2012. június 17., vasárnap

Marhahúsos massaman curry és olvasói recept


Most egy tipikus hétvégi receptet fogok bemutatni, amibe csak akkor kezdjünk bele, ha van elég időnk, energiánk, türelmünk kivárni hogy elkészüljön. Nekem a türelemmel voltak csupán bajok, és amíg a curry megfőtt sikerült 3x is megebédelnem (bundáskenyérrel nyitottam, majd az olajat felhasználva még egy jó nagy adag sültkrumplit is kisüttöttem benne, és a maradék kolbász sem állhatott tovább a hűtőben). Azért mire az estebéd elkészült már újra éhesek voltunk, így egy falat sem maradt belőle.

A massaman curry (thai: แกงมัสมั่น)  Thaiföld középső vidékéről,  a 16. századi Ayutthaya udvarból származó muszlim egytálétel. Legtöbbször marhahúsból készül, de nem ritka, hogy kacsa, tofu vagy csirke váltja fel. (A nem muszlim lakosság sertésből is készíti.)

A curry ízvilágát a massaman curry paszta (nam phrik kaeng matsaman) adja, továbbá kókusztej, kardamom, babérlevél, burgonya, kesudió, halszósz, fahéj, csillagánizs, pálmacukor, chili, tamarind szósz.
Rizzsel vagy savanyított gyömbérrel ("achat") szervírozzák.

Az én változatom pedig így néz ki:


Hozzávalók (4 főre):

60 dkg marhahús (lapocka), felkockázva
2 db csillagánizs
8 db kardamom mag
egy kisebb darab friss gyömbér
1 (4 dl) kókusztej (konzerv)
2 db aprított paradicsomkonzerv
2 evőkanál tamarind paszta, pl. ilyen
6 db salottahagyma, megpucolva és félbevágva
2 evőkanál massaman curry paszta, pl. ilyen
1 piros chili paprika
1 zöld chili paprika
2 evőkanál halszósz (ez egy erjesztett sós hallé, nam pla)
20 dkg friss zöldbab

basmati rizs

Pörkölt főzésére alkalmas nagyobb edényt (vagy kuktát, esetleg tagine edényt) veszek elő. Kevés olívaolajon megbarnítom a marhahúst, majd hozzáadom a csillagánizst, kardamom magot, lereszelt friss gyömbért, kúkusztejet az egyik paradicsomkonzervet, chili parikát (egészben). Fedő alatt, takarékon 2 órán át párolom a húst.

Ezután adom hozzá a a tamarind pasztát, massaman curry pasztát, salottahagymát, halszószt és a másik paradicsomkonzervet. További fél órán át letakarva főzöm. Egyszer-egyszer kavarok rajta.

Még egy fél órát fedő nélkül forralom, hogy a szósz egy kicsit besűrűsödjön. Az utolsó 5-6 percben dobom bele a zöldbabot és a marhahússal együtt éppen csak roppanósra főzöm.

Időközben a rizst is kifőzöm.

(A chili paprikát azért hagytam egészben, hogy ne legyen nagyon csípős a curry, bár jól szétfőtt benne és csípőssé tette, de nem bántuk. Aki nem szereti csípősen az nyugodtan kihagyhatja. Összesen 3-3,5 órát főtt a hús, ez szintén tűzhely, edény, és konyhafüggő, kinek mikor puhul meg.)

Blogom kedves olvasójától, Marcsitól érkeztek a következő fotók. Marcsi is elkészítette a kókuszos jégszeletet és az ő családjában is nagy sikere volt ennek a szupergyors nyári hűsítő desszertnek. Köszönöm a szép fotókat és a leveledet! :-)




Tudtad, hogy...?

A muzulmánok a legnagyobb vallási kisebbség Thaiföldön.

A maláj félszigeten a 13. század során, az arab kereskedők hatására nőtt meg az iszlám befolyása. A legtöbb muzulmán vallású thai maláj származású, ami Thaiföld déli tartományainak és Malajziának közös kulturális örökségét is jelzi. A Thaiföldön élő thai muzulmánok 99%-a szunnita, egy százalékuk síita vallású, és valamennyien élvezik Őfelsége maximális támogatását, akitől pénzt kaptak például arra, hogy a Koránt thai nyelvre fordíthassák.

6 megjegyzés:

Angi írta...

Szia! Örülök, hogy kókusztej szakértő vagy :) van ugyanis egy nagyon egyszerű kérdésem. Én ma vettem ALDI-ban kínai kókusztejet és ledöbbentem, hogy igazából egy sűrű massza, mint a zsír. Ez tényleg kókusztej vagy csak a neve az? Németül van ráírva, hogy milch és a tej nevet adták neki magyarul is.

Baromira finom... :D

nemrég Dublinban jártam, nagyon finomakat ettem. Ezt csak úgy mellékesen írom :)

Üdv,
Angéla

kamrapolc írta...

Olykor én is így járok a főzéssel és a türelemmel! Ezen most jól mosolyogtam ;)

Erika írta...

Szia Angéla, igen ez a kókusztej (konzerv), ilyen sűrűbb, zsírosabb massza. (Szoktam venni iható tejet is, ami pedig olyan dobozban van mint a tartósított tejek, az frissen préselt kókuszból áll és áttetsző a színe). Ezek a konzervek amúgy elég sok tartósítószert tartalmaznak, így érdemes olyat nézni, amiben kevés vagy nincs az E szám.

A dublini élményeidről beszámolhatnál (e-mailben), érdekelne hol jártál, mi tetszett?:)

Torma Cauli írta...

A franczkarika, 32 Celsius fok meleg van, ha lehet a massamant most kihagynám, de a kókuszos jészeletet vállalom. Ki lakik a közelben? :-))

wanna írta...

Igazán jól sikerült, nekem is nagy kedvencem a thai konyha, curryt is gyakran készítek. Finom nagyon, a garnélás változatot kedvelem igazán :)

Erika írta...

Köszönöm Cauli, én sajnos nem lakom a közelben:)

Wanna, látom milyen finom ázsiai receptjeid is vannak. Garnélával is príma lehet, imádom!! És akkor a főzési ideje is jelentősen rövidülne:)