2011. május 10., kedd

Made in Ireland




A héten, azaz május 9-től 15-ig kerül megrendezésre az ,Eat Only Irish Week' mozgalom, vagyis csak ír földön termelt, tenyésztett, halászott, vadászott, takarmányozott, betakarított, lemészárolt, feldolgozott stb. forrásból származó ételeket, illetve Írországhoz tartozó tengeri vizeken kihalászott halakat fogyaszthat a csatlakozni kívánó bátor jelentkező. Az ötlet, Brendan Allen farmer agyszüleményeként először csak mint költői kérdés jelent meg a Twitter közösségi portálon, ahol egymás után érkeztek a szkeptikus megjegyzések is. Ezekre reagálva Brendan saját maga vállalta, hogy egy hétig csak ír forrásból származó ételeket eszik majd, bebizonyítva, igenis kivitelezhető e diéta. A kezdeményezésre válaszul közel ezren követik őt a héten és osztják meg receptjeiket, tapasztalataikat és nem utolsósorban az ír termékeket árusító termelők, piacok, boltok listáit a mozgalom internetes oldalán is: http://www.eatonlyirish.com/ .

Nem is gondolná az ember, hogy pl. alapvető dolgok mint cukor, só, tea, gyümölcsök többsége, lekvárok stb. nem itt ,készülnek', hanem a világ különböző tájairól importálják őket. Gyakran én is a boltban szembesülök az izraeli bazsalikom, thaiföldi királyrák, holland eper, spanyol paradicsom mivoltán. Persze sok mindent az ír föld nem ,bír' el, az éghajlati sajátosságok folytán korlátozott a termeszthető zöldségek, gyümölcsök skálája. Azonban sokszor mérges leszek, hogy az eperszezon közepén szinte csak a gigantikus, vízízű holland meg spanyol eper kapható...Pedig milyen büszkék az írek saját mézédes aprócska földieprükre...Majdnem olyan finom mint a magyar.

Én ugyan e mozgalomhoz nem csatlakoztam, de a napokban sikerült egy szinte 100%-ig ír vacsorát alkotni. Ehhez nem mást használtam fel, mint ír krumplit. Krumplit, melyből itt sosincs hiány, és lassan kezdem megszokni, hogy szinte sosem olyan állagú mint a magyar. Rakott krumplit pl. mind a mai napig nem sikerült jól elkészítenem, mert egy fél órás főzés után is darabjaira hullik szét, kezelhetetlen lesz. Sütőben viszont bő másfél óra alatt szépen megsül (mérettől függően.) Szóval 4 nagyobb darabot megmostam és héjában megsütöttem (előtte villával szurkáltam meg, nem szükséges fóliába becsomagolni, vígan megsül anélkül is.) Mialatt sült elkészítettem a tölteléket hozzá: egy doboz ír túrót (cottage cheese, és szintén teljesen más állagú mint a magyar, sokkal darabosabb, hígabb, leveses) dolgoztam össze felaprított újhagymával (vagy egy egész csokorral), lilahagymával, mogyoróhagymával, snidlinggel, egy tonhalkonzervvel. Kicsit sóztam, sokat borsoztam és pár csepp Tabasco szósz is került bele. Fóliával takartam le, és hűtőben pihentettem. A megsült krumplikat szépen kettészeltem és közepükbe töltögettem bele a tonhalas-hagymás-túrós masszát. Zöld salátát készítettem hozzá. Nekem annyira ízlett, hogy akár minden héten ennék, John már kevésbé volt lelkes, és lelki szemei előtt még egy nagy szelet steak is a tányéron landolt volna.:)
Ír vagy nem ír, teljesen mindegy, ha az alapanyagok jók és ehető is, akkor nálam vitának helye nincs.


7 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

A tonhal a töltelékbe nagyon érdekes ötlet, abszolút tesztelésre érdemes!
Ami a krumplikat illeti, Németországban pl. van sütnivaló, salátakrumpli és lisztesebb, főznivaló fajta. Nem érdemes őket összekeverni, mert az ízük is más, nemcsak az állaguk. Nekem is beletelt egy kis időbe, míg rájöttem, mi a baj a rakott krumplival. Szerintem a krumpliválszték mindenütt hasonló kell legyen Európában, ne add fel a keresést!

Erika írta...

Igen, az a baby potato, amit altalaban salatakhoz szoktak...Nem adom fel a keresest, de mar nem is annyira hianyzik a rakott krumpli.Otthon ugyis eszunk:)

Anazar írta...

A gyümölcsök többsége persze hogy nem itt 'készül', nem sok fajta viseli el a klímát, még ha melegházas is, így az ír gyümölcs az alma, pont.

Bizony nagyon meg kell nézni a 'Country of Origin'-t, mert sok a marokkói, kenyai, izraeli alapvető dolgokból is. Ilyenkor én inkább az angolra szavazok, ami épp lehet északi is, ott a 'County'-t nézem. Legutóbb az verte ki a biztosítékot, hogy a báránylapocka új-zélandi volt. Bárányt hozni ide??

Krumpli ügyben próbáltad már a 'waxy potatoes'-t a 'floury' helyett. Nálam az működött majonézesbe és rakottba is.

Anazar írta...

Nagyon tetszik ez az 'Eat only Irish week' dolog egyébként. Eddig nem is hallottam róla. Még jó, hogy alaposan bevásároltam McNally-éknél szombaton ;-)

Erika írta...

Igen, nekem is tetszik...mivel keson vettem eszre (azt hiszem iden van eloszor), ezert mar nem volt alkalmam csatlakozni. Igy is hadilabon allok sokszor mit fozzek a hetre,hogy mindig valtozatos legyen.De majd jovore!:)

Erika írta...

ja, a McNally-t en is letesztelem majd, mar nagyon viszket a tenyerem egy kis friss csalanra:)

Anazar írta...

:-D))))