és a kívánt feltétekkel megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon sül ropogósra kb. 20 percig.


Tudtad, hogy...?

Már az ókori rómaiak is készítettek focaccia-t, melyet panus focacius-nak neveztek. A panus a kenyérre utal, a focacius, pedig a latin focus szóból (fókusz) ered, amely itt a ház központi helyére a tűzhelyre (kemencére) utal.

Manapság a focaccia a ligúr konyha egyik jellemző étele, mindegyik városkának megvan a jellegzetes készítési módja és kedvenc feltét is (pl. focaccia alla genovese-genovai változat, Camogli focaccia, Recco városának sajtos változata stb.)


5 megjegyzés:

Babette írta...

Nagyon szeretjük...és így egészségesen még klasszabb!

Édeskonyha írta...

Guszta lett a te focacciád is :) Tetszik, hogy a focus szóból ered az elnevezés, sosem találtam volna ki.

kamrapolc írta...

szuperjó lett! egyszer én is összeszedem a bátorságom.. ;)

Unknown írta...

Nagyon jók, még sosem próbáltam, de most kezdek elcsábulni :)

Seffer Lilla írta...

Nagyon guszta, azt hiszem nekem is ki kell próbálnom.