2011. május 1., vasárnap

Trish hagyatéka

Régóta készülök megosztani a következő receptet, melyet évekkel ezelőtt Trish barátnőmtől lestem el. Egyszerű curry-s csirkéről van szó, melyet a csicseriborsó, és a friss butternut squash (olyasmi mint otthon a sütőtök, csak kisebb...) tesz meg ízletesebbé és laktatóvá.
Érdemes beszerezni hozzá minden fűszert, mert ezeket később is hasznosíthatjuk akár indiai jellegű ételek, akár a mediterrán konyha vagy csak saját magunk által kísérletezett koszt készítésekor.
Lássuk hát a hozzávalókat:
Egy egész sütőtök vagy butternut squash, kimagozva, meghámozva, kockákra darabolva.



Friss gyömbér megpucolva, vékony hasábokra vágva, kb. 4 darab paradicsom negyedelve, friss koriander leveleire szedve.



Kb. 30 dkg csirkemell, egy egész vöröshagyma, vaj, csicseriborsó (kb. 20 dkg).
A fűszerek:
1-1 teáskanálnyi római köménymag, őrölt koriander, édeskömény, fahéj, Cayenne őrölt paprika, őrölt kurkuma, mustármag, Garam masala, kevés só.




A vékony szeletekre vágott hagymát tisztes mennyiségű vajon 20-30 percig karamellizálom, majd hozzáadom az összes fűszert. Nagyjából mindegyikből egy teáskanálnyit, de a főzés folyamán ízlés szerint lehet tovább ízesíteni. Aki a csípősebb ízeket kedveli, ne spóroljon a Cayenne paprikával. A kurkuma, és a Garam masala pedig még ,currysebbé' teszi az ételt. A fűszerekkel együtt még 5 percig összeizzasztom a hagymát.



Ezután jöhet a vékony hasábokra vágott gyömbér és a negyedelt paradicsom is.



10 percet adok nekik, majd a felszeletelt csirkemellet és sütőtököt is a lábasba zúdítom. Lassú lángon lefedve addig főzöm, amíg a csirke is meg a sütőtök is megpuhul. A folymat végén adom hozzá az előzőleg megfőzött csicseriborsót (vagy, ha konzervet használunk, akkor levét szűrjük le és úgy adjuk a csirkéhez.) Maximum 2-3 percig összefőzök minden összetevőt. Friss korianderrel díszítsük! Köretnek basmati rízst főzhetünk, de magában is elég laktató, és a csicseriborsó, sütőtök simán fedezi a szükséges szénhidrátbevitelt is.:) Megéri kipróbálni, és legalább egy vasárnap erejéig lecserélni a jól bevált csirkepaprikással...Jó étvágyat!



3 megjegyzés:

Anazar írta...

Ez igen! Örülök, hogy megosztottad :-)

Planet Susannia írta...

Irtó szimpatikus recept. A " megizzasztom a hagymát" kifejezést
felveszem a szótáramba. Abszolút lefedi a tevékenység lényegét.
Nálunk spagetti töknek nevezik ezt a tüneményt. Hogy miért, ne kérdezd. Talán mert olyan hosszú, hogy spagetti csíkokat lehet metélni belőle...? Na ja, a patiszont meg, -amiről mostanában fedeződött fel, hogy nemcsak dekorációnak, hanem emberi tápláléknak is megfelel, UFO töknek nevezik a piacon.
Hihi.

Erika írta...

Anazar, orulok hogy tetszett! Remelem megcsinalod:P

Planet Susannia! :) vicces nevek ezek a toknek, patiszonnak...de legalabb van nevuk...magyarul nem sikerult semmilyen megfelelot talalnom ra....